• BIST 9226.86
  • Altın 2947.706
  • Dolar 34.3538
  • Euro 36.7108
  • İçel 16 °C

Ramazan (Şeker) Bayramı’nda Nasıl Beslenmeliyiz?

Demet ÇİLİNGİR

Ramazan ayı boyunca oruç tutan bireyler; günlük öğün sayılarını azaltmaları ve beslenme alışkanlıklarında meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme isteği oluşmaktadır. Unutulmamalıdır ki sağlığımız en değerli varlığımızdır. Ramazan Bayramı'nda, birdenbire aşırı yemek yemenin, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmenin, sindirim sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açacağı kesin bir sonuçtur.  Ramazan Bayramında da her zaman olduğu gibi sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.

Peki Ramazan Bayramını beslenme açısından nasıl geçirmeliyiz ?

  • Güne mutlaka hafif bir kahvaltıyla başlanılmalıdır ve kesinlikle öğün atlanılmamalıdır. Öğünler arasında en az 2 en fazla 4- 5 saat bırakılmalıdır.
  • Bayram ikramlarında ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun olan yiyecekler yerine kalorisi düşük sütlü tatlılar, sebze ve meyve tatlıları tüketilmelidir.
  • Özellikle bayram ziyaretlerinde ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işi tatlıları çok dikkatli tüketilmelidir, çok yoğun miktarda enerji içerdiklerinden yenilen miktarı göz önüne alınmalıdır. Küçük porsiyonlar tercih edilmelidir. Her ikramı kabul etme zorunluluğunuz olmadığını bilmelisiniz. Kontrolü elden bırakmamak için evden çıkmadan önce küçük bir ara öğün (süt- kuru/taze meyve, yoğurt-meyve, ya da çiğ badem) yapabilirsiniz.
  • Bayram ziyaretlerinde çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemelidir ki aşırı tüketim, kalp ritim bozukluklarına ve mide problemlerine yol açabilir.
  • Ramazan aylarında su tüketiminin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine önem verilmelidir. Ayrıca Bayramın sıcak havaya denk gelmesinden dolayı günlük 2-2,5 lt su tüketmeli ve fırsat buldukça yeşil çay içerek hem yavaşlayan metabolizma hızını arttırmış hem de iştah kontrolü sağlamış olursunuz.
  • Sağlıklı beslenmeye ek olarak olmazsa olmazımız günlük yürüyüşler yapılmalıdır. Fiziksel aktivitenin, bağırsak hareketlerini arttırmaya, kan şekeri ve kolesterolünü azaltmaya, kilo kaybetmeye yardımcı olduğunu unutulmamalıdır.
  • Oluşabilecek kabızlığa karşı lif oranı yüksek gıdaları (kuru baklagiller, taze sebze ve meyveler) tüketimi ihmal edilmemelidir.
    Ramazanda bir ay dinlenmeye çekilen mide, bayramla birlikte ağır tatlılar ve hamur işi yiyeceklerle yorulmamalıdır, bu tür yiyeceklerin fazla tüketilmesi, obezite, kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon,  diyabet ve mide hastalıklara zemin hazırladığı unutulmamalıdır.

Huzur ve Sağlık İçinde Mutlu Bayramlar Dilerim…

 

Diyetisyen Demet Balcı Çilingir

Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi

 İletişim:

      GSM: 0(532) 177 00 33

      E-posta: [email protected]

      web: www.demetcilingir.com

      Adres: Saray Mahallesi, Kıbrıs Caddesi, No:2/2, Anamur/MERSİN

diet-(1).jpg

Bu yazı toplam 4892 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862