• BIST 9645.02
  • Altın 2409.099
  • Dolar 32.5965
  • Euro 34.7887
  • İçel 24 °C

Akdeniz Belediyesi, kentsel dönüşüm projesini masaya yatırdı

Akdeniz Belediyesi, kentsel dönüşüm projesini masaya yatırdı
Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Mehmet Fazıl Türk, kentin en eski yerleşim yerlerinden Barış ve Bahçe mahallelerinde hayata geçirmeyi planladıkları kentsel dönüşüm projesini mahalle sakinleriyle paylaşarak, görüşlerini aldı.

Haber Merkezi - Barış ve Bahçe mahallelerinin kentsel dönüşümü projesi kapsamında, daha önce bir anket yaparak halkın yaklaşık yüzde 85 desteğini alan, sonrasında akademisyenler ve sivil toplum örgütleriyle projeyi masaya yatıran Akdeniz Belediyesi, dönüşüme muhatap olacak yurttaşlara projeyi anlatmak, görüşlerini, talep ve kaygılarını dinlemek üzere bu kez de iki mahalle sakinleriyle buluştu. 

Katılımcılık ve şeffaflık ilkesinden ödün vermeyen Akdeniz Belediyesi yetkilileri, sosyal-kültürel dokuya zarar vermeden, halkı borçlandırmadan ve yerinden etmeden Bahçe ve Barış mahallelerinde planladığı 'Toplum Odaklı Kentsel Dönüşüm Projesi' kapsamında, iki mahallenin sakinleriyle bir araya geldi. Bir okulun bahçesinde gerçekleşen buluşmaya, Eş Başkanlar Yüksel Mutlu ve M. Fazıl Türk, Eş Başkan Yardımcıları Ülfiye Özcan, Sebahat Gençtarih Cebe ve Hakim Baykara, Meclis üyeleri, İmar Müdürlüğü yetkilileri, muhtarlar ve mahalle sakinleri katıldı.

Toplantı, "Kentsel Dönüşüm Nedir?", "Türkiye'deki Uygulamalar ve Yöntemler", "Kentsel Dönüşümün Kazandırdıkları", "Kentsel Dönüşümün Yasal Boyutu" ve "Neden Bahçe ve Barış Mahallesi?" konularında, İmar Müdürlüğü'nden Şehir Plancısı Leyla Özel'in hazırladığı sinevizyon çalışmasının mahalle sakinlerine sunulmasıyla başladı. 

Mutlu: "Amacımız, dönüşümde oluşacak kazancın sizlerin olmasıdır"

Toplantıya katılımları nedeniyle Barış ve Bahçe sakinlerine teşekkür eden Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, yerel yönetimde katılımcılığı esas aldıklarını vurguladı, kentsel dönüşümle ilgili birim oluşturduklarını ve yurttaşların bu birimden bilgi alabileceğini belirtti.

Her iki mahallenin yenilenmesiyle ilgili muhtarlar, mimarlar, mühendisler, şehir plancıları, akademisyenler, uzmanlar ve STK temsilcilerinin katılımıyla daha önce toplantı yaptıklarını da hatırlatan Mutlu, kentsel dönüşümü, Mersin halkı ve kent dinamikleriyle birlikte hayata geçirmek istediklerinin altını çizdi. 

Bu çalışmalardan önce kentsel dönüşüme dair anket yaptıklarını ve mahalle sakinlerinin yaklaşık yüzde 85'inin projeye olumlu baktığını kaydeden Eş Başkan Mutlu, "İçinde kentin tüm dinamiklerinin ve halkın olduğu bir proje çalışması gerçekleştireceğiz. Bu süreçlerin hepsinden hem mahalle halkının, hem muhtarların hem de meslek odalarının bilgisi olacak. Açık ve net olarak şunu belirtelim...

İstediğimiz sadece şudur; Akdeniz Belediyesi olarak, sizin mülkünüz üzerinde rant elde etmek gibi bir derdimiz yok, olmayacak. Sizlerin de katılımıyla hep beraber bir kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirmek istiyoruz. Amacımız, eğer burada bir kazanç, bir gelir olacaksa, burada yaşayanların, tozunu, toprağını, çilesini çeken halkın bu geliri elde etmesidir. Bütün derdimiz budur" diye konuştu.

Projeye muhatap olan Barış ve Bahçe sakinleri ne diyor?

Projeyi tanıtıcı sunumun ardından söz alan Barış ve Bahçe Mahallesi sakinleri de hem projeye dair çeşitli sorular sordu hem de kimi talep, önerilerini anlattı, kaygılarını dile getirdi. Bazı yurttaşlar ise, projesinin en kısa süre içinde başlamasını isterken, kimisi de projeye dâhil olmak istediğini söyledi.

Bir mahalle sakininin, 'insanları duvarlara ve havasızlığa mahkûm eden iç içe, bitişik nizam' değil, kentin iklimine, dağ-deniz konumuna ve hâkim rüzgârlara uygun konutlar yapılması gerektiği yönündeki uyarısı ise dikkat çekti.

Soruları yanıtlayan Şehir Plancısı Leyla Özel ise, projenin uygulama aşamasındaki tüm çalışmaları mahalle halkıyla paylaşacaklarını, halkın görüş ve önerilerini alacaklarını, beğenilmeyen-eleştirilen konuları tartışmaya açacaklarını vurguladı.

Özel, yapılacak yeni konutların daha güvenli ve sağlıklı olacağının da altını çizdi, sadece konutlar değil, park ve yeşil alanlar, sosyal, kültürel ve sportif tesislerin üretileceğini kaydetti. 

Türk: "Haklarınızı korumak için belediyemiz garantör olacak"

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı M. Fazıl Türk de toplantıda emeği geçen muhtarlara, belediye yetkililerine ve katılımları nedeniyle de mahalle sakinlerine teşekkür ederek konuşmasına başladı.

"Belediye olarak bizim görevimiz, bu projede sizler için garantör olmak, hakkınızı korumak ve sizlerin mağdur edilmemeniz için haklarınızın savunucusu ve teminatı olmaktır" diyen Eş Başkan Türk, yurttaşların, proje kapsamında kurulan komisyona her türlü konuda danışabileceklerini belirtti.

Fazıl Türk, "Projenin her aşamasını sizlerle paylaşacağız. Çünkü gerçek hak sahibi sizlersiniz. Dedenizden, babanızdan kalan mülkleri, hiç kimsenin ucuza almaması için yanınızda olacağız, birlikte çalışacağız ve sürecin her aşamasını sizlerle paylaşacağız. Birlikte çalıştığımız kent dinamikleri ile yeni, çağdaş ve gelişmiş ülkelerdeki gibi projeler, örnek konut taslakları ortaya koyacağız. Bu taslak planlarda kentin iklimi, dağ ve denizi dikkate alınacaktır.

Bu sayede hem evlerinizin hem de yaşadığınız çevrenin değeri yükselecektir. Bu sayede sizlerin de refahı artacaktır. Biz belediye olarak hiçbir çıkar beklemiyoruz. Önceliğimiz, sizlerin kabulü ve memnuniyetidir. Süreci yüklenici firmalara teslim etmeyeceğiz. Tüm endişe, itiraz, öneri ve kaygılarınızı dinleyeceğiz. Projenin başlaması halinde, yüklenici firmalar Bu projede bir kazanç, bir gelir de oluşacaksa, buraların yıllarca yükünü ve çilesini çeken, emek veren sizler bunun sahibi olmalısınız" şeklinde konuştu.

Barış ve Bahçe mahallelerinin kentsel dönüşümüyle ilgili halk toplantısı, mahalle sakinlerinin sorularına, Eş Başkanlar Mutlu ve Türk ile imar müdürlüğü yetkililerinin verdiği yanıtların ardından akşam saatlerinde sona erdi.

baris-bahce-halk-toplantisi-(8).jpg

baris-bahce-halk-toplantisi-(5).jpg

baris-bahce-halk-toplantisi-(4).jpg

baris-bahce-halk-toplantisi-(3).jpg

baris-bahce-halk-toplantisi-(1).jpg

Bu haber toplam 1727 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • ANAMUR HALKI ÇED TOPLANTISINI YAPTIRMADI04 Nisan 2019 Perşembe 14:15
  • MESKİ'YE SESİMİZİ DUYURDUK02 Nisan 2019 Salı 12:12
  • ANAMUR SAHİLLERİ?23 Mart 2019 Cumartesi 11:25
  • MERMER OCAĞINA HAYIR16 Mart 2019 Cumartesi 13:07
  • ÇİM NASIL BİÇİLİR?11 Mart 2019 Pazartesi 12:06
  • MUZ MU? MERMER TOZU MU?11 Mart 2019 Pazartesi 11:54
  • MALAKLAR MAHALLESİNDE YANGIN25 Eylül 2017 Pazartesi 14:42
  • ANAMUR ZİRAAT ODASI BAŞKANIN'DAN AÇIKLAMA21 Eylül 2017 Perşembe 11:42
  • SULTAN ÇAYIN'DA ŞÜPHELİ BALIK ÖLÜMLERİ19 Eylül 2017 Salı 09:54
  • BİR YANGIN HABERİ'DE ÖREN MAHALLESİNDEN18 Temmuz 2017 Salı 17:02
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0324 8164862