• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İçel 21 °C

Akdeniz Belediyesi'nde taşeron işçilerin ücreti belli oldu

Akdeniz Belediyesi'nde taşeron işçilerin ücreti belli oldu
Akdeniz Belediyesi'nde en düşük işçi ücreti ortalama bin 700 lira oldu.

Haber Merkezi - Akdeniz Belediyesi'nin, fen işleri, park-bahçeler ile temizlik işleri müdürlüklerinde çalışan taşeron personelin yeni ücretleri belli oldu.

Akdeniz Belediyesi ile DİSK Genel-İş Sendikası arasında imzalanan sözleşme ile taşeron personelin en düşük ücreti, hükümetin belirlediği asgari ücretin üstüne çıkarak, ortalama bin 700 (1700) lira oldu. Bu ücret, personelin uzmanlık ve kalifiye oranı, çocuk sayısı ve diğer özlük haklarıyla birlikte daha da yükseliyor.

Mevcut hükümetin, 2016 yılı için asgari ücreti bin 300 (1300) lira olarak belirlemesine rağmen, emekten ve emekçiden yana olan Akdeniz Belediyesi, borç ve faiz yükünün yarattığı zorluklara karşın, DİSK Mersin Genel-İş Sendikası ile imzaladığı sözleşme sayesinde taşeron personelin aylık maaşlarını ortalama bin 700 TL'ye çıkardı. Yeni dönem sözleşme ve ücretleriyle ilgili olarak belediye işçilerinin bilgilendirilmesi amacıyla belediye konferans salonu ile park-bahçeler fidanlığında toplantılar düzenlendi. 

Toplantılara Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve M. Fazıl Türk,  Eş Başkan Yardımcıları Hakim Baykara ve Bedrettin Gündeş, birim müdürleri, Genel-İş Sendikası Şube Başkanı Kemal Göksoy ve yönetim kurulu üyeleri ile firma yetkilileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan DİSK Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, daima emekten ve emekçiden yana tavır aldıklarını vurguladı, emekten, emekçiden yana belediyelerle ortaklaştıklarını anlattı. 

Göksoy: Asgari ücretin artışından sonra işten çıkarmalar başladı!

Geçmiş yıllarda da örgütlü oldukları belediyelerde asgari ücretin üstünde bir ücrette anlaştıklarını kaydeden Göksoy, "Hükümet, seçim öncesinde, asgari ücreti 1.300 liraya çıkaracağını açıkladı. Fakat uygulamayı hayata geçirmeden zamlarla bu artışı geri aldı. Bizler sendika olarak bu ücreti reddettik, yeterli olmadığını ve esas almayacağımızı anlattık. Nitekim belediyelerle de bunu görüştük, konuştuk ve doğru olmadığını ifade ettik. Diğer yandan, hükümet, asgari ücreti belirlerken, belediyelere katkı sunmadı, sadece talimat verdi. Belediyeler dışındaki birçok işyerinde, asgari ücretin artışından dolayı işten çıkarmalar başladı. Buna rağmen, birçok yerde asgari ücret bin 400, bin 500 lira olurken, bizler asgari ücretin daha üzerinde bir taban ücreti belirledik. Örneğin, temizlik işlerinde çalışan işçi arkadaşların taban ücreti bin 715 liradan aşağı olmayacak. Kalifiye oranı, çocuk parası ve diğer özlük haklarıyla birlikte bu ücret daha da artacak" dedi.

Eş Başkan Mutlu: 'Belediyenin imkânlarını sonuna kadar zorladık'

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu da işçilere hitaben konuşmasında, hükümetin, asgari ücreti bin 300 liraya çıkardığını, ancak bu artışın kaynağının da halkın tümüne zam olarak geri döndüğünü ifade etti. "Elektrikten, ekmeğe, yol ücretlerine bugün hemen her şeye zam gelmiş durumda. Hükümet, kaşıkla verdi kepçeyle hepimizden, herkesten geri aldı" diyen Eş Başkan Yüksel Mutlu, şöyle konuştu: "Eksik bilinen bir diğer nokta da şu; hükümet, sadece özel sektörün 110 lirasını (SGK primi) karşıladı. Yani belediye eğer bin 300'ü ödeyecekse, kendi öz kaynakları ve iller bankasından gelen ödenekle bu ücreti ödeyecek. Yani hükümetin bize gönderdiği bir para, katkı söz konusu değildir. Fakat emekçiler çok daha yükseğine layıktır. Sizin yaptığınız işin, özellikle temizlik işleri, en kutsal, en değerli ve en zor işlerden biridir. Emeklerinizden dolayı çok çok teşekkür ederim. 

Alacağınız maaş az olsa da Akdeniz Belediyesi olarak koşullarımızı sonuna kadar zorladığımızı bilmenizi isterim. Belediyenin içinde olduğu bu zor koşullar nedeniyle kimi zaman ücretlerinizi almanızda gecikmeler olabilir. Yakın zamanda iki operasyon geçirdik ve sürekli müfettiş denetimleri altındayız. Tüm zorluklara rağmen alternatif bir belediyecilik anlayışını hâkim kılmaya çalışıyoruz. Belediye demek siz demek, siz demek belediye demek. Kendinizi belediyenin dışında, ya da sadece hizmet üreten, maaş alan kişiler olarak görmeyin. Her biriniz Akdeniz Belediyesi'nin üretebilir fertlerisiniz. Önümüzdeki süreçte de beraber daha güzel ve güçlü işler yapacağımıza, Akdeniz'i tertemiz, pırıl pırıl yapacağımıza inanıyorum. Hepinize teşekkür ediyor, yeni ücretlerinizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."

Eş Başkan Türk: 'Asgari ücrete zam yapıldı, fakat belediyelerin kaynağı arttırılmadı'

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı M. Fazıl Türk de konuşmasında, belediyenin içinde bulunduğu borç ve faiz giderleri ile gelir durumunu anlattı, İller Bankası'ndan belediyeye aktarılan aylık kaynağın yüzde 12.5'inin, belediyenin borçları nedeniyle kesintiye uğradığına ifade etti. Eş Başkan Fazıl Türk, "Yapılan kesinti yüzde 12.5 olduğu için sıkıntı çekmezsiniz. Yılsonuna kadar bu oranın değişmeyeceğini umuyoruz. Fakat kesinti geçen yıllarda olduğu gibi yüzde 40'lara çıkarsa belediye olarak sıkıntı yaşayacağız. Temizlik işçileri olarak en büyük emeği sarf eden sizlersiniz. Sizin verdiğiniz emeğin yarısını bile harcamayan kimi çalışanlar ise sizin ücretinizin 2 katından fazla ücret alıyor maalesef. 

Çevre illerindeki belediyeleri göz önüne aldığımızda emin olun en yüksek ücreti bizler verdik.Tek kuruş borcu olmayıp, kasasında para olduğu halde, bizim verdiğimiz ücretin 150-200 lira altında maaş veren belediyeler var. Devlet asgari ücrete zam yaptı fakat belediyelerin kaynağını arttırmadı veya sigorta primine destek olmadı. Hükümet, bir tek kuruş bile fazla kaynak göndermiyor bize. Mevcut imkânlarımızı zorladık ve verebileceğimiz en üst ücreti belirledik. Bundan pişman da değiliz. Çünkü bu ücretin dahi bir ailenin geçimi için yetmeyecek bir ücret olduğunun farkındayız. Fakat personelimizin sıkıntı çekmemesi için elimizden gelen ne varsa yerine getireceğiz. Bundan hiçbir şüpheniz olmasın. Allah, bizleri sizler karşısında mahcup etmesin. Görevinizde başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.
 

Bu haber toplam 1366 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862