• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İçel 25 °C

İSKEP Projesi 9. Ayında

İSKEP Projesi 9. Ayında
Toroslar Belediyesi’nin de bulunduğu 10 ilden 12 belediye tarafından yürütülen İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi (İSKEP) 9. ayına girerken, proje kapsamında yapılan analiz sonuçları da ortaya çıktı.

Haber Merkezi - Türkiye’deki dezavantajlı bireylerin topluma entegrasyonunu sağlamak amacıyla, aralarından Toroslar Belediyesi’nin de bulunduğu 10 ilden 12 belediye tarafından yürütülen İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi (İSKEP) 9. ayına girerken, proje kapsamında yapılan analiz sonuçları da ortaya çıktı.

Mersin’de Toroslar Belediyesi’nce yürütülen proje ile ilgili olarak yapılan çalışmaların anlatıldığı toplantıda, elde edilen analiz sonuçları da kamuoyu ile paylaşıldı. Proje iştirakçileri ve uygulayıcılarının katıldığı iftar programı sonrası düzenlenen toplantıda, projenin amacı ve hedef gruplar üzerinde yapılan araştırma sonuçları değerlendirildi.

Proje Koordinatörü Ahmet Ata, İSKEP’in, 2011 yılında Türkiye Belediyeler Birliği’nin, Türkiye’deki tüm belediyelere göndermiş olduğu ’sosyal içerme’ başlığındaki bir anketle başladığını söyledi.

Dezavantajlı bireylerin topluma entegrasyonunu sağlamak ve istihdam edilmelerini arttırmak amacını taşıyan projenin, AB’den alınan 6 milyon Euro ve Türkiye Belediyeler Birliği’nin sağladığı 1 milyon Euro’luk destekle, toplamda 7 milyon Euro bütçesi bulunduğunu aktaran Ata, Toroslar Belediyesi olarak 3 ana konuda çalışma yol haritasını hazırladıklarını belirtti. Bu 3 konunun Romanlar, engelliler ve sokakta çalışan çocuklar ile ailelerini kapsadığını ifade eden Ata, proje kapsamında bugüne kadar sadece bilinçlendirme ve farkındalık eğitimleri yaptıklarını söyledi.

Ata, bu süreç içerisinde dezavantajlı bireylerin istihdamı konusunda neler yapılabileceğinin araştırıldığını, bölgedeki iş çevreleri ile görüşüldüğünü, iş adamları ve iş arayanların eşleştirildiğini ve bu eşleşme sonrası ortaya çıkan sonucun rapor haline getirildiğini belirtti.

3 hedef grupla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgiler sunan Ata, devletin kurumlarının da projeye sahip çıkarak destek vermeleri gerektiğini vurgularken, bu konuda işbirliği protokollerinin önemine vurgu yaptı.

ÜRETİME YÖNELİK UYGULAMALAR BAŞLADI

Toroslar Belediyesi Başkanvekili Ömer Bilgin’de belediye olarak 3 hedef grupla ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı.

Bu çerçevede bölgede yaşayan Romanlar için Alsancak Mahallesi’nde kurdukları hasır örme atölyesini faaliyete geçirdiklerini dile getiren Bilgin, "Burada 3’er aylık periyotlar halinde 30 kişi mesleki eğitimler almaktadır. Mersin İŞKUR İl Müdürlüğü’de projemize destek vererek mesleki eğitim alan vatandaşlarımıza günlük harcırah vermektedir. Çalışan çocuklar ve aileleri için kuracağımız atölyenin hazırlık aşamaları tamamlanmaktadır. Makine İkmal Müdürlüğü’nde çivi üretme makinesi ve tel örme makinelerini bir iş adamımızın taahhüt etmesi ile birlikte atölye, 16-18 yaş aralığındaki sokakta çalışan çocuklar ile ailelerine verilecek mesleki eğitimler sayesinde hem meslek öğrenecekler hem de ürettikleri ürünleri pazarlayarak aile ekonomisine katkı sağlayacaklardır.

Engelli bireyler için ise, 1 yıl önce yaptığımız ve adına ’engelliler akademisi’ dediğimiz mesleki eğitim sınıfları hizmet vermeye hazır konumdadır. İlk etapta işitme engellilere yönelik takı tasarım ürünlerinin imalatını yapacakları bir atölye ekipmanlarının alınması ile muhtemelen 2015 yılı içinde faaliyetlerine başlayacaklardır" dedi.

Türkiye’de dezavantajlı bireylerin özellikle engelliler, eski mahkumlar, Romanlar, şiddete maruz kalan kadınlar ve yoksul insanların ekonomik ve sosyal hayattan dışlandığına dikkat çeken Bilgin, "Bu grupların her birinin sorunları farklılık göstermekle birlikte bütün gruplar için ortak sorun işgücü piyasasına, eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik gibi kamusal hizmetlere sınırlı erişimdir. Söz konusu sorunlarla karşı karşıya olan bireylere destek olunması için sosyal hizmetlerin geliştirilmesi büyük öneme sahiptir. Türkiye’de bu tür hizmetlerin daha da geliştirilmesi gerekmektedir. Zira bir yandan mevcut hizmetlerde kurumsal koordinasyon eksikliği yaşanırken, öte yandan da toplumun, bu bireylerin sorunlarına ilişkin farkındalığının düşük olması nedeniyle dezavantajlı bireylerin istihdam olanakları kısıtlı kalmaktadır" diye konuştu.

"DEZAVANTAJLI GRUPLARA KARŞI ÖNYARGILAR ORTADAN KALDIRILMALI"

Toplantının son bölümünde ise proje uzmanlarından Cleofe Guardigli, 3 hedef grup üzerinde yaptıkları analiz sonuçları ile ilgili bilgi verdi, bununla ilgili önerilerde bulundu.

Toplumdaki dezavantajlı bireylere karşı önyargıların ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Guardigli, yapılması gereken çalışmalarla ilgili önerilerden bazılarını şöyle sıraladı; "Engellilerin çalışma hayatına dahil olmasına yönelik farkındalık çalışması yapılması gerekiyor. Engelliler daha uygun olan sektörler ve meslekler üzerinde yoğunlaşmalı.

Bu sektörler ve meslekler için yaptırımlar geliştirilmeli. Engelli eğitimine özel önem verilmeli. Romanların istihdamı için öncelikle negatif algıların iyileştirilmesi gerekli. Ayrımcılık duygusunun giderilmesi için çalışmalar okul sıralarında başlamalı, Roman çocuklar diğer çocuklarla kaynaşmalı. Çocuk işçiliğinin önlenmesinde en önemli rol ailelere düşmektedir. Çocukların çalışmasının onların geleceğine nasıl olumsuz etki edeceği konusunda aileler eğitilmeli."

belediye-ba-kan-vekili-omer-bilgin.jpg

proje-uzman--cleofe-guardingli.jpg

toplant--semazen-gosterisinin-ard-ndan-ba-lad-.jpg

iskep-projesi-de-erlendirme-toplant-s-.jpg

Bu haber toplam 1501 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862