• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İçel 24 °C

Mersin makarnada İtalya’ya rakip oldu

Mersin makarnada İtalya’ya rakip oldu
Mersin merkezli Arbella Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Arslan, Türkiye’nin makarna üretimi konusunda dünya pazarında çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, makarna ihracatında Türkiye’nin ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Haber Merkezi - Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkan Yardımcısı Hasan Arslan, Türkiye’nin makarna üretimi ve ihracatı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Dünya pazarında Türkiye’nin çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Arslan, makarna İhracatında İtalya’nın ardından ikinci sırayı aldığımızı belirtti.

2014 Yılında kişi başına 7 kilo makarna tükettiğimizi söyleyen Arslan, “2014 yılında Türkiye 735 bin ton makarna ihracatıyla, 1 milyon 750 bin ton ihracat gerçekleştiren İtalya’dan sonra ikinci sıra yer aldı. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerindeki kota uygulaması sebebiyle ihracat rakamlarındaki kısıtlanmalara bu yıl bir de devalüasyon eklendi. Türkiye’nin AB ülkelerine yaptığı makarna ihracatı Temmuz ayı itibariyle kotaya takıldı” dedi.

2015 yılında dünya genelinde yaşanan tüm zorluklara rağmen gıda sektörünün, dış ticarete katkı yapmaya, üretmeye, istihdama ve ihracata devam ettiğini de söyleyen Arslan, “Bu yıla damgasını vuran devalüasyon ülkemizdeki ihracatın özellikle makarna sektörünü bir duraklama döneminin içine sürükledi” şeklinde konuştu.

MAKARNA SEKTÖRÜ BÜYÜMEĞE ODAKLI

Dünya makarna pazarında önemli söz sahibi olan Türkiye’nin ihracat rakamlarıyla ilgili de bilgi veren Arslan, “Bugün durum buğdayından yapılan sanayii ürünleri içerisinde makarna, üretim miktarı ve beslenmedeki önemi bakımından ilk sırada yer alıyor. Ayrıca son yıllarda dünyada buğdayın makarna şeklinde tüketimi her geçen gün artış gösteriyor. Makarnanın bu kadar yaygın olmasının nedeni, uzun süre muhafaza edilebilmesi, çeşitliliği, kolayca hazırlanması, lezzeti, besleyici ve ekonomik bir gıda maddesi olması’’ dedi.

MAKARNA İHRACATI 2015 YILINDA YAVAŞLADI

Arslan, 2014 yılında Türkiye’de kişi başına 7 kg. makarna tüketildiğini de sözlerine ekleyerek, “Dünyada ise 2014 yılı rakamlarına göre kişi başı makarna tüketiminde 26 kg. ile İtalya ilk sırada yer alıyor. İtalya’yı 13 kg ile Venezuela, 11.9 kg ile Tunus izliyor. 2015 yılında Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan devalüasyonlar ihracat rakamlarının düşmesine sebep oldu.

Avrupa Birliği’nin makarna ihracatında Türkiye’ye uyguladığı miktar kotası da satış rakamlarımızı çok sınırlıyor. AB ülkelerine ihracat Temmuz ayı itibariyle kotaya takıldı. Yani biz Avrupa’ya satışlarımızı sadece yılın ilk 6-7 ayında yapabiliyoruz ve kalan aylarda yüksek vergi nedeniyle Avrupa ülkelerine satış gerçekleştiremiyoruz.”

ARBELLA YATIRIMA DEVAM EDİYOR

Arslan, "Arbella olarak da geçen yılki ihracat rakamlarımızı korumaya çalışıyor ve tüm planlamalarımızı 2016 yılı odaklı olarak gerçekleştiriyoruz. Özellikle bu yıl yapmayı planladığımız yatırımların bir kısmını önümüzdeki yıl içerisinde hayata geçirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Arbella her zaman olduğu gibi ilkleri gerçekleştiren marka olarak Türkiye’nin ilk Lazanya ve Tagliatelle makarna üretimlerini yaparak tüketicilerle buluşturacak.

Hasan Arslan, “Bunun için tüm altyapı ve üretim hazırlıkları tamamlandı, ürünler 2016 yılı başından itibaren raflarda yerini alacak” müjdesini verdi.

Bu haber toplam 1646 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862