• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İçel 26 °C

Daha erişilebilir bir Mersin için engeller kalkıyor

Daha erişilebilir bir Mersin için engeller kalkıyor
Mersin Kent Konseyi tarafından düzenlen “Özürlüler Yasası ve Uygulamaları” konferansı Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.

Haber Merkezi - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Ayhan Metin’in konuşmacı olarak yer aldığı konferansta, 2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı “Özürlüler Yasası” doğrultusunda, belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında, engellilerin yaşam alanlarına erişilebilirliği açısından nelerin yapılabileceği konuşuldu.

Konferansa, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Celal Taş, Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu, merkez ve ilçe belediyeleri Kent Konseyi başkanları, şube müdürleri ve ilgili birimlerden personeller katıldı.

Engelli haklarının yasayla korunması ve bu yasaların kapsamlarının giderek genişlemesinin önemine değinen ve gerçekleştirilen konferansın tüm kurum ve kuruluşlar için yol gösterici olacağına vurgu yapan Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Celal Taş, konferansta yaptığı konuşmada, “Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Engelliler Daire Başkanlığı’nı kurduk. Daire başkanlığımızın asıl görevini, sadece ve sadece kentimizdeki tüm engelli vatandaşlarımızın sorunlarının tespitine ve çözümüne yönelik hizmet üretmek olarak belirledik. Onların toplumla adaptasyonunu sağlamak ve bu adaptasyonu daima canlı tutmak için çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar çerçevesinde Engelli Danışma Merkezi’ni de hizmete açtık. Yine bu süreç içerisinde engelli vatandaşlarımız için oyun parkları, bina ve ana caddelere hissedilebilir yüzey uygulamaları, kentte rahatça gezebilecekleri engelsiz rampalar, toplu taşıma araçlarında görme engelli ve yaşlılar için sesli anons sistemini hayata geçirdik” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Spor Kompleksi’nde on adet odanın erişilebilirlik standartlarına uygun hale getirildiğini ve otogardan Kongre ve Sergi Sarayı konferans salonlarına kadar birçok yerde engelli vatandaşlar için erişilebilirlik adına düzenlemelerin tamamladığının altını çizen Hasan Celal Taş, “Belediyemiz tarafından Mersin sınırları içerisinde faaliyet göstermekte olan tüm otellerin engelli vatandaşlarımızın engelli olmayanlarla eşit imkanlardan yararlanarak, turizm hareketlerine katılabilmeleri amacıyla mevzuatlar çerçevesinde erişilebilirlik standartlarına uygun gerekli düzenlemelerin yapılması için otel işletmecilerine yazı yazıldı. Yine Mersin’de bulunan tüm bankaların banka girişlerinde yer alan ATM’lerin de engelli vatandaşlarımızın işlemlerini rahat yapabilmeleri için standartlara uygun olarak düzenlemeleri için bankaların genel müdürlükleri ile görüştük” diye konuştu.

“ERİŞEBİLİRLİK TESPİT VE DENETLEME KOMİSYONU” KURDUK

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, engelli vatandaşların engellerini ortadan kaldırmaya yönelik hazırlanan projelerin sistematik olarak usulüne uygun ilerleyebilmesi için Erişilebilirlik Tespit ve Denetleme Komisyonu kurduklarını söyleyen Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Celal Taş, “Ulaşım, Fen İşleri, Etüt ve Projeler, Strateji Geliştirme ve Engelliler Dairesi Başkanlıklarımızdan birer temsilcinin katılımıyla kurulan komisyonun amacı, Mersin kent bütününde erişilebilirlik standartlarını tespit etmek, uygulamak ve erişilebilirlik çalışmalarını yürütmektir. Böylece erişilebilirlik konusunda standartların sağlanıp sağlanmadığını kontrol edecek, hizmetlerimizin takibini ve sürekliliğini sağlamış olacağız ”dedi.

Engelliler için erişilebilirliğin önemine dikkat çekerek, bu konuda açık alanlarda karşılaşılan engellere ilişkin örnekler sunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Ayhan Metin, “Ülkemizde birçok yerde özellikle kaldırımlar temiz geçiş genişliğinde değil, rampalar eksik. Ayrıca yaya dolaşımı olan yerlerde temiz baş açıklığının olmaması engelli vatandaşlar için sıkıntı oluşturuyor. Özürlülük kişiyi, engellilik ise çevreyi tanımlar. Engellilerin yaşam alanlarına erişilebilirliği sağlamadığımız müddetçe onların hayatlarını kolaylaştıramayız, onları toplum dışında bırakmış oluruz” şeklinde konuştu.

Engelliler ile ilgili kısa film sunumu da yapan Ayhan Metin, Özürlüler Yasası mevzuatı hakkında kapsamlı bir bilgi verdi.

daha-er---leb-l-r-b-r-mers-n--c-n-engeller-kalkiyor-(1).jpg

daha-er---leb-l-r-b-r-mers-n--c-n-engeller-kalkiyor-(2).jpg

daha-er---leb-l-r-b-r-mers-n--c-n-engeller-kalkiyor-(4).jpg

daha-er---leb-l-r-b-r-mers-n--c-n-engeller-kalkiyor-(5).jpg

Bu haber toplam 1428 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862