• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İçel 18 °C

Limon bu yıl da cep yakacak

Limon bu yıl da cep yakacak
Çukurova yöresinde bu yıl kış aylarında kar yağması en çok narenciye ürünlerini etkilerken son 10 yılın en düşük rekoltesinin beklendiği limonun fiyatının yine yüksek olacağı tahmin ediliyor.

Haber Merkezi - Kış aylarının bu yıl soğuk geçmesi ve Çukurova yöresine uzun yıllar sonra ilk kez kar yağması, en çok narenciye ürünlerini etkilerken, son 10 yılın en düşük rekoltesi beklenen limonun bu yıl da çok pahalı olması bekleniyor.

Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Ahmet Dursen Şahin, yaptığı açıklamada, narenciyede yeni sezon hasadının başladığını hatırlattı.

Bu sezon ciddi anlamda rekolte düşüşü beklendiğini aktaran Şahin, "Son 10 yılın en düşük rekoltesi olacağını düşünüyoruz. Bunun nedeni de kışın buralara kar yağması ve havanın çok istikrarsız seyretmesi. Bir gün soğuk, bir gün güneşli, bir gün yağmurlu olunca meyve tutum aşamasında olan ağaçlarda zarar meydana geldi. Bu da üretimin maalesef yeterli seviyede olmasını engelliyor" dedi.

Şahin, düşük rekoltenin doğal olarak fiyatlara da yansıyacağının altını çizerek, yüksek fiyatıyla gündeme gelen limonun bu yıl da adından sıkça söz ettireceğini bildirdi.

Limonun kilogram fiyatının bahçede 1,40 ile 1,5 lira arasında olduğunu aktaran Şahin, "Bu fiyatların daha da yükseleceğini tahmin ediyorum çünkü narenciye üretimi bu yıl çok düşük. Rekoltenin düşüklüğünü fiyatların yüksekliğiyle telafi edeceğiz. Fiyatlar geçen yılı aşar. Geçen yıla göre narenciye fiyatlarının bu yıl daha da zirvede olacağını tahmin ediyoruz. Tüketiciler bize kızmasın ama rekolte düşük olur da fiyatlar da yüksek olmazsa o zaman biz sıkıntı yaşayacağız" diye konuştu.

Şahin, rekoltenin düşük olması nedeniyle üreticiyi ancak fiyatın yüksek olmasının kurtaracağını, Mersin ve Adana'da toplam rekoltede yüzde 40 gibi bir düşüş olacağını aktardı.

-"Tüketici ucuz limon tüketsin istiyoruz"

En büyük sıkıntılarının, limonu dalında 1,5 liraya verdikleri halde marketlerde 8-9 liraya satılması olduğunu belirten Şahin, şöyle devam etti: "Yazın gördük ki 8-9 liraya limon satıldı. Biz bundan çok muzdaripiz. Sanılıyor ki üretici korkunç para kazanıyor. Çok ciddi anlamda aracılar ve en son marketlerdeki fiyatta arayı çok açıyor. Benim tüketicim Ankara 'da, İstanbul 'da 7 liraya limon tüketmesin. Limon bir ilaç, biz herkes bundan nasibini alsın istiyoruz. Biz fiyatlar normale insin istiyoruz ama dalında 1,5 liraya satınca ancak nefes alıyoruz. Biz 1,5 liraya satıyorsak Ankara'daki 3 liraya yesin. Bunu ortadan kaldırabilmek için biz kooperatiflere, üretici birliklerine yetki verilmesi lazım. Üretici tüketiciye ürününü kendi ulaştırmalı. Hallere pazarlara bizim de girmemiz lazım."

- "Kar direkt narenciyeyi vurdu"

Çiftçi Hüseyin Sarıköse de bu yıl üretimin geçmiş yıllara göre çok daha düşük olduğunu söyledi.

Bu yıl kış aylarının ilk defa bu kadar soğuk geçtiğini anlatan Sarıköse, "Kar direkt narenciyeyi vurdu. Bu yıl burada kar yağınca narenciye ağaçları çok etkilendi. Fiyatların geçen yıldan aşağı olmayacağını düşünüyoruz. Fiyatların artması bize yansımıyor. Bunu genelde aracılar alıyor" dedi.

Sarıköse, bu yıl üretim kaybından dolayı yüksek olan fiyatın ürün azaldıkça daha da yükselebileceğini sözlerine ekledi.

Üretici Hüdaverdi Çetin ise yıllar sonra karla tanışan Erdemli ve çevresinin bunun sevincini yaşamadığını vurgulayarak, "Onca yıl sonra yöremize kar yağdı ancak bu da bizleri vurdu. Ağaçların dalları zarar görünce ürün azaldı. Ne yapacağımızı bilemedik. Rekoltenin düşük olması bizleri üzüyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Radikal

Bu haber toplam 1439 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862