• BIST 8890.43
  • Altın 2239.539
  • Dolar 32.3365
  • Euro 35.1002
  • İçel 19 °C

Narenciye Bahçelerinin Yerini Muz Serası Alıyor!!

Narenciye Bahçelerinin Yerini Muz Serası Alıyor!!
Mersin'in Anamur ilçesinde portakala alıcı bulamayan üreticiler ağaçları keserek yerine muz serası kuruyor.

Anamur Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve portakal üreticisi Üstün Atalay, yaptığı açıklamada, üretimin yoğun olduğu Ovabaşı Mahallesi'nde bin dönümlük portakal bahçesinden 300 dönümünde ağaçların kesildiğini ve yerine muz serası yapıldığını söyledi.

Portakalın bu yıl 40 ila 60 kuruş arasında satılabildiğini belirten Atalay, "Gelir düşüklüğünden dolayı bölgemizde kalitesi ve lezzeti tartışılmaz portakalımızı üzülerek ve acı duyarak kesmek ve yerine muz serası yapmak mecburiyetinde kalıyoruz. Muz seralarının geliri daha iyi olduğu için bütün bölge bu ürüne dönüyor. 10 yıl önce burası tamamen narenciye bölgesiydi. Portakalımız maalesef yok olmak üzere." ifadesini kullandı.

Atalay, üreticilerin para kazanamadığı için bahçelerine de yeterli bakım yapamadığını dile getirerek, şunları kaydetti: 

"Ağaçlar yaşlanıyor, ürün kalitesi düşüyor. Mahsulden daha da zarar ediyoruz. Bu da ağaçları kesmemize sebep oluyor. Üretimin devamı için desteğe ihtiyacımız var. Bu ürünün korunmasını ve devamının gelmesini istiyoruz. Ürünü vaktinde satamayınca rüzgarın da etkisiyle yere döküldü. Ağaçların dallarındakinden fazla yerde dökülmüş malımız var. 200 kilogram ürün veren bir ağaçtan sonunda 10 kilogram belki satabiliyoruz. Bölgemizde meyve suyu fabrikası bulunmadığı için dökülmüş malı değerlendirme şansımız da yok. Toplayıp  Mersin'e veya  Antalaya'ya götürebiliriz. Ama hesapladığımız zaman götürdüğümüz mal, maliyetimizi karşılamıyor. Bu ağaçlar milli servettir."

Bu haber toplam 2267 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862