• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İçel 26 °C

Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri, 125. yılında anıldı

Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri, 125. yılında anıldı
Mersin’de, Japonya’nın Kushimoto kenti açıklarında kayalıklara çarparak batan Ertuğrul Fırkateyni’nde şehit olan Türk denizciler anısına tören düzenlendi.

Haber Merkezi - Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Bölge Komutanlığı’nın işbirliğiyle Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri 125. Yıl Anma programı Refah Şehitleri Anıtı’nda gerçekleştirildi.

Şehitlik anıtına çelenk sunumuyla başlayan anma programı, anı defterinin imzalanması, saygı duruşu ve Türkiye ve Japonya’nın milli marşlarının okunmasının ardından protokol konuşmalarıyla devam etti.

125 yıl önce Japonya sularında batan ve sadece 69 denizcinin kurtulabildiği Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anma Programı’na, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yanı sıra, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Mersin Vali Yardımcısı Necmi Türkgöçer, Mersin Barosu Genel Sekreteri Av. Kamil Veli Ak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Konsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Kerim Tufan, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, sivil toplum kuruluşları başkan ve yöneticileriyle, Kent Konseyi başkan ve yöneticileri katıldı. 

Törende bir konuşma yapan Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Ertuğrul Fırkateyni’nin Japon sularında büyük bir facia yaşadığını söyleyerek, "Japonya’da çok sayıda şehit verdik. Ancak bu verdiğimiz şehitler Türk-Japon dostluğu açısından büyük bir zemin hazırladı" şeklinde konuştu.

Mersin Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer de yaptığı konuşmada, ulusların üzücü olaylarda bile dostluk kurabileceğine dikkat çekerek, "Bugün yine anlıyoruz ki uluslararası ilişkilerde her zaman mutlu günler dostluklara neden olmuyor. Bazen kutsal amaçlar için de olsa üzücü sonuçlar doğuran olaylar da ulusların dostluklarını pekiştirebiliyor" diye konuştu.

Ertuğrul Fırkateyni’nin hikayesinin uluslararası barış, insan sevgisi ve nezaketin simgesi olduğunu belirten Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “II. Abdülhamid tarafından iyi niyet elçisi olarak Japonya’ya gönderilen Fırkateyn, Japonya’nın güneyinde Kushimoto kenti yakınlarında kayalıklara çarparak parçalanmış, 609 mürettebattan sadece 69 gemicimiz kurtulabilmiştir. Bu trajik kaza, Japonya’yı ve Osmanlı’yı derinden üzmüş bunun yanı sıra Türkiye ve Japonya’nın birbirine yakınlaşmasını ve bu iki ülke arasındaki sevgi çemberi oluşturarak kadim bir dostluğun temellerinin atılmasını sağlamıştır” dedi.

Bu trajik kazanın iki ülke arasında kardeşlik tohumlarının ekilmesine vesile olduğuna vurgu yapan Başkan Kocamaz, bu dostluğun ebediyete kadar sürecek olmasının gururunu yaşadıklarını ifade etti.

“Bizler İnsan Sevgisini Terennüm Ederek Yaşayan Bir Milletin Evlatlarıyız”

Konuşmasında Mevlana Celaleddin Rumi ve Yunus Emre’nin dizilerinden de örnekler veren Başkan Kocamaz, sevginin, dostluğun ve kardeşliğin yeşerdiği bu topraklarda bin yıldır barış içerisinde yaşadıklarını belirtti.

Başkan Kocamaz, Ertuğrul Fırkateyni’nin yola çıkış amacı bakımından kardeşliğin en güzel örneğini gösterdiğini sözlerine ekleyerek, “Japon halkının kaza anında denizcilerimizin kurtarılması için verdiği emek, büyük vefa örneği teşkil eden önemli bir olaydır. Temennim bu olayın dünya üzerinde barış ve kardeşliğe gölge düşürecek herkese ve her devlete örnek olmasıdır” şeklinde konuştu.

Mersin Büyükşehir Kardeşlik Anıtına Hak Ettiği Değeri Veriyor

Kardeşlik anıtının tarihe olan değerin önemli bir göstergesi olduğunu vurgulayan Başkan Kocamaz, bu anıta sahip çıkmalarının boyunlarının borcu olduğunu ve Mersin’e yaraşır şekilde çevre düzenlenmesinin yapıldığını belirtti.

Başkan Kocamaz konuşmasını, “Bozulan ve hasar gören taşların yerine yeni traverten mermerler döşeyerek alanı modern ve yürüyüşe uygun hale getiriyoruz. Aynı şekilde alanda altyapı çalışmaları, elektrik ve sulama sistemi ile çevre düzenlemesini de hayata geçiriyoruz. Alanın yeterli olmayan aydınlatmasını daha da güçlendirdik, alana yerleştireceğimiz kent mobilyaları, peyzaj çalışmaları ile alanımızı daha da görünür ve dikkat çeker hale getiriyoruz” şeklinde sonlandırdı.

Anıt alanının düzenlemesiyle ilgili Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve Mersin Vali Yardımcısı Necmi Türkgöçer çalışmalarından dolayı Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a teşekkürlerini iletti.

Tören, Ertuğrul Firkateyni’nde hayatını kaybeden denizciler için denize çiçek bırakılmasıyla sona erdi.

ertugrul-firkateyni-sehitleri-125.-yilinda-anildi-(2).jpg

dsc_2549.jpg

ertugrul-firkateyni-sehitleri-125.-yilinda-anildi-(8).jpg

dsc_2451-001.jpg

dsc_2431.jpg

dsc_2548.jpg

dsc_2550.jpg

dsc_2637.jpg

ertugrul-firkateyni-sehitleri-125.-yilinda-anildi-(12).jpg

Bu haber toplam 1651 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • AHMET DOĞAN'IN GÜNDEME DAİR YAZISI"NEYİ BEKLİYORUZ"01 Mart 2024 Cuma 16:43
  • ANAMUR'A MUHTEŞEM PROJE23 Şubat 2024 Cuma 21:37
  • AHMET DOĞAN'IN GÜNDEME DAİR YAZISI16 Şubat 2024 Cuma 18:52
  • ANAMUR 7/24 TOUR;VATANDAŞA HİZMETE DEVAM26 Ocak 2024 Cuma 12:18
  • KIZILALİLER'DE MERÇED TOPLANTI YAPTI20 Ocak 2024 Cumartesi 13:10
  • ATATÜRK STADI HAYIRLI OLSUN07 Ocak 2024 Pazar 18:09
  • İLK ATEŞ YAKILDI06 Aralık 2023 Çarşamba 17:01
  • 1/1000 ÖLÇEKLİ PLANLAR ASKIYA ÇIKTI.KONTROL EDİNİZ30 Kasım 2023 Perşembe 16:58
  • ANAMUR BELEDİYESİ KALINÖREN'E ASFALT DÖKÜYOR30 Kasım 2023 Perşembe 15:05
  • UNCU HİDAYET LAKAPLI HİDAYET BULUT VEFAT ETTİ25 Kasım 2023 Cumartesi 23:06
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0324 8164862