• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İçel 26 °C

Başkan Türe, Girne Belediyesi tarafından düzenlenen 14. Zeytin Festivali’ne katıldı

Başkan Türe, Girne Belediyesi tarafından düzenlenen 14. Zeytin Festivali’ne katıldı
Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe ve ekibi, KKTC Girne Beleidyesi tarafından bu yıl 14'üncüsü gerçekleştirilen Zeytin Festivali'ne katıldı.

Haber Merkezi - Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe ve ekibi, 2-6 Ekim tarihleri arasında Girne Belediyesi tarafından düzenlenen zeytin ürününün üretim ve kullanımını teşvik etme, Girne ve Zeytinlik köyünün turistik tanıtımını yapma amacıyla düzenlediği 14. Zeytin Festivali'ne katıldı.

Yavru vatan KKTC’nin Girne Belediyesi tarafından bu yıl 14.sü gerçekleştirilen Zeytin Festivali’ne Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe ile birlikte Anamur Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Gürel, Meclis üyeleri Hatice Bozkurt, Derya Tuna, Ali Rıza Bulut, Mersin Üniversitesi Anamur Meslek Yüksekokulu eski Müdürü Dç.Dr.Akif Altınbıçak, Anamur Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müzik Sorumlusu Hakan Uysal, Müzik Eğitmenleri Şafak Küçükderya, Hakan Küçükderya, Serap Doğan, Anamur Belediyesi Din Görevlisi Yalçın Şahin, Anamur Belediye Başkanlık Koordinasyon Birimi Sorumluları Aysun varlı, Özgür Solgun ve Anamur Belediyesi Minikler Halkoyunları Grubu katıldı.

Kardeş kent görüşmeleri gerçekleştirecek olan Anamur heyetini KKTC Girne Limanı'nda Girne Belediyesi yetkilileri karşıladı. Limandaki samimi karşılamanın ardından Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe ve beraberindekiler Girne Belediyesi'ne geçerek Girne Belediyesi’ne resmi ziyaret gerçekleştirdiler.

Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe’yi Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü makamında karşıladı. Samimi bir ortamda gerçekleşen karşılama sonrası başkanlar resmi görüşme gerçekleştirdiler. Her iki belediye başkanı da makamda gerçekleştirdikleri sohbette, Anamur ile Girne’nin kardeş kent olmasının iki kent arasındaki sosyal, Kültürel ve ekonomik değerlerin paylaşımı kadar KKTC ve Türkiye için de önemli bir köprü oluşturacağının önemine değindiler. 

Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe ziyarette Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü’ye, Anamur Muzu ve Anamur’la Kıbrıs’ın ışıklarının gözüktüğü Anamur’dan gece çekilmiş fotoğraf, Mamure Kalesi'yle Girne Kalesi'nin deniz taşlarından yapılmış maket hediye etti. Başkan Güngördü de aynı şekilde Girne’ye özgü hediyelerle Başkan Türe ve Anamur ekibine jest yaptı.

Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe burada yaptığı konuşmada, Anamur’dan Kıbrıs’ın dağlarını ve akşamları ışıklarını rahatlıkla görebildiklerini, aynı milletin evlatları olarak kültür bağlarının bulunduğunu ve KKTC’de bulunmaktan onur duyduklarını kaydetti.

Resmi ziyaret sonrası festivalin yapılacağı Ramadan Camii Meydanı'na geçen her iki başkan ve beraberindekiler, festival yürüyüşüne katıldılar. Anamur Belediye Başkanı Türe ve Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ile birlikte protokolün en önünde yer aldığı yürüyüşte katılımın yoğun olması dikkat çekti. Açılışa KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu, eşi Özay Kalyoncu, İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Girne Kaymakamı Mehmet Envergil ve yerli ve yabancı yetkililer katıldı. 

Zeytinlik köy meydanında yer alan etkinliklerde; açılış konuşmaları yapıldı, festivali simgeleyen zeytin tütsüsü yakıldı, ardından standlar gezildi. Açılış konuşmalarını, KKTC BaşbakanI Ömer Kalyoncu, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ve Zeytinlik Muhtarı Ümit Hıdırer gerçekleştirdi.

KKTC Başbakanı Kalyoncu konuşmasında, dünyaya Akdeniz Bölgesi'nden yayılan zeytin ağacı, meyve ve yan ürünlerinin eskiden olduğu gibi bugün de ekonomik değerini koruduğunu belirterek, bunlara sahip çıkılmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.

Yıllar içinde azalan zeytin ağacı sayısının düzenlenen festivalle yeniden hayat bularak artmaya başladığını kaydeden Kalyoncu, 39 bin yıllık geçmişi bulunan değerli zeytin ağacının korunması gerekliliğine vurgu yaptı.

KKTC Başbakanı Kalyoncu, teması zeytin olup bünyesinde birbirinden güzel kültürel, sanatsal ve spor aktiviteleri barındıran festivalde herkesin güzel ve eğlenceli saatler geçirmesini diledi.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ise, festivalin 14.’sünü gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, katkı yapanlara teşekkür etti.

Yıllar önce Zeytin ağacını koruma ve potansiyelini geliştirme amacıyla başladıkları festivalde bugün ağaçların korunması, yaşatılması, meyve ve yan ürünlerinin yetiştirilip pazarlanmasında önemli oranda mesafe alındığını kaydetti.

Eskiden inşaat ve yol yapımlarında, kesilen yerlerinden sökülen zeytin ağaçlarının insanların sahip çıkmasıyla yok olmaktan kurtularak başka yerlere nakledilmeye başladığını belirten Güngördü, bu kapsamda festivalin başarılı olduğunu söyledi.

Başkan Türe ve ekibi daha sonra festival alanında stantları gezdi ve bilgi aldı. Festivalde büyük ilgi gören Başkan Türe ve ekibi, Avcılık kulübü gösterileri ve bilardo turnuvasına katıldı.

Anamur Belediyesi Minikler Halkoyunları Ekibi programda da bir gösteri sundu. Halkoyunları ekibine KKTC’li vatandaşlar ve Gine Belediye Başkanı Güngördü büyük ilgi gösterdi.

foto_galeri.jpg

Bu haber toplam 1701 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • AHMET DOĞAN'IN GÜNDEME DAİR YAZISI"NEYİ BEKLİYORUZ"01 Mart 2024 Cuma 16:43
  • ANAMUR'A MUHTEŞEM PROJE23 Şubat 2024 Cuma 21:37
  • AHMET DOĞAN'IN GÜNDEME DAİR YAZISI16 Şubat 2024 Cuma 18:52
  • ANAMUR 7/24 TOUR;VATANDAŞA HİZMETE DEVAM26 Ocak 2024 Cuma 12:18
  • KIZILALİLER'DE MERÇED TOPLANTI YAPTI20 Ocak 2024 Cumartesi 13:10
  • ATATÜRK STADI HAYIRLI OLSUN07 Ocak 2024 Pazar 18:09
  • İLK ATEŞ YAKILDI06 Aralık 2023 Çarşamba 17:01
  • 1/1000 ÖLÇEKLİ PLANLAR ASKIYA ÇIKTI.KONTROL EDİNİZ30 Kasım 2023 Perşembe 16:58
  • ANAMUR BELEDİYESİ KALINÖREN'E ASFALT DÖKÜYOR30 Kasım 2023 Perşembe 15:05
  • UNCU HİDAYET LAKAPLI HİDAYET BULUT VEFAT ETTİ25 Kasım 2023 Cumartesi 23:06
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0324 8164862