• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İçel 28 °C

Vali Çakacak: Dünya, Suriyeli sığınmacılar konusuna daha fazla hassasiyet göstermeli”

Vali Çakacak: Dünya, Suriyeli sığınmacılar konusuna daha fazla hassasiyet göstermeli”
Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin’de yaklaşık 140 bin Suriyeli sığınmacıya kapıları açtıklarını belirterek, bu konunun bütün insanlığı ilgilendiren global bir sorun haline geldiğini söyledi.

Haber Merkezi - Sınır yönetimine ilişkin faaliyetler hakkında incelemelerde bulunmak ve konu ile ilgili yetkililerden bilgi almak üzere Mersin’e gelen Avrupa Birliği (AB) Konseyi Genişleme Grubu (COELA) üyeleri, Mersin Valisi Özdemir Çakacak başkanlığında düzenlenen toplantıya katıldı.

Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, heyet başkanı ve Lüksemburg’un Ankara Büyükelçisi Arlette Marylene Conzemius, Lüksemburg Konsolosu Christine Goy, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Albay Fatih Erhan, Dışişleri Bakanlığı ve AB Bakanlığı yetkilileri de katıldı.

Toplantıda, bu ziyareti çok önemsediklerini vurgulayan Çakacak, “Çünkü değerli heyet üyelerinden belki ilk defa Türkiye’ye ve Mersin’e gelenler var. Dolayısıyla heyet üyelerinin gözlemleri ve objektif bakış açısı ile konuları değerlendirmeleri son derece önemli” diye konuştu.

“MERSİN’DE 140 BİN SURİYELİ SIĞINMACIYA KAPILARIMIZI AÇTIK”

Sınır yönetiminin ülkelerin güvenliği açısından en öncelikli ve en önemli konulardan biri olduğunu ifade eden Çakacak, Türkiye’de AB müktesebatı doğrultusunda sınır güvenliği yönetimi kapsamında önemli düzenlemelerin hayata geçirildiğini kaydetti.

Çakacak, bu kapsamda göç sorunlarının etkin yönetimi açısından İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak Göç İdaresi Genel Müdürlüğü kurulduğunu ve bu alandaki kurumsal sorumluluğu üstlendiğini dile getirdi.

Özellikle Suriye’de büyük bir insanlık dramı yaşandığına ve buradaki insanların canlarını kurtarmak amacıyla ülkelerinden kaçmak zorunda kaldıklarına dikkat çeken Çakacak, “Zor durumda bulunan, yardıma muhtaç insanlara dini, dili, ırkı ne olursa olsun yardım eli uzatmak insan olmanın gereğidir. Bu anlayış çerçevesinde davranan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk milleti, Suriye’de yaşanan iç savaş nedeni ile yaşam hakkı tehdit altında olan 2 milyondan fazla Suriyeli mülteciye kapılarını açmıştır. Biz de Mersin ili olarak yaklaşık 140 bin Suriyeli sığınmacıya kapılarımızı açtık” şeklinde konuştu.

Bu düzeyde yoğun bir göçe ev sahipliği yapmanın büyük bir maddi ve manevi sorumluluk gerektirdiğinin de altını çizen Çakacak, Türkiye’nin bugüne kadar Suriyeli sığınmacılar için 6 milyar doların üzerinde harcama gerçekleştirdiğini belirterek, “Elbette temennimiz ülkelerindeki siyasi istikrarın bir an önce sağlanması ve Suriyeli mültecilerin bir an önce güvenli bir şekilde ülkelerine dönmeleridir. Bu noktada bizler Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak üzerimize düşen bu tarihi sorumluluğun gereğini fazlasıyla yerine getirdiğimize inanıyoruz. Ülke olarak bu konunun bütün insanlığı ilgilendiren global bir sorun haline geldiğini, bu nedenle de bu konunun çözüme kavuşturulması için başta Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği olmak üzere tüm dünyanın daha fazla hassasiyet göstermesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Toplantıda daha sonra heyet üyeleri, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen sunumu izledi. Heyet, düzensiz göçmen faaliyetleri ve sınır yönetimi konusunda bilgilendirilirken, sunumda ayrıca arama kurtarma operasyonları ile ilgili bilgilere de yer verildi.

Bu haber toplam 1430 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862