• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İçel 28 °C

SİZİN DRAGONUNUZ BİZİM KOCA ÇAYIMIZ

SİZİN DRAGONUNUZ BİZİM KOCA ÇAYIMIZ
Mevlana MERMİ: Anamur Çevre Platformu Koca Çaya akan lağım suyuna tepkisini gösterdi.

Anamur’da Kıbrıs’a su göndermek amacı ile Dragon Çayı üzerine yapılan Baraj’dan sonra sorunlar bir bir büyüyerek vatandaşları tepki göstermesine sebep oldu. Baraj yapımı için bölgede bulunan köy halkına TOKİ Ala köprü civarına yaptığı evlerden lağım suları Dragon Çayına akmaya başladı. İlk yapımında kendisini hissettirmeyen koku ve akıntı son yıllarda giderek çoğaldı.

Köylüler, tarımcılar ve hayvancılar bu durumdan rahatsız olarak üst makamlara bildirse de herhangi bir geri dönüşüm sağlamayarak sorunu ortadan kaldırmadılar. Ellerini yüzlerini yıkayan vatandaşlar, sudan içen hayvanlar ve tarımda sulama yapılan bikriler bu sızıntı nedenli ile hastalandı. Anamur Çevre Platformu olaya sessiz kalmayarak Ala Köprüde basın açıklaması yaptı.

Çevre Platform Başkanı Avukat Seyda Afyoncu;

“Bizler buraya yaşam hakkıyla özdeşleşmiş su hakkımız için buradayız. Yaklaşık bir yıldır Dragon Çayına akan atık su nedeni ile kötü koku yayan lağım suyunun rahatsızlık vermesi için tepkilerimizi göstermek amacı ile toplanmış bulunmaktayız. Ayrıca yaz başından beri akan suyun azalmasından ötürü tarımsal sulama ve içme suyu sıkıntısı nedeni ile sorun göstermekte. Geçtiğimiz aylarda kuyu suyu verilmesi nedeni ile Anamurlu vatandaşlarımız evlerindeki suyu içememiş ve hatta çay bile demleyememiştir. Herkesin bildiği üzere eskilerden beri gürül gürl akması ile bilinen Dragon Çayı halk arasında Koca Çay olarak ta bilinen çayımız neredeyse kurumaya yüz tutan, kötü koku yayan bir dereye dönmüştür. Doğal yaşam alanına da olanak sağlayan çayımız son günlerde kuru yataklık haline dönmeye yüz tutmuştur. Üst Makamlara bildirmiş lakin hala bir çalışma yapılmamıştır. MESKi açıklamasına göre Köy evlerinin etrafındaki artıma tesislerinin çok iyi çalıştığını, kötü kokunun nedenini arıtılmamış lağım atığının olmadığını, DSİ’nin açıklamasında da Baraj Gölünün oluşumunda taban temizliğinin yapılmamasında ve su ile çürüyen bitkilerin koku yaydığını belirtmiştir. DSİ’nin açıklamasına göre yağmurların yağıp gölde suların çoğalması ile kötü kokunun giderileceği ön görüldüğü söylenmiştir fakat bir türlü gerçekleşmemiştir. 2011 yılında Rüya proje ve Yüz Yılın Projesi olarak yapımına başlanan HES Baraj Projesi Anamur’un yüz karası olmuştur. Söz konusu Rüya Projesi şırıl şırıl Kıbrısa’da akarak fayda sağlamamış harıl harıl Akdeniz’e akmaktadır. Sonuçta ise Anamur Halkı suyunda faydalanamamış, çayını tuzlu su ile demler haline gelmiştir. Dragon Çayının suyunun eskisi gibi gürül gürül akacak, berrak bir şekilde geri istiyoruz. Bu bağlamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğünü, MESKİ ve DSİ yetkililerini göreve davet ediyoruz. Suyumuzu kirleten etkenleri temizleyin sonra da bize geri verin” dedi.

Birçok köylü vatandaş ve Koca Çayın barajdan önceki halini bilen vatandaşlar eski anılarını anlatarak o günleri geri istediklerini belirttiler.

CHP ADAY ADAYLARI DA EYLEMDEYDİ!

CHP Anamur Belediye Başkan Aday Adayları Ahmet Doğan, Durmuş Deniz ve Özgür Özuğur’da eyleme katılarak tepkilerini gösterdi.

Zehir Zemberek açıklaması ile gündemde farklılık oluşturan aday Ahmet Doğan “Sular Akar MESKİ Bakar” diyerek tepkisini gösterdi. Aday Özgür Özuğur “Yapım aşamasında eksiklilerin olması şimdi sıkıntıları ortaya çıkarıyor. Bu sıkıntıları yetkililerin görüp düzeltmesi gerekiyor” dedi. Aday Durmuş Deniz “tarımsal faaliyete gösterdiği zararla çiftçilerimiz mamullerinin verimini eskisi gibi alamıyor. Bir an önce bu durumun ortadan kaldırılması gerekir” dedi.

img_0539.jpgimg_0524.jpgimg_0534-001.jpgimg_0546.jpg

Bu haber toplam 1418 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • ANAMUR'A MUHTEŞEM PROJE23 Şubat 2024 Cuma 21:37
  • AHMET DOĞAN'IN GÜNDEME DAİR YAZISI16 Şubat 2024 Cuma 18:52
  • ANAMUR 7/24 TOUR;VATANDAŞA HİZMETE DEVAM26 Ocak 2024 Cuma 12:18
  • KIZILALİLER'DE MERÇED TOPLANTI YAPTI20 Ocak 2024 Cumartesi 13:10
  • ATATÜRK STADI HAYIRLI OLSUN07 Ocak 2024 Pazar 18:09
  • İLK ATEŞ YAKILDI06 Aralık 2023 Çarşamba 17:01
  • 1/1000 ÖLÇEKLİ PLANLAR ASKIYA ÇIKTI.KONTROL EDİNİZ30 Kasım 2023 Perşembe 16:58
  • ANAMUR BELEDİYESİ KALINÖREN'E ASFALT DÖKÜYOR30 Kasım 2023 Perşembe 15:05
  • UNCU HİDAYET LAKAPLI HİDAYET BULUT VEFAT ETTİ25 Kasım 2023 Cumartesi 23:06
  • YİNE MOTOR,YİNE KAZA,YİNE ÖLÜM...24 Kasım 2023 Cuma 22:51
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0324 8164862