• BIST 9067.22
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İçel 21 °C

"Kaynana dili"nin DNA'sı çıkarıldı

"Kaynana dili"nin DNA'sı çıkarıldı
Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye çevresinde kendiliğinden yetişen, "Frenk yemişi" veya "kaynana dili" olarak da bilinen dikenli incirin genetik çeşitliliğini tespit etmek için başlatılan proje tamamlandı.

Haber Merkezi - Mersin başta olmak üzere Çukurova yöresinde tarıma elverişsiz arazilerde dahi kendiliğinden yetişen, halk arasında "Frenk yemişi" veya "kaynana dili" olarak bilinen dikenli incirin en iyi çeşidinin tespiti için yürütülen projede Anamur'dan iki genotip  "ümit var" olarak belirlendi.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteğiyle yaklaşık 5 yıl önce başlatılan "Doğu Akdeniz Bölgesi'nde Dikenli İncir, Genetik Kaynaklarının Toplanması, Muhafazası, Değerlendirilmesi ve Çeşit Olabilecek Tiplerin Belirlenmesi Projesi" tamamlandı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü çalışma sonucunda meyve kalitesi ve verim açısından en iyi iki tür tespit edildi.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde projeyi yürüten ziraat yüksek mühendisi Cengiz Türkay, Mersin, Adana , Hatay ve Osmaniye'den seçilen 103 dikenli incir genotipinden meyve örneği alınarak laboratuvarda analizlerinin yapıldığını söyledi.

Analizler sonucu çeşit olabilecek genotiplerin belirlendiğini aktaran Türkay, Anamur bölgesinden alınan iki genotibin meyve kalitesi ve verim açısından "ümit var" olarak belirlendiğini bildirdi.

Genetik kaynak parseline alınan genotiplerin tescili için çalışma başlatıldığını ifade eden Türkay, çalışmanın yöre çiftçisine büyük katkılar sağlayacağını dile getirdi.

- Ekonomik değerine katkı sağlayacak

Türkay, dikenli incirin kayalık alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişip yöre halkına önemli gelir kaynağı sağladığını belirterek, geçmiş yıllarda sadece Çukurova'da tüketilen dikenli incirin son dönemlerde büyük illerdeki marketlerde de yerini almaya başladığı dile getirdi.

Dikenli incirin meyvelerinin taze tüketilebildiği gibi kurutularak, reçel ve marmelata işlenerek, pestil, lokum ve benzeri şekerli ürünlere dönüştürülerek de satılabildiğini kaydeden Türkay, "Bu meyve tarımsal açıdan elverişsiz topraklarda yetiştirilebiliyor. Diğer meyve türlerinin yetiştirilemediği kurak alanların tarıma ve milli ekonomiye kazandırılması açısından bu projemiz büyük önem arz ediyor. Kaliteli çeşitlerinin tespiti ve tescili ürünün ekonomik değerine de katkı sağlayacak" dedi.

Türkay ayrıca, C vitamini yönünden zengin olan meyvenin güç ve zindelik verip, sindirim sistemini rahatlattığının bilindiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Radikal

Bu haber toplam 2689 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862