• BIST 11146.98
  • Altın 6433.47
  • Dolar 49.7696
  • Euro 55.655
  • İçel 26 °C

MERÇED'DEN ÇAĞRI "BALIK ÇİFLİĞİ İSTEMİYORUZ"

MERÇED'DEN ÇAĞRI "BALIK ÇİFLİĞİ İSTEMİYORUZ"
Balık çiftlikleri bilgilendirme toplantısına çağrı

ANAMUR’DA BALIK ÇİFTLİĞİNE TEPKİ: “DENİZİMİZ FEDA EDİLEMEZ!”

Anamur’un Melleç bölgesi açıklarında kurulması planlanan balık çiftliği projesi yeniden gündemde. Projeye karşı çıkan çevre platformları, 27 Ekim Salı günü gerçekleştirilecek Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kapsamında halkın bilgilendirilmesi toplantısı öncesinde vatandaşlara katılım çağrısında bulundu.

Anamur’un Melleç bölgesi açıklarında Gümüşdoğa Su Ürünleri Üretim İhracat ve İthalat A.Ş. tarafından kurulması planlanan balık çiftliği projesine yönelik ÇED süreci kapsamında, 27 Ekim 2026 Salı günü saat 14.00’te Şayvana Adanalı Restaurant’ta halkın bilgilendirilmesi toplantısı gerçekleştirilecek.

Toplantı öncesinde Mersin Çevre Platformu ve Anamur Çevre Platformu tarafından yapılan ortak açıklamada, balık çiftliklerinin bölgenin doğal yapısına, deniz ekosistemine, balıkçılığa ve turizme zarar vereceği savunularak projeye karşı çıkıldı.

“2008 VE 2019 YILLARINDA DA İTİRAZ ETMİŞTİK”

Çevre platformlarının açıklamasında, Anamur ve Aydıncık bölgelerinde 2008 ve 2019 yıllarında balık çiftliklerinin kurulmasına yönelik ÇED süreçlerinin, ilgili kurumların ve bölge halkının itirazları sonucunda iptal edildiği hatırlatıldı.

Geçmişteki itirazlara rağmen aynı bölgede yeniden balık çiftliği kurulması amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvuru yapıldığı belirtilerek, bu girişimin kabul edilemez olduğu ifade edildi.

“AKDENİZ’İN EKOLOJİK DENGESİ TEHDİT ALTINDA”

Açıklamada, iklim değişikliğinin Doğu Akdeniz üzerindeki etkilerine de dikkat çekildi.

Akdeniz'de deniz suyu sıcaklığının 31 dereceye kadar yükseldiği belirtilerek, artan sıcaklıkların deniz ekosistemini olumsuz etkilediği vurgulandı.

Bölgedeki plastik atık kirliliği, mikroplastik ve nanoplastik sorunlarına da değinilen açıklamada, deniz suyu sıcaklığı ve akıntı koşullarının balık çiftliği kurulmasına uygun olmadığı savunuldu.

Çevre platformları, balık çiftliklerinin doğal balıkçılığa, deniz çayırlarına, kıyı ekosistemine, insan sağlığına ve turizm faaliyetlerine zarar verebileceğini belirtti.

“KORUMA ALANLARI ZARAR GÖRECEK”

Anamur ve Aydıncık kıyılarının önemli doğal koruma alanlarına sahip olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bölgedeki Kesin Korunacak Hassas Alan, Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanlarının balık çiftliklerinden olumsuz etkilenebileceği ifade edildi.

Çevre platformları, doğal yapısı ve biyolojik çeşitliliğiyle öne çıkan Anamur kıyılarının korunmasının yalnızca bugünün değil, gelecek kuşakların da hakkı olduğunu vurguladı.

“DENİZLERİMİZ ŞİRKETLERİN TİCARİ FAALİYETLERİNE FEDA EDİLEMEZ”

Mersin Çevre Platformu ve Anamur Çevre Platformu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Denizlerimiz, kıyılarımız ve doğal yaşam alanlarımız şirketlerin ticari faaliyetleri uğruna gözden çıkarılacak alanlar değildir. Anamur’un denizi yalnızca ekonomik bir kaynak değil; balıkçıların geçim alanı, bölge halkının yaşamının bir parçası ve gelecek kuşaklara bırakmamız gereken ortak doğal mirasımızdır.

Balık çiftliklerine karşı yürüttüğümüz hukuki ve demokratik mücadelemiz devam edecektir.”

ANAMUR HALKINA TOPLANTIYA KATILIM ÇAĞRISI

Çevre platformları, balık çiftliği projesiyle ilgili görüş ve itirazların dile getirileceği toplantıya tüm vatandaşları davet etti.

Toplantı bilgileri:

  • Tarih: 27 Ekim 2026 Salı

  • Saat: 14.00

  • Yer: Şayvana Adanalı Restaurant

  • Adres: Uçar Mahallesi, Başeski Sokak No: 1/A, Anamur

Yapılan çağrıda, Anamur’un denizinin, doğal yaşam alanlarının ve gelecek nesillere bırakılacak çevresel mirasının korunması adına vatandaşların toplantıya katılımının önem taşıdığı vurgulandı.

Çevre platformları, balık çiftliği projesine karşı hukuki ve demokratik mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, “Anamur denizi balık çiftliklerine feda edilemez!” mesajını yineledi.

Bu haber toplam 103 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • ANAMUR HALK OYUNLARININ DÜNÜ BUGÜNÜ07 Ekim 2026 Çarşamba 14:32
  • ELEKTRİK DİREKLERİ TEHLİKE SAÇIYOR06 Ekim 2026 Salı 10:56
  • KENT KONSEYİ ZİYARETLERİNE BAŞLADI29 Eylül 2026 Salı 14:11
  • BEKLİYORUZ...28 Eylül 2026 Pazartesi 12:12
  • TÜRK DİL BAYRAMI KUTLU OLSUN28 Eylül 2026 Pazartesi 10:19
  • KENT KONSEYİ GÖREV DAĞILIMI BELLİ OLDU25 Eylül 2026 Cuma 10:21
  • ANAMUR'DAN KKTC'YE DOĞALGAZ24 Eylül 2026 Perşembe 10:42
  • HAYDİ ANAMUR!BU KEZ ADEM İÇİN22 Eylül 2026 Salı 11:05
  • KENT KONSEYİ YÜRÜTME KURULU DEĞİŞTİ20 Eylül 2026 Pazar 18:09
  • ÖREN MAHALLESİNDE ELEKTRİK ÇİLESİ09 Eylül 2026 Çarşamba 11:33
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0324 8164862