• BIST 9443.71
  • Altın 2502.724
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.805
  • İçel 23 °C

Türkiye’nin ilk esnaf arabuluculuk merkezi Mersin’de açıldı

Türkiye’nin ilk esnaf arabuluculuk merkezi Mersin’de açıldı
Türkiye’nin ilk esnaf arabuluculuk merkezi Mersin’de açıldı.

Haber Merkezi - Mersin ESOB bünyesinde kurulan Arabuluculuk ve Uzlaştırıcılık Merkezi’nin açılışı Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar ve Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer tarafından yapıldı.

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) bünyesinde uyuşmazlık yaşayan tarafların, mahkemeye başvurmadan hukuki uyuşmazlıklarının çözülme yöntemi olan “Arabuluculuk ve Uzlaştırıcılık Merkezi” açıldı. Merkezin açılış kurdelesi Mersin Vali Yardımcısı Mehmet Kurt, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Mersin Baro Başkanı Alpay Antmen ve ESOB Başkanı Dinçer tarafından kesildi.

“TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRMENİN HAKLI GURURUNU YAŞIYORUZ”

Mersin ESOB’da açılış öncesi gerçekleştirilen toplantıda konuşan Mersin ESOB Başkanı Dinçer, esnaf teşkilatında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, birlik bünyesinde Arabuluculuk ve Uzlaştırıcılık Merkezini açmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi.

Birlik bünyesinde 72 meslek odası ve 60 bine yakın üye bulunduğunu vurgulayan Dinçer, “Bizim üyelerimizin ilgili mahkemelerde sonuçlarını bekleyen bir çok davaları var. Ülkemizde bir dava yılarca sürebiliyor, esnaf yeri geliyor işinden gücünden oluyor. Esnafın sırtındaki bu yükü hafifletmek adına arabuluculuk ve uzlaşı merkezini birlik bünyesine kazandırma çalışmasına girdik ve bugün merkezimizi hizmete açıyoruz” dedi.

Esnafın ahilik kültüründen geldiğini hatırlatan Dinçer, “Esnafımız, arasında çıkan uzlaşmazlıkları kendi teşkilatında çözmüş, adaletin terazisinden ayrılmamış, kendi eğitimini almış ve kendi sorunlarını çözmüş bir teşkilat. Bundan kaynaklı arabuluculuk konusunda bizim çok başarılı olacağımıza inanıyorum. Mahkemelere taşınan o kadar küçük ve basit konular var ki, özelikle işçi-işveren davalarında yargıya gidiyorsunuz, yıllarca sonuç bekliyorsunuz. Bu merkezle birlikte yargının yükü hafifleyecek, olur olmaz davalarla yargı meşgul edilmeyecek. Bunu çok önemsiyoruz. Hepimiz işvereniz ve bu konuları yaşıyoruz. Esnafımızı ucuz, hızlı ve uzlaştırıcı bir adalet sistemine kavuşturma adına bu merkezi açmanın haklı gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.

Başkan Dinçer, merkezde her türlü alacak davaları, işçi-işveren uyuşmazlıkları, ticari uyuşmazlıklar, tazminat davaları ve benzeri davalara bakılacağını, esnafın arabuluculuk süreci sonuçlanıncaya kadar tebligat, harç, bilirkişi, keşif, tanık gibi giderleri ödemekten kurtulacaklarını dile getirerek, “Esnaf teşkilatımızda geciken adalet dönemini sona erdireceğiz” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’DE EN BÜYÜK SORUNLARDAN BİRİ ADALETİN YAVAŞ İŞLEMESİ”

Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar ise Mersin ESOB’un Türkiye genelinde bir ilki gerçekleştirdiğini belirterek, Birlik Başkanı Talat Dinçer ile emeği geçenlere teşekkür etti. Mersin esnafının Ahi Evran’ın 800 yıl önce başlattığı yolda yürüdüğüne vurgu yapan Öztatar, “Bu anlamda sorunlarımızın barışçıl şekilde, kendi aramızda, aile içinde kısa sürede halledilmesinin bir yolu arabuluculardır. Arabuluculuk hukuki zemine bağlananmış durumda. Arabulucular tarafından yapılan bu düzenlemeyle birlikte yargı sisteminin içinde bunun kabul edilmesini ve yargılama faaliyetlerinin kabul edilmesi sonucunu getiriyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de en büyük sorunlardan birinin adaletin yavaş işlemesi olduğuna dikkat çeken Öztatar, şöyle devam etti: “Arabuluculuk hızlı adalet ve adalete hızlı erişimin bir sonucudur. Bu merkezle birlikte bazı davalar 20 dakikada, bir-iki saatte ya da bir-iki günde çözülmekte. Normal mahkemelerde yargılıma sürece en az 200 ile 400 gün arasındadır. Arabuluculuk bir yargılama faaliyeti olmadığından çok kısa sürede adalete erişimin bir sonucudur.”

Arabuluculukta gizliğin esas olduğunu kaydeden Öztatar, “Arabuluculukta gizliliğin esas olması bir esnaf olarak sizin itibarınızı sağlayacak, hakkınızı koruyacak, ticari irtibatınızı zedeleyemeyecek, ticari sırlarınız ortaya çıkmayacak. Hakkınızda kötü bir reklam yapılmasının önüne geçilecek“ dedi.

Arabuluculukta kazan kazan sisteminin hakim olduğunun altını çizen Öztatar, şunları söyledi: “Bugün bir dava açtığınızda bir sürü masraf ve harç ödemektesiniz. Arabuluculukta bunların hiç biri yok. Sadece arabuluculuk ücreti var ve bunu taraflar eşit şekilde ödüyor. Ekonomik bir sistem. Bir diğer önemli özelik de kararı siz veriyorsunuz. İki taraf kendi menfaatleri doğrultusunda kararlarını verecek. Kazan kazan prensibiyle iki taraf da memnun olarak ayrılacaklar. Taraflar birbiriyle kucaklaşacaklar, helalleşecekler. Soruna beraber uzlaşı içerinde yaklaşarak çözüyorsunuz ve ertesi gün birbirinize selam verip dükkanınıza gidiyorsunuz.”

Öztatar, merkezin tanıtılması konusunda oda başkanlarına büyük görev düştüğünü de sözlerine ekledi.
Baro Başkanı Antmen de “İlk arabuluculuk derneği Mersin’de kuruldu. Mersin Barosu da arabuluculuk komisyonunu kurdu. ESOB da bu merkezi bünyesine kazandırdı. Uzlaşı kültürünü geliştirmemiz ve adaletin iş yükünü azaltmamız adına atılmış önemli bir adım. Yine sorunlu olduğumuz kişilerle barışmamıza katkı sağlayacak bir kurum. Sizler Ahilik kültüründen geldiğinizden dolayı daha başarılı sonuçlar alınacaktır” dedi.

Cumhuriyet Başsavcısı Yıldırım da “Hukuki itilafların mahkemelerce çözümünde bir taraf kazanıyor bir taraf kaybediyor ama arabuluculukta iki taraf bir araya gelip masrafsız şekilde kazanıyorlar. Arabuluculuk merkezlerin Mersin’in öncülüğünde diğer illerimizde de açılmasını ve yargının yükünün hafifletilmesini beklemekteyiz” ifadelerini kullandı.

Son olarak söz alan Vali Yardımcısı Kurt ise genel ya da yerel idarelerde en önemli şeyin bir toplumu ihtilaf çıkarmadan yönetmek olduğuna vurgu yaparak, “En önemli görev asayişi sağlamaktır. Buna huzuru sağlamak da eklenince başarı sağlanıyor. Uyuşmazlıkların bu tür sulh yoluyla çözülmesi topluma huzuru getiriyor. Bu da bizi memnun eder. Bu nedenle yapılan işi son derece beğeniyor ve taktir ediyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların andından merkezin açılış kurdelesi kesilerek hizmete açıldı.

Bu haber toplam 1407 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • ANAMUR'A MUHTEŞEM PROJE23 Şubat 2024 Cuma 21:37
  • AHMET DOĞAN'IN GÜNDEME DAİR YAZISI16 Şubat 2024 Cuma 18:52
  • ANAMUR 7/24 TOUR;VATANDAŞA HİZMETE DEVAM26 Ocak 2024 Cuma 12:18
  • KIZILALİLER'DE MERÇED TOPLANTI YAPTI20 Ocak 2024 Cumartesi 13:10
  • ATATÜRK STADI HAYIRLI OLSUN07 Ocak 2024 Pazar 18:09
  • İLK ATEŞ YAKILDI06 Aralık 2023 Çarşamba 17:01
  • 1/1000 ÖLÇEKLİ PLANLAR ASKIYA ÇIKTI.KONTROL EDİNİZ30 Kasım 2023 Perşembe 16:58
  • ANAMUR BELEDİYESİ KALINÖREN'E ASFALT DÖKÜYOR30 Kasım 2023 Perşembe 15:05
  • UNCU HİDAYET LAKAPLI HİDAYET BULUT VEFAT ETTİ25 Kasım 2023 Cumartesi 23:06
  • YİNE MOTOR,YİNE KAZA,YİNE ÖLÜM...24 Kasım 2023 Cuma 22:51
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0324 8164862