• BIST 9091.07
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İçel 25 °C

Bağışıklık sistemimizi güçlendiren altın değerindeki besinler

Demet ÇİLİNGİR

Kış aylarında en çok istediğimiz şey hastalanmamak! Peki bunun için ne yapmalıyız? Sağlıklı beslenip bol sıvı almak bizim başlıca kurtarıcımız, bunun yanında soğuktan korunmalı, kıyafet seçimimize dikkat etmeliyiz. Uyku düzeni çok önemli olup yorgun kişilerin bağışıklık sisteminin zayıflamasından dolayı hastalanma riski fazla olduğu görülmüştür.

Sağlıklı yaşamda 5 ana kuralı kısaca hatırlatmak isterim; sağlıklı beslenmek, düzenli uyku, ana- ara öğün ihmal edilmemeli, fiziksel aktivite ve tabiî ki stressiz bir yaşam.

Burda benim anlatmam gereken konu ise bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz ve hangi besinler tüketilmeli.

  • TURUNÇGİLLER

Yüksek C vitamini içeren besinle bu grupta yer alıyor. Kış aylarında bu gruptaki besinlere ulaşmak daha kolay. Ancak sıksıkla yaptığımız hata genellikle hasta olduktan sonra tüketim yapılır. Ancak önlem almak istiyorsak günlük meyvelerimizi bu besinlerden seçersek, hastalığa yakalanma riski de azalacaktır.

Portakal, mandalina, limon, greyfurt gibi.

  • BROKOLİ

Kış sebzelerinden biri olup yüksek miktarda A, C, E vitamini ve antioksidan içerir. Özellikle sülforafan maddesi ile antioksidan aktivite gösterip bağışıklık sistemini uyarmaktadır. Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketebilirsiniz.

  • KIRMIZI BİBER

A vitamini açısından zengin, posa içeriği yüksek olan kırmızı biber, bulaşıcı hastalıklara karşı direnci arttırır.C vitamini ve beta karoten ile bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

  • SARIMSAK

Sarımsağın enfeksiyon hastalıklarıyla mücadelesinin önemi bilinmektedir. Sarımsak içeriğindeki güçlü bir antioksidanı sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

  • YOĞURT

Yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirerek bir çok hastalığı önleyici etkiye sahiptir. Yoğurdun ve yoğurt üretiminde kullanılan laktik asit bakterilerinin kanser, enfeksiyonlar, gastro intestinal hastalıklar ve astım gibi hastalıkları önleyici etkilerinin olduğu yapılan araştırmalarda bulunmuştur. Tüm bu hastalıkların oluşmasında en önemli nedenin bağışıklık sistemi olduğu saptanmıştır.

·         ZENCEFİL VE ZERDAÇAL

Vücudun enfeksiyonlarla mücadelesinde yardımcı olur, toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Kanserle savaşta da etkili olduğu bilinen zencefili, çay olarak tüketebileceğiniz gibi yemeklere ve tatlılara da ekleyebilirsiniz. Hint safranı olarak da tanıdığımız zerdeçal ise bağışıklık sistemini geliştirici etkisinin yanı sıra detoks özelliği de taşır. Araştırmalarda cilt, kolon ve meme kanseri için faydalı olabileceği görülen zerdeçalı yemeklere katarak tüketebilirsiniz.

·         Yeşil Çay

Yeşil çayda bulunan flavonoidler emilerek kan dolaşımına geçerler ve çeşitli dokulara ulaşarak içerisindeki bu flavonoidlerin özellikleri sayesinde dokuya özel etki gösterirler.
Kanserin her aşamasında etki gösteren yeşil çay, kanser hücrelerinin ölümünü sağlar. Vücudun kanser tedavisi için kullanılan kemoterapi ilaçlarına cevabını artırırlar. Kandaki antioksidanları artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir.

·         BADEM

Besleyici değeri en  yüksek olan kabuklu yemiştir. Bağışıklık sisteminin anahtarı olan yüksek miktarda E vitamini içerir. Magnezyum kaynağı olmasına rağmen protein ve lif içeriği yüksektir.

·         KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER

K, A vitaminleri, mangan, folat, demir, C ve B2 vitaminleri, kalsiyum, potasyum ve B 6 için de iyi kaynaktır öte yandan omega 3, niasin, Mg ve selenyumdan da zengindir. İçeriği sayesinde mücadeleyi arttırır. Kış aylarında az pişirerek tüketebilirsiniz.

Bu seçenekler daha da çoğaltılabilir en önemlileri kısaca anlatmak istedim.

Sağlıkla kalın…

 

Demet ÇİLİNGİR

Diyetisyen

      İletişim:

      GSM: 0(532) 177 00 33

      E-posta: diyetisyen@demetcilingir.com

      web: www.demetcilingir.com

      Adres: Saray Mahallesi, Kıbrıs Caddesi, No:2/2, Anamur/MERSİN

diet-(1).jpg

Bu yazı toplam 2297 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862