• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • İçel 17 °C

Anamur'dan KKTC'ye Su Temin Projesi Asrın Projesi'nin açılışı gerçekleştirildi

Anamur'dan KKTC'ye Su Temin Projesi Asrın Projesi'nin açılışı gerçekleştirildi
Türkiye'den KKTC’ye su temin edilmesini öngören ve "asrın projesi" olarak adlandırılan projenin Anamur ayağındaki açılışı sona erdi. Açılışta Başbakan Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

Haber Merkezi -  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu, Mersin'in Anamur İlçesi'nde yapılan Alaköprü Barajı'ndan KKTC'ye Su Temin Projesi Asrın Projesi'nde açılış törenine katıldı. 

Törende ilk konuşmayı KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu yaptı. Kalyoncu, konuşmasında ''Bize hayat katıyorsunuz, teşekkürlerimizi iletiriz'' dedi.

Kalyoncu, şunları söyledi: "Asrın projesinin açılışında burada olmak bir mutluluktur. Su hayattır, biz su bakımından gittikçe fakirleşiyoruz. Suyumuz tuzlanmaktadır. Biz Anadolu halkına Türkiye Cumhuriyeti devletine teşekkür ederiz. Bizimle ekmeğini paylaştığı gibi suyunu da paylaşıyor. Bize hayat katıyorsunuz, teşekkürlerimizi iletiriz. Bu su gün gelecek barış suyu da olacak. Sağlık, barış ve refah sizinle olsun."

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: DÜNYA ÇAPINDA BİR ESER

Daha sonra kürsüye çıkan Başbakan Davutoğlu, projeyi 'dünya çapında bir eser' olarak tanımladı ve şunları söyledi: "Hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Misafirlerimiz anavatana hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Burada bugün göğsümüzü kabartan bir açılış için buradayız. Dünya çapında bir eseri dünyaya açıyoruz, şükrediyoruz milletimize armağan ediyoruz. Bugün Anadolu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bir kez daha kucaklaşıyor.

Dünyada eşi benzeri olmayan muhteşem bir su köprüsü kuruyoruz. Dünya çağında bir projeyi Kıbrıs’a hediye ediyoruz, bu büyük projeleri hayal edemeyenler utansın. Bütün dünyaya sesleniyoruz Türkiye ile Kıbrıs hiçbir zaman ayrılmayacak şekilde kenetlenmiştir. Anavatan'ın suyu şıkır şıkır akacaktır. 
Anavatan’dan yavru vatana Anadolu’nun suyunu götürüyoruz mübarek olsun. Çanakkale şehitlerine de bir selam gönderiyoruz buradan. Artık köprüyle birbirine bağlanıyor.

HER ŞEYİYLE MİLLİ, HER ŞEYİYLE YERLİ

Şehitlerimizi rahmetle anarken o gün Kıbrıs’ta şehit olan aziz şehitlerimiz de bu törene şahittir, çünkü şehitler ölmez. Ama bazı gafiller bunları bilemezler. Son 13 yılda öncülüğümüz ve irademizle rekorlar kırdık. İşte her şeyiyle milli, her şeyiyle yerli işte dünyaya meydan okuyan Türkiye. Bu rekorları dünyaya nişan olarak yazmaya hazır mısınız? 1 Kasım’a hazır mısınız? Bu ülkeyi kaosa sürüklemeye çalışanlara biriz demeye hazır mısınız? Kardeşliğe hazır mıyız?

HEPSİ BİRDEN SALDIRDILAR

Bütün bu projeler barış projeleridir. Bugün organize bir terör saldırısıyla karşı karşıyayız. Büyüme irademiz terörle durdurulmaya çalışılıyor. Hepsi birden saldırdılar. Bu vesile ile bir kez daha terörün aldığı vatandaşlarımıza, güvenlik güçlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Kim hangi adi planı yaparsa yapsın Türkiye teröre ve teröristlerin emellerine cevap vermeyecektir. Dün Bursa’da söyledim, birileri bizi sindirmek isteyebilir ama söylüyoruz. Ülkemizin her yerinde dimdik ayaktayız. Ülkemizin birliğini aleme göstermeye hazır mısınız? Türk ve Kürt ilelebet kardeştir demeye hazır mısınız?  Bu projelerden çıkan kardeşlik mesajı teröre en iyi cevaptır. Anadolu’nun bereketli suyunu yavru vatanımıza ulaştırmayı nasip eden Allah’a hamdolsun. Cumhurbaşkanımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Adayı deniz altından Türkiye’ye bağlayan bu proje ne denli önemli eserler ortaya koyabileceğimizi dünyaya gösterdik. Bu proje Kıbrıslı kardeşlerimizin  su sorununu ortadan kaldıracak. Gönlümüz ne kadar beraberse suyumuz da o kadar beraber olacak.

50 YILLIK İÇME SUYU İHTİYACINI KARŞILAYACAĞIZ

Alaköprü Barajı’ndan alınacak su ile 3600 zirai alana su verilecek. Anamur’a her türlü desteği sağlayacağız. Doğru Yörük Ahmet! Gurur duyuyorum. Bakın isimleri de ilginç… Alaköprü ve Geçitköprü… Bu proje ile 7525 kişiye iş imkanı getireceğiz. KKTC’de 50 yıllık içme suyunu karşılamış olacağız. 1.6 milyar TL’ye mal oldu. Bugün Türkiye ve Kıbrıs Adası için tarihi bir gün. Dünyanın en büyük harikalarından birini hayata geçiriyoruz. Suyu biz getiriyoruz, Kıbrıs’ta iki halkın barış için yaşayacağını düşünüyoruz. Hem barış, hem can suyu hayırlı olsun. En değerli kaynağımız olan suyun Kıbrıs’a getirilmesi büyük bir başarıdır. Türkiye Kıbrıs’taki mevcut müzakere sürecinin bir an evvel adil ve kalıcı çözümle neticelendirilmesini yürekten desteklemektedir. Kritik dönemi başarıyla tamamlayacağız. Bu giden su bütün Kıbrıs’a barış suyu olsun, kalıcı olsun. Çalışıyoruz, çabalıyoruz, gece gündüz koşturuyoruz. Hangi ırktan, inançtan olursa olsun her mazlum için gece gündüz çalışıyoruz."

KKTC CUMHURBAŞKANI AKINCI: BİZİ YEŞİL ADAYA DÖNDÜRECEK

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da konuşmasında şunları söyledi: "Hepinize sevgi ve saygılarımız sunuyorum. Kuşkusuz sizler hassas bir dönem geçiriyorsunuz, 2 hafta sonra oylarınızı vereceksiniz.
KKTC’de seçim olduğu zaman Türkiye bize dönüp baktığında bizim renklerimiz arasında bizim partilerimiz arasında fark gözetmiyor ve bundan dolayı büyük memnuniyetle karşılıyoruz. Ben de Türkiyemize baktığımda hepiniz bir ve bütün olarak görüyor ve kucaklıyorum. 1 hafta önce Ankara’da 97 kardeşimizi yitirdiğimiz korkunç bir terör olayı yaşandığında sizlerde birlikte biz de ağladık. 
Eğer Türkiye yas tutuyorsa KKTC’de yastadır dedik. Bu güzel ülke barış ve huzura kavuşsun en büyük temennim budur. 1 hafta önce kederi paylaştık şimdi bir büyük sevinci paylaşıyoruz ve aranızda bulunuyoruz. Küresel ısınmanın yaşandığı günümüzde su petrolden daha önemli hale geldi.

Bu su Kıbrıs’ın üretimini artıracak. Sarı olan rengimiz bizi yeşil adaya döndürecek. Böylesi bir gelişme kendi ayakları üzerinde durabilecek bir KKTC’nin yaratılması demektir.  İlk defa böylesi bir proje gerçekleşiyor. Sürdürebilirliği çok önemlidir. Doğalgaz, su, elektrik bütün bunları tüm taraflara kazanç sağladığını ben şimdiden görebiliyorum.

ERDOĞAN'IN İRADESİ OLMASA BU KONUDA HALA SONUÇ ALMIŞ OLMAZDIK

Gerçek anlamda bir barış suyunu konuştuğumuz ben de teyit etmek isterim. Bu projeye büyük emek, büyük takip ve ilgisini esirgemeyen Sayın Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Onun iradesi olmasa bu konuda hala bir sonuç almış olmazdık, bunu söylemek benim vicdan borcumdur.  Sayın ilgili bakanların birlikte yaptığı bu çalışmalar bize bu mutlu sonucu getirmiştir. Türk halkı bugün 2,5 milyon mülteciyi barındırıyor. Bu mültecilerle aşını paylaşıyor. Bize yaptığı katkıların yanında bir ek olarak bizimle suyunu da paylaşıyor. Bu konuda alın teri döken herkese teşekkür ediyorum.
Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BU MİLLET BİR OLURSA...

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın ardından kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, projenin önemine değinerek şöyle konuştu: "Sizleri en kalbi duygularımla, sevgiyle selamlıyorum.
KKTC su temin projesinin ülkemize ve KKTC’li kardeşlerime hayırlı olmasını diliyorum.

Dün gece Türksat 4B uydumuzu başarıyla uzaya gönderdik. Dün gökyüzünde büyük bir başarıya şahitlik etmiştik. Bugün de Akdeniz’in altında benzer bir başarıya şahitlik etmek için buradayız. Bu millet karadan gemileri yürüttü, bu millet boğazın altından Marmaray’ı inşa etti. Bu millet şimdi Anamur’da Kuzey Kıbrıs’a denizin altından su naklini gerçekleştiriyor. Bu millet bir olursa, diri olursa hep birlikte Türkiye olursa, aşamayacağı engel yoktur.

'GERÇEK MİLLİLİK BUDUR'

Kıbrıs’a su temin edecek Alaköprü Barajı’nın temelini hatırlayın, yine burada atmıştık. Alaköprü Barajı'nın açılışı çok istisna bir açılıştır. Mart 2014’te tamamladık, öngörülen tarihte bitirdik. Dünyada ilk kez uygulanan bir mühendislik çalışmasıyla inşaa ettiğimiz boru hattını Ağustos ayında tamamladık. Alaköprü Barajı'ndan alınacak suyu 24 km’si Türkiye tarafında 80 km’si denizde ve 3 km’si Kuzey Kıbrıs tarafında olmak üzere 107 km ile Geçitköy’e aktarmış bulunuyoruz. KKTC’nin 50 yıllık içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılamış oluyoruz. İşte gerçek millilik budur, gerçek milliyetçilik budur. Bunun bilinmesi lazım lafla olmuyor bu iş. Adalar’a benzer bir şekilde su götürmemiz üzerine bu proje bize gelmişti.
Veysel Bey bütün gayretiyle denizin altından boru döşeyerek adalara su götürmüştür, sıkıntıyı gidermiş olduk. Başbakanlığımız döneminde başlattığımız çalışmaları bugün sonlandırdık. Gerçi ben KKTC’nin cumhurbaşkanı, başbakanı yanında söylemek bana düşmez ama bir güzel Kıbrıs türküsünde ne deniliyor;
'Portakal atışalım, beraber kapışalım, sen oradan gel ben buradan Kıbrıs’ta buluşalım.' Ülkemizde 13 yılda 2559 enerji, sulama, içme suyu amaçlı tesis inşa edildi.

'DAHA ÇOK KOŞMAMIZ LAZIM'

Şehirlerimizin içme suyunu temelli çözdük. Çünkü biz ne dedik; su, yol medeniyettir demiştik. Suyu olmayan ülkenin medenilikten bahsetmesi mümkün mü? Belediye başkanı olduğum zaman sular akmıyordu. Vatandaş temizlenecek su bulamıyordu, 1 sene içinde çözdük. Kuraklık yaşadık ama kimseye zorluk yaşatmadan çözmeyi başardık. İstanbul’un uzun yıllar boyunca ihtiyaç duyacağı içme suyunu garanti altına almış oluyoruz. Ankara için de böyle bir proje var. Gerede’den Çamlıdere’ye su aktarıyoruz.
13 yılda hayata geçirdiğimi projelerle hidroelektrik üretimini yükselttik ve büyük bir başarıya imza attık. Yani enerjiyi çeşitlendiriyoruz ve daha da iyi olacak. Muratlı, Ermenek, gibi dev barajları tamamlayıp hizmete aldık. GAP’ı 2019’a kadar tamamlamak için çalışıyoruz.  GAP’ı dünyadaki en büyük gıda merkezlerinden biri haline getireceğiz. Terörle, kimlik siyaseti yapmak suretiyle soruyorum sizlere bu yatırımlar yapılabilir mi? 1 Kasım bunun değerlendirileceği gündür, bunu hatırlatmak istiyorum. Görevimizin ne kadar ağır olduğunu bilmemiz lazım, daha çok koşmamız lazım.

'HER OLAYDA BAKAN İSTİFASI İSTEMEK NEDİR'

Türkiye tüm engellemelere rağmen her alanda olduğu gibi 2023 hedeflerine yürüyor. Türkiye’nin ihtiyacı olan hizmet siyasetidir. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri, bunu böyle bileceğiz. Türkiye’yi hizmet siyasetinden uzaklaştırmaya çalışmak bir darbedir. Dikkat ediniz, Türkiye ne zaman güçlense önüne hemen bir takım engeller çıkartılmıştır. Kimi zaman darbelerle, kimi zaman terörle milletimiz başka gündemlere yönlendirilmiştir. Kardeşlikle aşacağımız kimi sorunlar kanatılarak derinleştirilmek istenmiştir.
Bu oyunlar çok oynandı.  Siyasette, ekonomide, dış politikada nice saldırılara, nice tezgahlara maruz kaldık. Milletimizin desteğiyle hepsini geride bıraktık. Çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Bir yandan refahı yükseltirken sosyal restorasyonu ihmal etmedik. Terörü hayatımızdan çıkarmak için çalıştık. Her türlü riski göze alarak cesaretli hamleleri hayat geçirdik. Yeniden yükselişe geçen terör olaylarının amacının Türkiye hedefimizden vazgeçirmek olduğu biliyoruz. Terör örgütlerinin saldırılarının üstesinden gelecek güce sahibiz bunu biliniz. Güvenlik güçlerimiz terör örgütlerine tarihin en büyük darbelerini vuruyor ve vurmaya devam edecek.  Bizi üzen siyasi partilerimizin onlardan beklediğimiz birliği gösteremiyor olmasıdır. Saldırı sonrası bile partilerimiz birliği ortaya koyamadılar. Şu bakan bu bakan istifa etsin diyorlar. Peki bu ülkede Sivas olayları olduğunda iktidarda kimler vardı? Neden o zaman bu istifaları yapmadınız ve yaptırmadınız? Her olayda bakan istifası istemek nedir? Devlete iftira atan siyasetçiler Türkiye’nin terörle mücadelesindeki en büyük handikaptır. Medya olarak, siyasi partiler olarak bir arada olsak o örgütler değil bomba, mantar tabancası bile patlamazlar.

'KAÇAK SARAY KADAR BAŞINIZA TAŞ DÜŞSÜN'

Türkiye’nin halkın oylarıyla seçilmiş bir cumhurbaşkanı olarak, yatıyorlar, kalkıyorlar ana muhalefeti kaçak saray, yavru muhalefeti kaçak saray. Kaçak saray kadar başınıza taş düşsün. Ne kaçak sarayı be. Bu ülkenin cumhurbaşkanlığı makamının bu tür şeylerle yıpratılması diye bir şey olabilir mi?  Önce ne diyorlardı, biz oraya gitmeyiz, sonra çağrılırsak gideriz dediler. Ya eninde sonunda bunu yapacaksınız kuzu kuzu geleceksiniz. Buradan tüm siyasi partilerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, vatandaşlarımıza samimi çağrıda bulunuyorun. Gelin teröre karşı birlik olalım, oyunları bozalım, çocuklarımızın karşısına dik çıkmak için bu birliği gerçekleştirmek zorundayız. Tarih, işte bu kritik dönemlerde herkesin söyledikleriyle, yaptıklarıyla kaydeder. Acılar ve ölümler.

'YIPRATMA KAMPANYASI YAPIYORLAR'

Bazı siyasiler, terör mağdurlarıyla ilgili geçmişte çıkarmış olduğumuz bir yasa var. Terör mağdurlarına yönelik 4 madde altında bir yardım var. Bunun şehitlerle bir alakası yok. Bununla bile bazı siyasiler hükümeti yıpratmak istiyorlar. Milletçe bunu bilmenizi istiyorum. Terörle mücadelede terör mağduru olanlar yok mu? Başbakanlığım zamanında bu düzenleme yapılmıştı. Yıpratma kampanyası yapıyorlar. Dürüst olalım, samimi olalım olmazsak samimiyetsizlik o insanları vurur. Bu yanlışları düzeltmek lazım.
Terör örgütlerinin değil, milletin yanında olan herkesle mücadeleyi sürdürüceğiz. Türkiye bu günleri de geride bırakacaktır. Her zaman söylerdim hatırlayın; Biz bu millete efendi olmaya değil hizmetkar olmaya geldik diye.. Bu yolda ileliyoruz. Sevgilerimi ve saygılarımı yolluyorum.
Su gibi aziz olun diyorum. Bu kardeşliğimiz daim olsun diyorum. 
Biz birbirimizi Allah için seviyoruz, öyle sevmeye de devam edelim.
"

thumbs_b2_2f0f3066b33fe5f8c9038c2caff03998.jpg

thumbs_b2_ba52d3af7679851245bf613dd9c3c0a5.jpg

thumbs_b_c_5abd2295cfef24e3da11144d9009caaf.jpg

thumbs_b2_7d2870b5cda841be582d0fa22dc3704c.jpg

thumbs_b2_81cb0e44c78ae2b25f0814c39fd3d554.jpg

1301906.jpg

31915973.jpg

31916302.jpg

Bu haber toplam 2851 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • ANAMUR 7/24 TOUR;VATANDAŞA HİZMETE DEVAM26 Ocak 2024 Cuma 12:18
  • KIZILALİLER'DE MERÇED TOPLANTI YAPTI20 Ocak 2024 Cumartesi 13:10
  • ATATÜRK STADI HAYIRLI OLSUN07 Ocak 2024 Pazar 18:09
  • İLK ATEŞ YAKILDI06 Aralık 2023 Çarşamba 17:01
  • 1/1000 ÖLÇEKLİ PLANLAR ASKIYA ÇIKTI.KONTROL EDİNİZ30 Kasım 2023 Perşembe 16:58
  • ANAMUR BELEDİYESİ KALINÖREN'E ASFALT DÖKÜYOR30 Kasım 2023 Perşembe 15:05
  • UNCU HİDAYET LAKAPLI HİDAYET BULUT VEFAT ETTİ25 Kasım 2023 Cumartesi 23:06
  • YİNE MOTOR,YİNE KAZA,YİNE ÖLÜM...24 Kasım 2023 Cuma 22:51
  • ANAMUR 7/24 TOUR DAN 24 KASIM KAMPANYASI23 Kasım 2023 Perşembe 16:40
  • DEEPSEA KARAVAN ANAMUR'DA HİZMET VERECEK20 Kasım 2023 Pazartesi 20:21
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0324 8164862