• BIST 9107.39
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İçel 26 °C

Hollanda’nın denizden dolma satelit kenti Almere, Mezitli ile ‘Kardeş Şehir’ oluyor

Hollanda’nın denizden dolma satelit kenti Almere, Mezitli ile ‘Kardeş Şehir’ oluyor
Hollanda’nın en genç kenti Almere, Mersin’in Mezitli ilçesi ile ‘Kardeş Şehir’ olacak. Bu konuda Mersinli Gazeteci İlhan Karaçay, her iki kentin belediye başkanları ile görüşerek kardeşliği perçinleyecek.

Haber Merkezi - Çok küçük bir kara parçasına sahip olan Hollanda, toprak kazanabilmek için denizi doldurma sistemini 60 yıl önce devreye sokmuştu. Liman yapımı, dolgu işleri ve sed yapımında dünya şampiyonu olan Hollanda, dünyanın ilk alameti farikasını, 30 kilometrelik bir deniz yolu ile gerçekleştirmişti.

Hollanda’nın kuzeyindeki Friesland bölgesinin halkı, bağımsızlık savaşı veriyordu. Ayrı dilleri, ayrı bayrakları ve ayrı amblemleri olan Friesland’ı, ana devlete kazandırabilmek için siyasi planlar yapan Hollanda devleti, Amsterdam’dan Friesland’a olan 100 kilometrelik uzun yolu kısaltma planları yaptı. Hollandalılar, Kuzey Denizi ve İjsselmeer gölü körfezinde, 30 kilometrelik bir deniz yolu yaparak ve iki yakayı birleştirerek aradaki mesafeyi çok kısalttı. (Mersin-Kıbrıs arası gibi)

Psikolojik olarak da kısalan bu mesafe, iki bölge arasındaki bağın güçlenmesine neden oldu. Hollanda devleti bazı Bakanlıkları ve Genel Müdürlükleri Friesland’a kaydırmanın yanında, dev bir liman yapımı ile de iş sahası açarak ilişkiyi daha sıcak hale getirdi.Frieslandlılar’ın, Hollandacanın yanında kendi dillerinde de eğitim yapmalarına izin veren ve kendi milli marşlarının okunmasına da göz yuman Hollanda devleti, olası bir ayrımcılık savaşını böylece önlemiş oldu.

1930 yılında Lely adlı bir dehanın yaptığı Afsluitdijk adı verilen deniz yolundan esinlenen Hollanda devleti, topraklarını genişletmek için deniz doldurma kararı aldı.

İjsselmeer gölünde başlatılan deniz doldurma işleminden sonra buraya inşa edilen ilk şehre, Lely’nin onuruna Lelystad adı verildi.

Hollandalılar daha sonra, Lelystad’ın güneyindeki bölgeyi de doldurarak yeni bir satelit kent kurdu.  Almere adı verilen bu kent, Hollanda’nın en yeni kenti olarak, 40 yılda  200 binlik bir nüfusa erişti. Buradaki nüfusun 500 bin olmasını amaçlayan plan çerçevesinde, Hollanda’nın en modern kenti olan Almere, şimdi Türkiye’den bir  kardeş şehir kazanacak.

Almere’nin Belediye Başkanlığı'nı Annemarie Jorritsma adlı eski bir Bakan yapıyor. Mersinli Gazeteci İlhan Karaçay, Annemarie Jorritsma’yı Bakanlığı döneminden tanıyor ve kendisi de Almere’de ikamet ediyor.

Son yıllarda yaşamının hemen hemen yarısını Mersin’de geçiren, TRT Belgesel çalışmaları için Hollanda’ya giden İlhan Karaçay, geçtiğimiz hafta Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ile görüştü.
40 yıl önce çok küçük ve ilkel bir kasaba olan Mezitli’de, Motel, Restaurant ve plaj hizmeti veren bir tesis kazandıran Karaçay kardeşler, şimdilerde Mersin’in satelit kenti olma yarışı yapan Mezitli’nin gelişmesinde rol almış kişiler olarak anılıyor.

1984 yılında Hollanda’dan Mersin’e dönüş yapan gazeteci İlhan Karaçay, o dönemde Mersin Belediye Başkanlığı’na aday olarak seçimlere girmenin yanında, Mezitli’deki Pompeipolis-Karaçay adlı tesislerin işletmesini de üstlenmişti. Tesislere muhteşem bir plaj alanı kazandıran ilhan Karaçay, Mersinliler’in deniz hasretini gidermişti. Belediye otobüslerinin ve dolmuşların gün boyunca yaptıkları seferlerde her gün iki bini aşkın insan bu plaja geliyordu. Restaurant’ı da müzikli ve danslı programlar ile işleten Karaçay, Mersin sosyetesinin de gönlünü kazanmıştı.

İşte, 40 yıl önce bir tek apartmanın bile bulunmadığı Mezitli, önce Soli, daha sonra da Doktorlar Sitesi ile başlayan yapılanma sonucunda, bugün çok modern bir sayfiye kenti olarak ilgi çekiyor.

Belediye hizmetleri için Tece’yi de sınırları içine katan Mezitli’de bine yakın Hollandalı ve Belçikalı yaşıyor. Almere kentinde de bina yakın Türk yaşamaktadır.

Gazeteci İlhan Karaçay, hem Almere-Mezitli benzerliği ve hem de her iki kentte Hollandalı ve Türkler’in yaşamakta oluşunu, ‘Kardeş Şehir’  için yeterli bir neden olarak gördü ve bu iki güzide kenti ‘Kardeş Şehir’ yapma çalışmalarını başlattı.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, geçen hafta makamında görüştüğü İlhan Karaçay’a kardeşlik konusunda ’Olur’ dedi ve bundan büyük bir memnuniyet duyacağını belirtti.

Şimdi gözler, İlhan Karaçay’ın Annemarie Jorritsma ile yapacağı görüşmeye çevrildi.
Mersinli gazeteci İlhan Karaçay, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’a, Hollanda ile Türkiye Arasındaki resmi ilişkiler ve 50 yıllık göç tarihi kitabını armağan etti.

acm2010_skyline-almere-vanuit-de-lucht_maarten-feenstra_rechtenvrij.jpg

imageproxy.png

Bu haber toplam 1841 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862