• BIST 8718.11
  • Altın 2246.595
  • Dolar 32.3347
  • Euro 35.1824
  • İçel 14 °C

Anamur’da spor turizmi, ANTİSK Başkanı Ali Balcı araştırdı...

Anamur’da spor turizmi, ANTİSK Başkanı Ali Balcı araştırdı...
Anamur Tenis Dağcılık ve Su Sporları Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Ali Balcı, Anamur’da spor turizminin nasıl yapılması gerektiğine dair yazılı bir açıklama yaptı.

Haber Merkezi - ANTİSK Başkanı Ali Balcı, Anamur’un spor turizmi açısından verimli bir yer olduğunu belirttiği açıklamasında şunları kaydetti: “Turizm kabaca geniş çapta gezme faaliyetlerine denir. Fakat son yıllarda turizm bir endüstri kolu haline gelmiş ve ülkelerin tanınmasının gelişiminin önemli yapı taşlarından belki de en önemlisi olmuş insanların tanışmasına kaynaşmasına kültürlerin buluşmasına vesile olmuştur.

Anamur Tenis Dağcılık ve Su Sporları Kulübü olarak bölgemize bölge insanımıza güzel Anamur’umuza ve Bozyazı’mıza karşı sorumluluk duygusu kendi branşımız olması sebebiyle spor turizmi ile ilgili düşüncelerimizi paylaşmak istedik.

İstedik ki çocuklarımız torunlarımız gelişmiş bir yörede yaşasın. Bölgemizi yöneten değerli yöneticilere düşüncelerimiz rehber olsun. Onların yoğun hizmet dünyalarında katkımızı eksik etmeyelim. Bu yazımızda bölgemizin ne büyük bir potansiyeli olduğunu göreceksiniz.

Spor turizmi dünyada turizm ile ilgili tüm dalların gelir gurupları içerisinde gelir olarak en yüksek orana sahip olan daldır. Dünyada turizm içinde spor turizmi yüzde 32’lik bir orana sahiptir. Türkiye’de ise bu oran yüzde 2 gibi çok küçük bir rakamdır.

Bu oranlarda gösteriyor ki bizler spor turizminden arzu ettiğimiz payı alamamaktayız.

Anamur’a gelince maalesef gerek genel turizm payı gerekse spor turizminin yakınından bile geçememekteyiz.

İki türlü spor turizmi vardır. Kitlesel spor turizmi ve bölge özelliklerine uyan alternatif turizmi destekleyen spor dallarıdır.

Anamur’da yapılabilecek spor turizmini destekleyen spor dalları

--Motokros, off-road, enduro kros, vs. motor sporları

--Doğa yürüyüşü, trekking, dağcılık, kampçılık, mağaracılık, bitkisel populasyon, hayvansal populasyon, vs. doğa sporları.

--Tenis

--Su sporları ( yüzme,sörf, kano, yelken, dalgıçlık, balık avcılığı vs.)

--Golf

--Kayak

--Yamaç paraşütü

--vs.

Yüzeysel bir tanıtım yapacağım. Bu tanıtımın bile ne kadar büyük turizm potansiyelimiz olduğunu gözler önüne serecek.

--Motor Sporları

-Kros eğitim alanı bu sporun temelini oluşturur. Gerekli planlamanın yapılıp özel sektör veya bir motokros spor kulübüne verilecek destek ile rahatça yapılabilir. Alanya’da bu sporla ilgili Alanya Enduro Kulübü 3 yılda yaptığı çalışmalar ile Alanya kros yarışlarını resmi federasyon yarış programına aldırmıştır. İki ay önce yapılan yarışmaya uluslararası düzeyde sporcularda eşlik etmiştir.

-Motor sevdalıları için çok amaçlı kamp alanı hazırlanmalı ve desteklenmeli.

-Yaylalar için enduro-kros güzergâh çalışmaları yapılmalı ve turizm acentelerine bilgi verilmeli. Bir kısım parkur çalışması yapılmıştır. Doğa sporları bölümünde mevcuttur.

-Kros yarış parkurları doğal yaşamı tehdit etmeden hazırlanmalı ve ilan edilmelidir.

-Aşağıda yazacağım bazı trekking parkurları aynı zamanda motor sporları için yapılabilecek parkurlardır.

--Doğa Sporları

Parkurlar

--1. Güzergâh: Anamur kuzey Karain Mağarası’ndan başlayıp Kiseler Antik Kenti’nde sona eren “Karain-Kiseler Yürüyüş Yolu” dönüş yolu Dede Beleni seyir terası ve Karain Mağarası’nda sona eren parkur.(5 km) (Dede Beleni seyir terasına dikkat)

--2. Güzergâh: Kızılaliler Köyü’nden başlayıp İrbi Tepesi gidiş geliş doğa yürüyüş yolu. Aynı zamanda kros ve off-road ve bitki popülasyon parkuru. (18 km.)

--3. Güzergah: Kızılaliler’den başlayan Yalçı Dağı’nda sona eren gidiş dönüş şeklinde ekstrem parkur. ( zorluk derecesi yüksektir.)(8 km.)

--4.Güzergâh: Ovabaşı Köyü’nden başlayarak Köşekbükü Mağarası’na kadar gidiş dönüş parkuru. (4 km.) Mağara kullanılır hale getirilip yürüyüşe entegre edilmesi gerekir. Bölge Çok amaçlı kullanılabilecek yapıya sahiptir.

-5. Güzergâh: Karain Mağarası’ndan başlayan Kiseler-Orhana Yamaç-Ovabaşı Güney-Malaklar Ferizler batı yamacı ve yine Karain Mağarası’nda sona eren extrem yürüyüş motokross offroad dağ bisikleti ve bitki populasyonunuda içeren parkur. (22 km.)

-6. Güzergah: Ovabaşı Köyü’nden başlayarak Korucuk ile tamamlanan bal ormanı yürüyüşü (6 km.) (Kaya tırmanış bölgesi buradadır.)

-7. Güzergâh: Anamur’dan başlayıp Ovabaşı-Korucuk-Tehnel Guz-Kaledran-Melleç-Anamur ( 70 km tahmini) veya Guz’dan Melleç Anamur (30 km.) off-road, enduro, kros extrem parkur. Çok özel bitki populasyonuna sahiptir.

-8.Güzergâh: Teniste’den başlayarak Kaledran’da sona erecek extrem kanyon yolu. Bölge ile ilgili ekipman ve çalışma yapılmaktadır. Şu aşamada sadece profesyoneller gidebilir. Anamur’un geleceğine çok katkıda bulunacaktır. (10 km.)

-9.Güzergâh: Teniste Mani suyundan başlayarak Çellikalanı Mevkii Olukbaşı Yaylası Karamıklık ve Teniste’de sona eren yürüyüş yolu. Bölge çalışması yapılmamıştır. Gelecekte planlanan extrem yollardan birisidir.(Tahmini 25 km.) (Dağ keçisi bölgesi)

-10.Güzergâh: Karain Mağarası’ndan başlayarak dağın kuzey yamacı üst yoldan giderek alt yoldan dönüş ve Karain Mağarası’nda sona eren parkur.( 9 km.)

-11.Güzergâh: Anamuryum Antik Kenti yürüyüş yolu. (5 km.)

-12.Güzergâh: Anamur Cerenlerden Anamuryum’a kadar olan gidiş-dönüş Sahil yürüyüşü. Sultan çayı asma köprüsü yapıldıktan sonra işlerlik kazanır. (10 km)

-13.Güzergâh: Azı Tepesi yürüyüş yolu.

-14.Güzergâh: Bozyazı Kızıl Liman yürüyüş yolu. (8 km) özel bir parkurdur. Kendine özgü bitki örtüsü vardır. Farklı sporlar için düşünceler geliştirilebilir.

--- Tüm parkurlar için ücretsiz rehberlik hizmeti kulübümüz tarafından verilmektedir.

---Yürüyüş yolları ve parkurlar için ayrıntılı çalışma zorluk derecesi ekipman su kaynakları parkur bilgileri çok ayrıntılı olduğundan dolayı burada yer verilmemiştir.

--Dağcılık ve Kaya Tırmanış Bölgeleri

1. Güzergâh: Bölgemizde kısa vadede turizme açılabilecek olan bölge Ovabaşı Korucuk üzerinde bulunan kaya tırmanış bölgesi. Profesyoneller için extrem bir bölgedir yeter ki tanıtım ve konaklamayı doğru yapalım. Bölge ile ilgili fotoğraflar çekilerek Türkiye ve dünyadaki ilgili yerlerle kulübümüz tarafından paylaşılacaktır. Kaya yüksekliği tahmini 150 metredir.

2. Mağaralar konusunda bölgemiz özel bir bölgedir. Peynirlik mağarası Köşekbükü Mağarası, Karain Mağarası gibi turizme kazandırılması gereken cok mağaramız mevcuttur.

--Tenis

-Bir bölgenin turizm açısından gelişmişlik düzey ölçütlerinden bir tanesi tenis kortları ve golf alanlarına yapılan yatırımlardır.

-Bölgemizde Anamur Tenis Dağcılık ve Su Sporları Kulübü’ne ait iki adet tenis kortu bulunmaktadır. Golf alanı yoktur.

-Tenis sporuna özel önem verilmeli yatırımlar desteklenmeli ve arttırılmalıdır.

-Ulusal düzeyde 10 yaş-12 yaş ve 14 yaş tenis turnuvası için en az 4 tenis kortu 16 yaş ve yukarısı turnuvalar için 5 tenis kortu uluslar arası turnuva organizasyonları için 6 tenis kortu zorunludur.

-Turnuvalar ile ilgili Tarsus Belediyesi ve şu andaki Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Tarsus Tenis Kulübü ciddi çalışmalar yapmış ve şu anda uluslararası turnuva organizasyonu düzenlemektedirler ve bu organizasyonlar Tarsus’a çok şey katmaktadır.

-Tenis konusunda yatırım alanları belirlenerek spor kulüpleri desteklenmeli ticari anlayıştan uzak durulmalıdır.

--Su Sporları

Su altı sporları:

-Yatırım alanı belirlenerek özel sektör desteklenmelidir.

-Sualtı dalgıçlık eğitim bölgesi oluşturulmalı.

Dalgıçlık alanları

-Ören Antik Kenti doğu batı bölgeleri.

-Pullu Dikilitaş arası bölge

-Mamure Kalesi önü ada

-Mamure Kalesi güney doğu 30 derece 2 km. açık batık ada.

-Batırılan uçak

-Kızıl Liman doğu batı bölgeleri.

-Ayrıca ilgili birimlerle girişimleri yapılarak büyük tonajlı hurdaya ayrılacak bir geminin Anamur açıklarına batırılması ile batık bir alan oluşturulması.

-Bozyazı barınaktaki gemi neden olmasın.            

Su üstü sporları

-Acil olarak Anamur’a yarı olimpik bir yüzme havuzu şarttır. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin dört tenis kortu ile ilgili bir çalışması mevcuttur. Bu arazi büyük bir arazidir ve buraya rahatlıkla bir adet yüzme havuzu eklenebilir.

Kano

-Kano için Alaköprü Barajı bulunmaz bir değerdir ve kesinlikle değerlendirilmelidir. İyi planlanırsa Anamur uluslar arası yarışlara ev sahipliği yapabilir. Bu konuda spor kulüpleri değerlendirilmelidir.

Sörf

-Anamur’da halen sörf sporunda eğitim çalışması yapan birkaç arkadaşımız eğitim çalışması yapmaktadır. Bu arkadaşlarımız desteklenir ve sahilde sabit bir yer tahsisi yapılırsa birçok şeyi başaracaklarına inanıyorum.

Yelken

-Mersin Ticaret ve Sanayi Odası bu spora destek verebileceklerini kulübümüze iki sene önce iletmişlerdi. Ama Anamur’un halkı yerel yönetimleri ve devlet organları hazır olmadığından bu konu gelecekte tekrar açılmak üzere rafa kaldırılmıştır.

Golf

-Önemli bir spor dalıdır.

-Mamure Kalesi ile Dragon Çayı arası acilen turizm bölgesi ilan edilmelidir.

-Düşünülen yer Mamure Kalesi ile Dragon Çayı arasında bulunan göl etrafının temizlenip çimlendirilerek golf alanı yapılabilir. Doğal göl dokusu bozulmadan. Harika bir golf alanı olur.

-Ayrıca Bozyazı Tekmen arasında bulunan Alinko’dan sonraki sahile yakın yer golf alanı olarak değerlendirilebilir.

Kayak

-Araştırmalarımızda ortalama dört ay kar kalan ve kayak sporuna uygun iki bölge tespit edilmiştir.

-Birincisi Olukbaşı Yaylası kayak sporu için harika bir bölgedir. Tipi ve borana yoktur. Rüzgâr esmemektedir. Ağaçlandırma şarttır. Elektrik hattı döşenmelidir. Yol mani civarından açılmalıdır.

-İkincisi: Tamtır sırtları.

-Yapılamayacak bir şey yoktur. Başarı önce hayallerde gerçekleşir.

Kültür ve Tarih Turizmi

-Mamure Kalesi

-Anamuryum Antik Kenti

-Kiseler Antik Kenti

-Boğuntu Adam Kayaları

-Kızılaliler Kızılkilise

-Alaköprü

-Akcami

-Ayrıca Lütfi Kısakahyaoğlu Konağı Anamur’un tarihini ve kültürünü yansıtan bir şehir müzesine dönüştürülmelidir.

Yamaç Paraşütü

-Azıtepe aktif hale getirilmelidir. Ters rüzgar azıtepe için ciddi sıkıntıdır.

-Anamur kuzeyyamacı kuşboku tepesi ideal ve alternatif yamaç paraşüt alanıdır.

Kampçılık

-Eski radarın olduğu bölge turizme kazandırılmalıdır. Eğitim amaçlı birçok spor turizm dalı, ayrıca eğlence temel dağcılık eğitimleri temel kampçılık eğitimleri harita ile yön bulma eğitimleri mesire alanları piknik alanları vs geniş bir çerçeveye hizmet edebilir. Seyir terasları restoranlar, go-kart sporu, paintboll vs eğlence amaçlı faaliyetlerde bulunulabilir. Ayrıca ata tepe ciddi bir çalışma ile çim kayağı ve sosyal alanlar için bulunmaz bir yerdir.

Son Söz:

Devlet organlarımız STK’lar spor kulüpleri turizm ve kültür dernekleri Gönüllü kuruluşlar samimi bir çalışma yaparlarsa inanıyorum ki Anamur’umuzun turizmine çok şey katacağına inanıyorum.”

Bu haber toplam 1782 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862