• BIST 9070.29
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • İçel 23 °C

Ekvator Cumhuriyeti Dış Ticaret Bakanı Diego Aulestia, Mersin’i ziyaret etti

Ekvator Cumhuriyeti Dış Ticaret Bakanı Diego Aulestia, Mersin’i ziyaret etti
Mersin Limanı ve Mersin Serbest Bölgesi’nde incelemelerde bulunarak, Mersinli işadamlarıyla buluşmak üzere kente gelen Ekvador Cumhuriyeti Dış Ticaret Bakanı Diego Aulestia, beraberindeki heyetle Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ı ziyaret etti.

Haber Merkezi - Ekvador Cumhuriyeti Dış Ticaret Bakanı Diego Esteban Aulestia Valencia, ülkesi ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin giderek geliştiğini, Türkiye ile bir ticaret anlaşması yapmayı öngördüklerini belirterek, “Bu anlaşma aracılığıyla Ekvador’a çok sayıda Türk ürünü gelecek, bu bağlamda da yatırım yapmak isteyen Türk işadamları Ekvador’daki yatırım teşviklerini ve avantajlarını görecekler” dedi.

Mersin Limanı ve Mersin Serbest Bölgesi’nde incelemelerde bulunarak, Mersinli işadamlarıyla buluşmak üzere kente gelen Ekvador Cumhuriyeti Dış Ticaret Bakanı Diego Aulestia, beraberindeki heyetle Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ı ziyaret etti. Sahil Valilik makamında gerçekleşen ziyarette Çakacak, konuk Bakan Diego Aulestia’yı Valilik binası önünde karşıladı. Bakan Aulestia, Ankara Ekvador Ticaret Ofisi yetkilileri, danışmanları ve Ekvador Cumhuriyeti Mersin Fahri Konsolosu ile birlikte gerçekleştirdiği ziyarette, Valilik Şeref Defteri’ni imzaladı.

“MERSİN VE EKVADORLU İŞA DAMLARININ BİR ARAYA GELMESİ, TİCARİ İŞBİRLİĞİ VE ANLAŞMALARI GETİRECEKTİR”

Vali Çakacak, ziyarette yaptığı konuşmada, Ekvador Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti arasında son derece olumlu ilişkiler bulunduğunu, bu iyi ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi noktasında her iki ülkenin hükümetlerinin ortak bir görüşü olduğunu söyledi.

Bu bağlamda, Ekvador Cumhuriyeti Devlet Başkanı Rafael Correa’nın 2012 yılında Türkiye’yi ziyaret ettiğini anımsatan Çakacak, “Bu ziyarette iki ülke arasında çeşitli konulara ilişkin hem bir işbirliği hem çerçeve anlaşmaları imzalandı. Temennimiz, bu tür ziyaretlerle iki ülke arasında var olan ekonomik işbirliğinin daha da öteye götürülmesidir” diye konuştu.

Ekvador Cumhuriyeti’nin önemli bir tarım ülkesi ve dünyanın en önemli muz üreticisi ve ihracatçısı olduğuna işaret eden Çakacak, Bakan Aulestia’ya Mersin ile ilgili bilgi verdi.

Mersin’in Türkiye’nin önemli bir liman ve tarım kenti olduğunu dile getiren Çakacak, Mersin Limanı’nın da Ekvador’un Türkiye’ye açılan kapısı olduğunu, Türkiye’de ilk serbest bölgenin de Mersin’de kurulduğunu kaydetti.

Çakacak, “Biz iki ülkenin bu tür ziyaretlerle var olan ekonomik işbirliğinin daha da ileriye götürüleceği inancındayız. Özellikle hem işadamlarımızın hem de Mersin Ticaret ve Sanayi Odamızın, karşılıklı olarak iki ülkenin işadamlarını bir araya getirecek görüşmelerin yapılması, iki ülkenin ticari işbirliğinin geliştirilmesi yönünde olumlu adımlar ve onun getireceği olumlu anlaşmaları getirecektir” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE İLE EKVADOR ARASINDA TİCARET ANLAŞMASI YAPACAĞIZ”

Bakan Diego Aulestia ise konuşmasına Ankara’da 10 Ekim’de meydana gelen terör saldırısı nedeniyle taziyelerini ileterek başladı.

Aulestia, “Yaşanan bu kötü durum ve yaşamını kaybeden insanlar için taziyelerimi iletmek istiyorum. Ekvador Hükümeti teröre karşı bir hükümettir. Umarız, ileride bu tarz problemlerle karşı karşıya kalmazsınız” şeklinde konuştu.

Türkiye’ye ilk kez geldiğine ve amaçlarının, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri gerçekleştirmek olduğuna dikkat çeken Aulestia, şöyle devam etti: “Bu ana kadar iki ülke arasındaki ticari ilişkiler ilerlemiş durumdadır. Biz ülke olarak Türkiye’nin stratejik olarak çok önemli bir ülke olduğunu düşünüyoruz ve diğer ülkelere de açılan bir kapı olduğuna inanıyoruz. Bu bağlamda da Mersin ve Mersin Limanı çok önemli bir konumda. Amacımız, hem Ekvador’da yatırım yapmak isteyen iş adamlarıyla bir arada olmak hem Mersin’deki işleyişi anlayabilmek hem de Ekvator’un fırsatlarıyla ilgili daha fazla bilgi vermek.”

Türkiye ile Ekvador arasında bir ticaret anlaşması yapmayı öngördükleri bilgisini de veren Bakan Aulestia, şunları söyledi: “Bu ticaret anlaşması, özellikle tarım ürünleriyle ilgili olarak hem Ekvador’a kolaylık sağlayacak hem de Türkiye tarafından avantajlı olarak görülecek bir anlaşmadır. Bu anlaşma aracılığıyla Ekvador’a çok sayıda Türk ürünü gelecektir. Bu bağlamda da yatırım yapmak isteyen Türk iş adamları Ekvador’da bulunan yatırım teşviklerini, avantajlarını göreceklerdir.”

“TERÖR TÜM İNSANLIĞIN PROBLEMİDİR”

Aulestia’nın konuşmasının ardından yeniden söz alan Vali Çakacak, Bakanın, Ankara’daki bombalı saldırıda yaşamlarını yitirenler için sunduğu taziyeye teşekkür ederek, “Geçtiğimiz günlerde bütün ülkemizi ve insanlığı yasa boğan terör olayları karşısındaki ifade ettikleri taziyeye teşekkür ediyorum. Terör bir ülkenin problemi değil, insanlığın problemidir. Terörün insanlara sıktığı kurşun bir kişiye sıkılan kurşun değil, tüm insanlığa sıkılan kurşundur. Dolayısıyla dünyada terörün azalması ancak, uluslararası alanda tüm ülkelerin teröre karşı işbirliği yapmaları durumunda mümkün olacaktır. Bir defa daha bu vesileyle terörü lanetliyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Çakacak, Bakan Diego Aulestia’ya bir hediye verdi.

dsc_7515.jpg

dsc_7589.jpg

dsc_7520.jpg

dsc_7541.jpg

dsc_7588.jpg

Bu haber toplam 1919 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862