• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İçel 22 °C

Mersin ve ilçelerinde Gaziler Günü kutlandı

Mersin ve ilçelerinde Gaziler Günü kutlandı
Türkiye'nin dört bir yanında olduğu gibi Mersin ve ilçelerinde de Gaziler Günü, coşkuyla kutlandı. Vatandaşlar, kutlamalara büyük ilgi gösterdi.

Haber Merkezi - Mersin’de 19 Eylül ‘Gaziler Günü’ Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle kutlandı.

Mersin Valisi Özdemir Çakacak, bir toprağa vatan denebilmesi için bedeller ödenmesi gerektiğini, bu toprakların ise binlerce şehit kanıyla sulandığını, kahraman gazilerin cesareti, Türk milletinin vakur duruşunun her zaman galip geleceğini söyledi.

Mersin’de Gaziler Günü kutlamaları Cumhuriyet Meydanı’nda saat 9.00’da başladı. Törene, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, AK Parti Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan, CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Cındız, gaziler, askeri erkan, gazi aileleri ve vatandaşlar katıldı.

Törende, Vali Çakacak, Tuğamiral Demirhan ve Başkan Kocamaz’ın, gaziler ve tören mangasını selamlamalarının ardından, çelenk sunuma geçildi. Vali Çakacak, Tuğamiral Demirhan, Başkan Kocamaz ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Cındız tarafından Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasının ardından, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Gaziler adına törende bir konuşma yapan Cındız, bugün 19 Eylül 1921 yılında TBMM’nin çıkardığı özel bir kanunla Başkomutan Atatürk’e ‘gazilik’ unvanının verildiği günü anmak için toplandıklarını söyledi. Türk milletinin ve gazilerin Gaziler Günü’nü kutlayan Cındız, gazilerin vatan uğruna özgürlüğü seçip, onu elde etmek için hayatlarını ortaya koyduklarını vurguladı. Cındız, “Gazi Çanakkale’dir, Sakarya’dır, Kore’dir, Kıbrıs’tır, gazi Mustafa Kemal’dir. Şehit ise vatan toprağıdır, istiklal uğrunda, namus yolunda can veren Mehmet’tir, bütün bir millete hürriyet zevkini tattıran, gözünü kırpmadan kemiğini etten ayıran, silahını inançla kullanandır. Şehit topraktır, toprak ise vatandır” dedi.

19 Eylül’ün aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda, vatan hainlerine karşı kahramanca mücadele eden Güneydoğu terör gazilerinin şeref günü olduğunun da altını çizen Cındız, başta Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm gazi ve şehitleri saygı ve şükranla andıklarını belirterek, Gaziler Günü’nü kutladı.

“BİZİM BİRLİĞİMİZİ, BERABERLİĞİMİZİ, KARDEŞLİĞİMİZİ ASLA KİMSE BOZAMAZ”

Tören, bir öğrenci ve bir askerin okudukları şiirlerle sona erdi. Cumhuriyet Meydanı’nda gazilerle yakından ilgilenen Vali Çakacak, daha sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türk milletinin, binlerce yıldan bu yana vatan bildiği topraklar üzerinde hür ve bağımsız yaşamış, tarihin hiçbir döneminde asla esareti kabul etmemiş bir millet olduğunu söyledi. Osmanlı İmparatorluğu’nun zayıflamasıyla birlikte diğer bütün devletlerin Türk milletini tarihten silmek amacıyla büyük bir mücadeleye giriştiklerini dile getiren Çakacak, “Ama bu mücadelede gördüler ki, Türk milletinin gücü, birlik ve beraberliği vatan saydıkları toprakları asla terk etmeyeceklerini, en zor şartlarda bile bu vatana sahip çıkarak şanlı bayrağımızı, geçmişte olduğu gibi bugün de gelecekte de her zaman gururla dalgalandırmıştır.

Bu topraklar kolay vatan olmadı. Bir toprağa vatan denmesi için bedellerin ödenmesi gerekir. Aziz bildiğimiz bu vatan topraklarına binlerce şehit verdik. Bu vatan toprakları aziz şehitlerimizin kanlarıyla sulandı. Vatanımız her şeyden kutsaldır bizim için. Bu toprakları bizlere vatan yapan aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi ve istiklal mücadelesinde milletimize önderlik eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı, rahmet ve şükranla anıyoruz” diye konuştu.

Geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de bu topraklar üzerinde herkesin gözü olduğunu ve olmaya devam edeceğini kaydeden Çakacak, şunları söyledi: “Hem içerideki düşmanlarımız hem dış düşmanlarımız şunu bilsinler ki, milletimizin birlik ve beraberliği asla bunun bozulmasına izin vermeyecek, kahraman gazilerimizin ve Türk Silahlı Güçlerimizin cesareti, fedakarlığı, aziz milletimizin de vakur duruşu her zaman galip gelecektir. Ülkemiz üzerinde bir takım oyunlar oynanıyor. Milletimizi, devletimizi daha güçlü görmek istemeyenler, bu milletin birliğini, beraberliğini bozmak amacıyla her türlü oyunu ortaya koyacaklardır. 

Geçmişte koydular, bugün koyuyorlar, gelecekte de koyacaklardır. Ama asla milletimiz buna izin vermez. Çünkü bu vatan birlik, beraberlik, kardeşlik üzerine kurulmuştur. Bizim birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi asla kimse bozamaz. Buna kimse tevessül etmesin. Bu milletin azmi, kararlılığı, vakur duruşu her zaman haklı mücadelesinde galip gelecektir. Kahraman gazilerimizin Gaziler Günü’nü kutluyorum.”

dsc_2844.jpg

Mut'ta 19 Eylül Gaziler Günü Kutlaması

Mersin’in Mut ilçesinde 19 Eylül Gaziler Günü düzenlenen törenle kutlandı. Törenin ardından gazi ve yakınlarına Bulutbey Otel’de sabah kahvaltısı ikramı yapıldı.

Atatürk anıtı önünde yapılan törene, Mut İlçe Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, Garnizon Komutanı Jandarma Teğmen Mustafa Korkmaz, Belediye Başkanı Nebi Yılmaz ile gazilerin yanısıra, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Şehit ve gaziler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürk Anıtı’na çelenk bırakıldı. Çelenk sunumunun ardından Jandarma Astsubay Mehmet Karafakılı, gaziliğin önemini ve gazilerimizin tarihteki şanlı kahramanlıklarını anlatan bir konuşma yaptı. Yapılan konuşmaların ardından Lise öğrencileri gaziler için yazmış oldukları şiirlerini okumalarının ardından anıt önündeki tören sona erdi.

Törenin ardından Gazilere Jandarma İlçe komutanlığı tarafından Bulutbey Otel’de sabah kahvaltısı ikramı yapıldı.

Kahvaltının ardından bir konuşma yapan İlçe Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, “Türk milletinin öyle bir yapısı hiçbir güç duramıyor. Vatan millet savunmasında daima ön sıralarda yer alan Türk Milleti, asla geri adım atmadan düşmanların üzerine yürümüş ve Ölürsem Şehit, kalırsam Gazi olurum düşüncesiyle bu topraklarda varoluş mücadelesi vermiştir. Tarihin her sayfasında birbirinden şanlı zaferlere imza atan aziz milletimiz, kurtuluş savaşında adeta yeniden doğmuş, yıllar boyunca tüm dünyanın unutamadığı bir destan yazmıştır. 

Şundan emin olunmasını isterim ki, uğruna ağır bedeller ödenen şehit ve gazilerimizin bize emaneti olan bu cennet vatana, o günkü şuur ve kararlılıkla sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.
Kahvaltıdan sonra gazi ve yakınları jandarma araçlarıyla evlerine götürüldü.

1251487.jpg

Gaziler Günü Tarsus'ta Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı

Mersin’in Tarsus ilçesinde 19 Eylül Gaziler Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Cumhuriyet alanında gerçekleştirilen törene Tarsus Kaymakamı Bekir Atmaca, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Garnizon Komutanı Binbaşı Ali Yavuz, Belediye Başkanı Şevket Can, Askerlik Şube Başkanı Vedat Topak, Muharip Gaziler Derneği üyelerinin yanısıra bazı siyasi parti başkan ve yöneticileri ile vatandaşları katıldı.

Çelenk sunumu ve saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra Türk Silahlı Kuvvetleri adanı Jandarma Teğmen Halil Tek, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Tek, “Bugün aynı zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisinin, Türk ulusunun vefa duygusunun bir nişanesi olarak Türkiye Cumhuriyetinin eşsiz Önderi Mustafa Kemal Atatürk’e, "Gazi" ünvanının verildiği gününde 94. yıldönümüdür.

Türk ulusunun bu mutlu gününü kutlamanın heyecanı içindeyiz. Vatan sevgisiyle dolu göğüsleriyle düşman karşısında ördükleri çelikten duvara, değil, düşman elinin, düşmanın hain emellerinin bile yurt toprağına uzanmasına izin vermeyeceğimizin en açık delili olan kahraman gazilerimiz. Bugün Türk ulusunun birlik ve beraberliğini, devletimizin bağımsızlığını borçlu olduğumuz aziz şehitlerimiz ve değerli kahraman gazilerimiz. Başta Ulu Önder Gazi Atatürk Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları, olmak üzere, aziz şehitlerimiz ve ebediyete intikal eden Gazilerimizi rahmetle anarken, hayatta olan gazilerimize, onların eli öpülesi anne ve babalarına, sevgili eşlerine evlatlarına ve yüce ulusumuza saygılar sunarım. Yüce ulusumuzun gaziler günü kutlu olsun" dedi.

Daha sonra Muharip Gaziler Derneği Adına Necmettin Ünal ve Hasan Ali Yücel Ortaokulunun bir öğrenci şiir okudu.

Buradaki törenin ardından Muharip Gaziler Derneği’nde tebrikler kabul edildi. Daha sonra Garnizon Komutanlığı tarafından Toy Bahçesinde kahvaltı programı düzenlendi.

Burada bir konuşma yapan Garnizon Komutanı Binbaşı Yavuz Bulut ise günün anlam ve önemini anlattı.
Bulut, “Bugün kutsal topraklarının bölünmez bütünlüğünü korumak uğrunda üstün bir cesaret ve feragat örneği göstererek, canını ortaya koyduğu yüce görevden "Gazilik" onuruyla yüceltilen gazilerimizin günüdür. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Ulu Önder Gazi Atatürk Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları, olmak üzere, aziz şehitlerimiz ve ebediyete intikal eden Gazilerimizi rahmetle anarken, hayatta olan gazilerimize, onların eli öpülesi anne ve babalarına, sevgili eşlerine evlatlarına ve yüce ulusumuza saygılar sunarım. Yüce ulusumuzun gaziler günü kutlu olsun” ifadesini kullandı.

1251706.jpg

Bozyazı'da Gaziler Günü Törenle Kutlandı

Mersin’in Bozyazı ilçesinde 19 Eylül Gaziler Günü, Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önünde düzenlenen tören ve Bozyazı Ortaokulu’nda hazırlanan programla kutlandı.

Bozyazı’da Gaziler Günü dolayısıyla iki ayrı tören gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen ilk törene, Bozyazı Kaymakamı Suat Yıldız, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Savaş Cingöz, Belediye Başkanı Mehmet Ballı, eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Ergin Saygun, daire amirleri, gaziler aileleri ile şehit yakınları katıldı. Törende, Kaymakam Yıldız, Garnizon Komutanı Cingöz ve Belediye Başkanı Ballı’nın Atatürk Anıtı’na çelenk bırakmasının ardından, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı J. Asb. Bşç. Murat Kasabalı yaptı.

Bugün, gazilerin onurlandırıldığı bir gün olduğunu vurgulayan Kasabalı, “Gaziler Günü, canlarını bu aziz ulusa adayan tüm gazilere kutlu olsun. Vatan savunmasında şehit ve gazi olmak kadar güzel bir kavram olamaz. Şehitler nurlanmış, gaziler ise onurlanmış askerlerdir. Gaziliğin devlet ve millet nezdindeki en büyük önemi, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Eylül 1921’de TBMM tarafından gazilik unvanı tevcih edilmesi üzerine söylediği sözlerde anlam bulmaktadır. Atatürk’ün, ‘Kahraman Türk Ordusu, sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin millet tarafından takdimine delalet eden bu unvan ve rütbeye ancak size izafe ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftiharı olarak taşıyacağım. Milli bağımsızlığımızı, vatanın milleti ile bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek maksadıyla vatanımızın her karış toprağına kanlarını akıtan, Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin, can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli görevimizdir.

Vatanımızın kurtuluşunda düşmanla amansız mücadele eden malul veya gazi olarak hayat mücadelesi veren bu değerli şahıslara sahip çıkmak ve onlara saygılı olmak milletimizin tarihine ve mazisine bağlılığın bir ifadesidir’ sözleri, gazilerimizin tescil edilmiş en büyük gurur ve teminatıdır. Aynı zamanda Atatürk’ün bir vasiyeti olarak kabul edilmelidir” dedi.

Konuşmanın ardından Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören sona erdi. Bozyazı Ortaokulu toplantı salonunda yapılan ikinci törende ise Bozyazı Çok Programlı Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan program sunuldu. Bozyazı protokolünün de katıldığı programda, öğrenciler şiirler okurken, Mersin İl Öğrenci Meclisi Başkanı Dolunay Tandoğan ile Ali Deniz de çaldıkları saz ve gitar eşliğinde türküler söylediler. ‘Bozyazı’dan Pusan’a’ slayt gösterisinde ise Bozyazı’dan Kore’ye savaşa giden gazilerin yaşam öyküleri aktarıldı.

Öte yandan, Bozyazı Kaymakamlığı tarafından Öğretmenevi’nde düzenlenen programda gaziler, eş ve çocukları ile şehit yakınlarına öğlen yemeği verildi. Yemeğin ardından Bozyazı Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanan hediyeler gazilere takdim edildi.

gnm-001.jpg

Anamur'da Gazileri Anma Programı

Türkiye’nin her yerinde anıldığı gibi, Anamur’da da 19 Eylül Gazileri Anma Günü programı yapıldı. 

Programa, Anamur Garnizon Komutanı Yarbay Fatih Soysal, Anamur İlçe Kaymakamı Cengiz Cantürk, Anamur Cumhuriyet Başsavcısı Vedat Temel, Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, Anamur Gazeteciler ve Yazarlar Derneği (AGİYAD) Başkanı Halit Dolu,  Kamu-Sen Anamur Temsilcisi Salih Kutlu, Türk Eğitim-Sen Anamur Temsilcisi Harun Taşdemir, Siyasi İlçe Başkanları, Daire Amirleri, Gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Program, Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla devam eden programda, Garnizon Komutanlığınca günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.

Yapılan konuşmada, "Üstün bir cesaret ve feragat örneği göstererek Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bütünlüğünü korumak için, yurdun her köşesinden koşarak gelip, birbirine kenetlenen ve hayatlarını ortaya koydukları mücadelelerden ‘‘Gazilik’’ Unvanı alarak çıkan kahraman gazilerimizi, Gaziler Günü vesilesiyle bugün bir kez daha şükran ve minnetle anıyoruz." diyerek Türk Milleti’nin gazilere minnetlerini ilettiler.

Devam eden konuşmanın arkasından, ikramlarla devam eden program, yeni projeler belirleyerek sona erdi. 

Bu haber toplam 1751 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • ANAMUR'A MUHTEŞEM PROJE23 Şubat 2024 Cuma 21:37
  • AHMET DOĞAN'IN GÜNDEME DAİR YAZISI16 Şubat 2024 Cuma 18:52
  • ANAMUR 7/24 TOUR;VATANDAŞA HİZMETE DEVAM26 Ocak 2024 Cuma 12:18
  • KIZILALİLER'DE MERÇED TOPLANTI YAPTI20 Ocak 2024 Cumartesi 13:10
  • ATATÜRK STADI HAYIRLI OLSUN07 Ocak 2024 Pazar 18:09
  • İLK ATEŞ YAKILDI06 Aralık 2023 Çarşamba 17:01
  • 1/1000 ÖLÇEKLİ PLANLAR ASKIYA ÇIKTI.KONTROL EDİNİZ30 Kasım 2023 Perşembe 16:58
  • ANAMUR BELEDİYESİ KALINÖREN'E ASFALT DÖKÜYOR30 Kasım 2023 Perşembe 15:05
  • UNCU HİDAYET LAKAPLI HİDAYET BULUT VEFAT ETTİ25 Kasım 2023 Cumartesi 23:06
  • YİNE MOTOR,YİNE KAZA,YİNE ÖLÜM...24 Kasım 2023 Cuma 22:51
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0324 8164862