• BIST 9507.36
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İçel 24 °C

Muzun başkenti Anamur'a kötü haber! Limon diyarı, muz diyarı oldu

Muzun başkenti Anamur'a kötü haber! Limon diyarı, muz diyarı oldu
Türkiye'de muzun başkenti olarak anılan Anamur'a kötü haber var. Artık dünyaca ünlü ‘Lamas’ limonunun yetiştirildiği Limonlu deltası yerini muz seralarına bıraktı. Böylece muz rekabeti iyice kızışmış oldu.

Haber Merkezi - Mersin’in Erdemli ilçesinin eski beldesi Limonlu’nun adı artık muzla anılıyor. Limonlu deltasında dünyaca meşhur ‘Lamas’ limonu yetiştirilen bahçelerin yüzde 70’i yerini muz seralarına bıraktı.

Toprak yapısı ve ikliminin muz yetiştiriciliği için de uygun olduğunun belirlenmesinin ardından son 5 yılda çiftçilere verilen eğitimlerle birlikte bölgede bahçeler tek tek yerini muz seralarına bıraktı. Yüksek maliyetli olmasına karşın muzun getirisinin limona göre kat kat fazla olması çiftçinin muza yönelmesinde etkili oldu.

“MUZ DAHA İSTİKRARLI”

Ziraat Mühendisi ve aynı zamanda bölgenin öncü çiftçilerinden Sadık Yalçın muzun diğer ürünlere göre daha istikrarlı olduğunu belirterek, “5 yıl önce limona alternatif olarak yetiştirilmeye başlanan muz, şuanda ekonomik getirisi gayet iyi olan bir üründür. Ürünümüzden memnunuz. Dönümden yıllara göre 8-8,5 ton civarında muz almaktayız. Dalında muzun fiyat olarak en düşük seviyesi meyvelerin bol olduğu yaz aylarında 1 lira 60 kuruş, en yüksek olduğu dönem ise 3 lira 20 kuruşa kadar satılmaktadır. Ürünümüzün pazarlanmasında da hiçbir sıkıntı yaşamamaktayız. Alıcılar ürünümüzü gelip seralarımızdan almakta. Yurt içinde de gerekli yerlere göndermektedirler. Bölgemizde yetişen muzlar genelde doğu illeri başta olmak üzere İstanbul ve Ankara gibi büyük illere de gitmektedir” dedi.

“VERİMİ ARTTIRMAK MÜMKÜN”

Hedeflerinin dönümde alınan 8-8,5 tonluk ürünü 10 tona çıkarmak olduğunu ifade eden Yalçın, “Verimi artırmak mümkün. Bu yöndeki çalışmalarımızdan da sonuç alıyoruz. Yıl bazında değerlendirdiğimizde seraya iye baktığımız zaman, iyi bir bakım yaptığımız zaman 15-16 bin lira arasında bir getirisi var. Bunun ise 3-4 bin lira arasında işletme, bakım gideri var. Muz diğer ürünlere göre getirisi hayli iyi olan bir ürün. Dolayısıyla Limonlu’da sera yapımı süratle artmakta ve arsa fiyatları da yükselmektedir. Geçen yıl metrekaresi 40 lira, 50 lira olan tarım arazilerinin fiyatı bu yıl 100 liraya yükseldi. Halen de bir arazi talebi var. Diğer bir taraftan burada yetişen muz kalite olarak aranıyor. Mikro klima olarak, Limonlu’nun toprak yapısının özelliğinden dolayı muzlarımız beğenilmekte, tercih edilmektedir” diye konuştu.

ÇİFTÇİ LİMONDAN MUZA DÖNDÜ

Limon üretiminden serada muz yetiştiriciliğine yönelen çiftçilerden Rıza Göküş ise, “Limona nazaran girdileri çok, iki kat beklide daha fazla. Ama getirisi de fazla. Limonlu’da Lamas limonu bir markaydı. Ama şu anda limon diye bir şey kalmadı, herkes seraya döndü, muza döndü. Böylece daha iyi bir geçim standardı yakalandı” şeklinde konuştu.

Mersin’de Anamur ve Bozyazı’dan sonra muz yetiştiriciliğinde adından söz ettiren Erdemli genelinde yaklaşık bin 500 dönüm arazide 12 bin tona ulaşan muz üretiminin kısa sürede 15 bin tonu geçeceği öngörülüyor.

Bu haber toplam 2383 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862