• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İçel 24 °C

BELEDİYEDEN SATILIK YARIM KALMIŞ BİNA ve SEBZE HALİ

BELEDİYEDEN SATILIK YARIM KALMIŞ BİNA ve SEBZE HALİ
Anamur'da büyük bir sorun haline gelen Anamur Evleri Projesinin bulunduğu arsa ihale ile satışa çıktı.

Anamur İskele yolu üzerinde bulunan ve Belediyenin projeleri içinde gösterilen Anamur Evleri projesinin bulunduğu alan, mevcut yarım kalmış binaları ve hal binasının bulunduğu alan ile birlikte 05 Haziran 2018 tarihinde kapalı teklif yolu ile satışa çıkarılması için 18.05.2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi gazetede ihale ilanı yayınlandı.

Bahse konu proje, daha önce Sür Yapı adlı firmaya ihale edilmişti ancak şirket sözünü yerine getiremediği için ihale Belediyece fesh edilmişti. Daha sonra bahse konu arsanın yeniden ihale edileceğine dair 04.05.2017 tarihli açıklamasında Belediye Başkanı Mehmet TÜRE " Anamur Evleri Projesi’nin 2 blokta 112 konut, 91 iş yeri, sinema salonu, alışveriş merkezi ve otoparktan oluştuğunu belirterek, projeyi yürüten firmanın finansal soranlar yaşaması nedeniyle sözleşmeyi feshettiklerini söyledi.Firma yetkililerinin iyi niyetle sorunu çözmeye çalıştıklarını ifade eden Türe, “Firma, şartnameye göre belediyenin kasasına girmesi gereken yaklaşık 9 milyon liralık teminatı bulabilmek için çok çaba gösterdi. 30 milyon euro dış kaynaklı kredi buldular ancak OHAL nedeniyle bu kredi donduruldu. 20 Mart’ta süre doldu. Eğer teminatı bulmuş olsalardı kamu zararı oluşmadığı için biz süreyi günlük ceza ile bir yıl daha uzatabilirdik. Ancak, kamu zararını karşılayamadıkları için bizim de yasal açıdan yapabileceğimiz birşey kalmadı ve sözleşmeyi feshettik. Konunun uzmanı avukatlara danıştık ve en doğru kararı verdik, Başkan Türe, Belediye Meclisi’nin encümene vereceği yetkiyle tekrar ihale sürecine girileceğini belirterek, “Belediyedeki ilgili arkadaşlarımız ve konunun uzmanları tarafından oluşturulacak Arazi Kıymet Tespit Komisyonu, arazinin bugünkü değerini yeniden belirleyecek ve yeni değer üzerinden ihaleye çıkılacak. İhaleyi kazanan firma, bitirilen bölümün değerini eski firmaya ödeyecek. Şu ana kadar 26 konut satıldı ve tapularını aldılar. Onlar herhangi bir sorun yaşamayacak” şeklinde konuşmuştu.

 

Geçtiğimiz günlerde ise Belediye Meclis üyesi Hüsnü CEREN aynı yer ile ilgili olarak Belediye Başkanının yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde " 

  1. İskele yolunda bulunan ve Sebze Meyve Halinin hemen üstündeki eski otogarın yerine yapımına başlanan ancak yarım kalan inşaat ile ilgili müteahit firmanın belediyeye 10 milyon lira teklif ettiği, bu bedel karşılığında belediyenin tüm haklarından feragat etmesinin talep ediliği kamuoyundan dillendirilmektedir. Bu ne derecede doğrudur ? Aynı yer yaklaşık 8 ay önce tekrar ihaleye çıkarılmış ve müteahit firma bu inşaatı 8 milyon TL ye bitirme ve belediyeye ödeme sözü verdiği halde ödeme yapmamış ve inşaatı da bitirmemiştir.Bu yerin bugünkü emsal değeri 50 Milyon TL civarındadır. Aradaki farkı kim ödeyecek ve kamunun zararını kim karşılayacaktır? Bu yer ile ilgili halen mahkeme süreci devam etmektedir. Mahkeme kararına göre firma mı yoksa belediyemi haklıdır? Durum bu aşamada iken yapılacak bir anlaşmanın hukuki sorumluluğunu alıyormusunuz?

şeklinde sorusunu sormuştu.

 

Belediye Başkanı Mehmet TÜRE'de verdiği yanıt da" Sözkonusu yer ile ilgili mahkeme süreci devam etmektedir. Mahkeme sonucuna göre gerekli işlemler yapılacaktır." demişti.

 

Kamuoyu şu soruları merak ediyor:

 

1-Bahse konu taşınmaz için halen mahkeme süreci devam ediyorsa 2886 sayılı devlet ihale kanununa göre nasıl satış işlemi yapılacaktır ?

 

2- İhaleyi alan 2. firma bu arsadan vazmı geçmiştir ? mahkeme süreci ne olmuştur ? dava kimin lehine sonuçlanmıştır ?

 

3- Belediye tarafından yapılan açıklamada bu yapıdaki 26 konutun satışının yapıldığı ve vatandaşların tapularını aldığı söylenmektedir. Tapularını alan bu vatandaşların yerleri de ihale yolu ile satılıyor mu? satılıyorsa bu vatandaşların hakları ne olacaktır ? Vatandaşın tapulu yerini Belediye ihale yolu ile nasıl satmaktadır ?

 

4- Yapılan satış işlemi içinde mevcut hal binası da bulunmaktadır. İhaleyi kazanıp bu yeri satın alacak firma ya da kişi, haldeki dükkanları ne yapacaktır ? Mevcut çalışan bir hal olduğundan dükkanları boşaltacakmıdır ? Yoksa esnaftan kira bedeli mi talep edecektir ? Hal esnafının durumu ne olacaktır ?

0001-002.jpg

SATIŞA KONU ARAZİNİN HARİTASI 

satis.jpg

 

 

 

 

Bu haber toplam 4059 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • AHMET DOĞAN'IN GÜNDEME DAİR YAZISI"NEYİ BEKLİYORUZ"01 Mart 2024 Cuma 16:43
  • ANAMUR'A MUHTEŞEM PROJE23 Şubat 2024 Cuma 21:37
  • AHMET DOĞAN'IN GÜNDEME DAİR YAZISI16 Şubat 2024 Cuma 18:52
  • ANAMUR 7/24 TOUR;VATANDAŞA HİZMETE DEVAM26 Ocak 2024 Cuma 12:18
  • KIZILALİLER'DE MERÇED TOPLANTI YAPTI20 Ocak 2024 Cumartesi 13:10
  • ATATÜRK STADI HAYIRLI OLSUN07 Ocak 2024 Pazar 18:09
  • İLK ATEŞ YAKILDI06 Aralık 2023 Çarşamba 17:01
  • 1/1000 ÖLÇEKLİ PLANLAR ASKIYA ÇIKTI.KONTROL EDİNİZ30 Kasım 2023 Perşembe 16:58
  • ANAMUR BELEDİYESİ KALINÖREN'E ASFALT DÖKÜYOR30 Kasım 2023 Perşembe 15:05
  • UNCU HİDAYET LAKAPLI HİDAYET BULUT VEFAT ETTİ25 Kasım 2023 Cumartesi 23:06
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0324 8164862