• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İçel 21 °C

Başkan Kocamaz, Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin Moğolistan ziyaretine katıldı

Başkan Kocamaz, Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin Moğolistan ziyaretine katıldı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Moğolistan Sağlıklı Şehirleri Destekleme Örgütü ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği üyesi Sainshand Belediyesi’nin resmi daveti üzerine, 6 belediye başkanı ile birlikte Moğolistan’ı ziyaret etti.

Haber Merkezi - Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, ‘Moğolistan Yerel Yönetim Temasları’ programı kapsamında 3-11 Ağustos 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen Moğolistan’ı ziyareti oldukça verimli geçti.

TDBB’nin 11-17 Nisan 2015 tarihleri arasında Moğolistan belediye başkanlarına yönelik olarak düzenlediği, “Trafik/Ulaşım Yönetimi ve Kentsel Dönüşüm Uygulamaları” konulu bilgi ve tecrübe paylaşım programının ardından Moğolistan Sağlıklı Şehirleri Destekleme Örgütü ve TDBB üyesi Sainshand Belediyesi’nin resmi daveti üzerine Başkan Kocamaz ile Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Zeytinburunu Belediye Başkanı Murat Aydın ve Birlik Genel Sekreteri Fahri Solak’ın yer aldığı heyet Sağlıklı Şehirleri Destekle Örgütü Direktörü Tserendulam Shagdarsuren eşliğinde kapsamlı bir ziyaret gerçekleştirdi.

Programın ilk günü Türkiye Ulanbatur Büyükelçiliği’ni ziyaret eden heyet, Maslahatgüzar Tuncer Kıyak, Askeri Ateşe Yarbay Hüseyin Gökhan Özbek ve Türk Hava Yolları Ulanbatur Bölge Müdürü Erdinç Çakır’dan Moğolistan’ın politik, ekonomik durumu, Türkiye ile ilişkileri ve olası işbirliği imkanları hakkında bilgi aldı. Maslahatgüzar Kıyak, iki ülke arasında 1996’dan bu yana yürürlükte olan çifte vergilendirmeyi engelleyen anlaşmanın altını çizerek, ilişkilerin gelişmesinde tekstil, inşaat, tarım, madencilik, turizm gibi sektörlerde yatırımların arttırılması, kardeş şehir ilişkilerinin işlevselleştirilmesi, Türkiye’deki haber ajanslarının ülkeye olan ilgisinin artması ve burs imkanlarının genişletilmesinin önemine vurgu yaptı.

Moğolistan ziyaretinde iki gün Sainshand’da temaslarda bulunan heyet, ilk gün Dornogobi Valisi Pantiin Gankhuyag ile görüşürken, Vali Gankhuyag, Moğolistan’ın ihracatının yüzde 70’inin Sainshand şehrinden geçtiğini, bölgenin kok kömürü, bakır, uranyum ve petrol rezervleri açısından son derece verimli olduğunu, bunların yanı sıra turizm hacminin yıllar içinde arttığını ifade etti.

Görüşmenin ardından Gobi Çölü’nün doğusunda yer alan Tavan Dokhio Turistik Kampı’nda konaklayan heyet, bölgenin doğal koşulları hakkında gözlem yapabilme fırsatı buldu.

Sainshand’daki ikinci günde, Sainshand Belediye Başkanı Batsukh Batbayar ile görüşen heyet, şehri tanıtan sunumu izledikten sonra Belediye Başkanı Batbayar ile işbirliği fırsatları üzerine görüştü. Batbayar, şehirde kurmayı planladıkları spor merkezleri, modern hayvancılık tesisleri ve dinozor parkı hakkında bilgi alan heyet, daha sonra Sainshand şehrinin kuruluşunun 54. yıldönümü etkinliklerine onur konuğu olarak katıldı. Heyet, festival kapsamındaki at yarışları, güreş ve okçuluk müsabakaları ve yöresel etkinlikleri izledi.

Ziyarette, Nalaikh’te bölgedeki Kazak Müslümanlar ile bir araya gelen heyet, bölgedeki Kazakların sosyal, kültürel yaşantıları hakkında bilgi aldı. Nalaikh Belediyesi’ni de ziyaret eden heyet, program kapsamında Orhun Abideleri’ndeki üç yazıttan biri olan Tonyukuk Yazıtları’nı ziyaret etti. TİKA’nın düzenlemesini yaptığı ve arkeolojik kazılar düzenlediği sit alanında, TİKA yetkilileri ile görüşen heyet, Nalaikh’a yakın bir noktada yer alan ve dünyanın en büyük heykeli olan Cengiz Han Atlı Heykeli’ni de ziyaret etti.

Darkhan-Uul Eyaleti ve Shariin-Gol şehrine de giden heyet, Shariin-Gol Belediye Başkanı Amarsaana Baldan ile bir araya geldi. TDBB vasıtasıyla Türkiye’den bir kardeş şehir edinmek ve o şehrin ismini bir caddelerine vermek istediklerini dile getiren Baldan, TDBB ile sağlık ve eğitim konularında işbirliğini geliştirmek istediklerini de kaydetti.

Ulanbatur’dan yaklaşık 400 km uzaklıkta bulunan ve Karakurum’da yer alan, TİKA’nın çevre düzenlemesini yaptığı Orhun Yazıtlarını ve Bilge Kağan Müzesi’ni ziyaret eden heyet, daha sonra Moğolistan İmar ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı, 2004-2008 yılları arasında Moğolistan Parlamentosu’nda Moğol-Türk Dostluk Grubu Başkanlığı yapmış olan ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Ravjikh Erdeneburen ile görüştü. Müsteşar Erdeneburen, Türk işadamlarının bölgeye ilgisinin son 3 yılda artış gösterdiğini, TDBB’nin Moğolistan ve Türkiye arasında gerçekleşebilecek projelerde çok önemli bir noktada yer aldığını vurguladı ve ülkedeki köylere emsal olması için inşa ettikleri Örnek Köy Projesi’nden bahsederek söz konusu projeye Türkiye’nin katkı sağlayabileceği alanları ifade etti.

Moğolistan ziyareti çerçevesinde Kardeş Belediyeler yemeği gerçekleştirildi. Yemekte, TDBB’ye teşekkür eden Sağlıklı Şehirleri Destekleme Örgütü Direktörü Tserendulam Shagdarsuren, TDBB’nin Nisan ayında Moğolistan belediye başkanlarına yönelik olarak düzenlediği programın çok verimli olduğunu belirterek, Choibalsan Belediye yetkililerinin Keçiören Belediyesi ziyaretinden sonra kentlerinde yeni bir park projesi başlattıklarını aktardı.

TDBB Genel Sekreteri Solak, Moğolistan ziyareti ile ilişkilerde yeni bir dönemin başlayacağını vurgularken, TDBB Yürütme Kurulu Üyesi olan Başkan Kocamaz da heyetin gittiği her yerde çok sıcak karşılandığını, ata topraklardaki hayatı ve kültürel mirası görmekten çok etkilendiklerini söyledi. Kocamaz, kentler arasındaki ilişkilerin resmi düzeyden somut projelere dönüşmesi ve gelecek nesillere taşınması gerektiğini kaydetti.

baskan-kocamaz’dan-mogolistan-ziyareti--(7).jpg

baskan-kocamaz’dan-mogolistan-ziyareti--(2).jpg

baskan-kocamaz’dan-mogolistan-ziyareti--(6).jpg

baskan-kocamaz’dan-mogolistan-ziyareti--(5).jpg

Bu haber toplam 1385 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • ANAMUR'A MUHTEŞEM PROJE23 Şubat 2024 Cuma 21:37
  • AHMET DOĞAN'IN GÜNDEME DAİR YAZISI16 Şubat 2024 Cuma 18:52
  • ANAMUR 7/24 TOUR;VATANDAŞA HİZMETE DEVAM26 Ocak 2024 Cuma 12:18
  • KIZILALİLER'DE MERÇED TOPLANTI YAPTI20 Ocak 2024 Cumartesi 13:10
  • ATATÜRK STADI HAYIRLI OLSUN07 Ocak 2024 Pazar 18:09
  • İLK ATEŞ YAKILDI06 Aralık 2023 Çarşamba 17:01
  • 1/1000 ÖLÇEKLİ PLANLAR ASKIYA ÇIKTI.KONTROL EDİNİZ30 Kasım 2023 Perşembe 16:58
  • ANAMUR BELEDİYESİ KALINÖREN'E ASFALT DÖKÜYOR30 Kasım 2023 Perşembe 15:05
  • UNCU HİDAYET LAKAPLI HİDAYET BULUT VEFAT ETTİ25 Kasım 2023 Cumartesi 23:06
  • YİNE MOTOR,YİNE KAZA,YİNE ÖLÜM...24 Kasım 2023 Cuma 22:51
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0324 8164862