• BIST 8718.11
  • Altın 2246.816
  • Dolar 32.3324
  • Euro 35.1911
  • İçel 13 °C

BORÇLANMAYA RED,MECLİSTE TARTIŞMA

BORÇLANMAYA RED,MECLİSTE TARTIŞMA
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap SEÇER'in borçlanma yetki talebi red edildi Meclis toplantısı ise tartışmalarla geçti.

Mersin Büyükşehir Belediye meclisi 2.oturumu gergin bir ortamda gerçekleşti. Daha önce Mayıs ayındaki görüşmelerde Cumhur İttifakının oyları ile red edilen borçlanma yetkisi Temmuz ayı görüşmelerinde tekrar meclise sunuldu. Tekrar görüşülen 250 milyon TL lik borçlanma yetkisi MHP ve AKP li üyelerin oyları ile yine red edildi. 

Başkan Seçer yaptığı konuşmada, borçlanma yetkisi verilmemesi durumunda Mersin ilinde hizmette sorun yaşayacaklarını, ortak proje yaptıkları ilçe belediyelerinin de sıkıntı yaşayacağını dile getirmesi sonucunda Cumhur ittifakı üyelerini kızdırdı.

Görüşme ve konuşmalar sırasında Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşin YILMAZ ile Vahap SEÇER arasında sert tartışmalar yaşandı. Afşin Yılmaz söz almadan yerinden konuşunca Vahap SEÇER " Size söz vermedim lütfen yerinizden konuşmayın ve oturun" dedi. Buna sert tepki gösteren ve sesini yükselten Yılmaz'a Seçer tekrar ikinci uyarıyı yaparak "meclisin uyumunu bozuyorsunuz lütfen salonu terk edin" dedi. Ancak salonu terk etmeyen Yılmaz ve Seçer arasında şu dialoglar yaşandı.

Seçer : Efendi ol lütfen meclisi terk et

Afşin: Terk etmiyorum sabaha kadar buradayım

Seçer : Sabaha kadar mı?

Afşin: Geldin neyi başardın ki?

Seçer : Sen neyi başardın? Konuştuğunu bilmiyorsun

Afşin: Bu meclis sana 55 milyon liralık teminat mektubu verdi o günlerde bile provoke ediyorsun

Seçer: Bırak hadi sen provoke ediyorsun

Afşin: Bana söz vereceksin ben belediye başkanıyım

Seçer : Ben mecbur değilim söz vermeye, Ali Kıran baş kesen misin sen?
Otur oturduğun yere

 

Yoğun tartışmalar sonucunda Meclise getirilen borçlanma yetkisi Cuhmut İttifakı üyelerinin oyları ile red edildi.

Vahap SEÇER ise borçlanma talebi  gerekçesini şu sözlerle dile getirdi.

"Bütün ilçe belediye başkanları borçlanma aldı. Benim de paraya ihtiyacım var, borçlanma istiyorum
Aynı şekilde, aslında meclis aritmetiği gereği bir desteğe ihtiyacı olmayan Tarsus’tan Mezitli’ye kadar birçok belediye bu borçlanma yetkisini aldı. Erdemli, Silifke, Anamur’a kadar. İhtiyaç duyan tüm belediyeler, 2020 yılı için tüm belediye başkanları, Toroslar da dahil, bu borçlanma yetkisini aldı. Şimdi Büyükşehir’e bu direncin nedeni, Büyükşehir’in bu paraya neden ihtiyacının olduğunu anlatamamadan ziyade ya da aslında sizlerin kabul ettiği bütçede, zaten denk bütçenin oluşabilmesi için konulan borçlanma miktarını, gerçeğini ortadan kaldırarak bize geçtiğimiz birleşimde bu borçlanma yetkisi verilmedi. Bunun tamamen siyasi nedenlere dayalı olduğunu düşünüyorum. Bu konuda sizlerin de açıklama yaparken daha samimi olmasını istiyorum. Arkadaşlar sizin paraya ihtiyacınız yoksa benim de paraya ihtiyacım yok. Ama sizin paraya ihtiyacınız var borçlanma aldınız, benim de paraya ihtiyacım var sizlerden borçlanma istedim.”
 Ardından gelir ve gider rakamlarını ayrıntılarıyla anlattı
Başkan Seçer, bazı ilçe belediye başkanlarının, “Borçlanma yetkisini neden istediğinizi açıklayın” şeklindeki çağrılarına da hem gelir rakamlarını, hem gider rakamlarını tek tek anlatarak yanıt verdi. Bütün belediyelerin son 3 ayda gelir kaybına uğradığını ifade eden Başkan Seçer, şu bilgileri verdi:
“Bizim ilk 3 aylık dönemdeki gelirimiz, toplam 418 milyon 895 bin lira. Yani her ay ortalama gelirimiz 139 milyon 631 bin lira. Yaklaşık 140 milyon lira. Nisan, mayıs, haziranda bu rakam yüzde 30.45 kayıpla 291 milyon 326 bin liraya düşmüş. Yani ortalama 97 milyon 100 bin liraya düşmüş. Bizim ilk 3 aylık toplam gelir kaybımız 127 milyon 575 bin lira. İlk 6 aydaki 140 milyon liralık gelirin ve son 3 aydaki yani pandemi dönemindeki gelirin, yaklaşık 100 milyon liralık gelirin ortalamasını alırsak, 120 milyon gelecek 6 ayda her ay gelirimizin olduğunu varsayarsak bizim toplam gelirimiz 720 milyon lira olacak gelecek 6 ayda. Bizim şu anda piyasaya açık hesap ödemelerimizin toplamı 310 milyon lira. Mahkeme sürecindeki bir davalı borcumuz var; 101 milyon 951 bin lira. Banka kredi borçları anapara ve faizi. Geri dönemlerden yaptığımız yapılandırılmış borçlar bunlar; 197 milyon 623 bin lira. Zorunlu giderlerimiz, bunlar personel giderleri; 420 milyon 470 bin lira. Toplam giderlerim 1 milyon 30 bin lira. Gelirim ortalama varsaydım 720 milyon lira. Benim 310 milyon lira açığım olacak. Gelirim arttığı müddetçe de bu 310 milyon liralık bu açığım azalacak.”
 Yönetime geldiğinde bir önceki yılda 147 milyon 890 bin TL doğrudan temin yapıldığını ifade eden Seçer, “Belediyemizde 2019 yılında biz 86 milyon 929 bin TL doğrudan temin yapmışız. Bunun da 40 küsur milyon lirası ilk üç aylık. % 41’lik bir azalma var. Bu yıl pandemiye rağmen 2019 yılı Mayıs ayına göre 2020 yılı Mayıs ayı farkını söyleyeceğim. Geçen yıl mayıs ayı dahil beş aylık süreçte 50 milyon 140 bin liralık doğrudan temini yapılırken, bu yıl aynı döneme oranla % 45.78 düşüşle 27 milyon 187 bin TL’ye düşmüş. Genelde mal ve hizmet alımlarımızı mümkün olduğunca mücbir sebepler yoksa zorunlu değilsek açık ihaleyle yapıyoruz” diye konuştu.

Bu haber toplam 1377 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862