• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İçel 23 °C

Mersin Uluslararası Gıda Fuarı ile Narenciye Fuarı birlikte açıldı

Mersin Uluslararası Gıda Fuarı ile Narenciye Fuarı birlikte açıldı
Mersin 9. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı’na bu yıl Narenciye Fuarı da eklenerek, iki fuar birden açıldı.

Haber Merkezi - Türkiye’nin çeşitli illerinden birçok firmanın katıldığı fuarda, İtalya’dan gelen bir firmada yer alıyor. Fuar, 8 Kasım 2015 tarihine kadar gezilebilecek.

Mersin’de bu yıl 9. Uluslararası Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı, ilk kez Mersin Narenciye Fuarı ile birlikte düzenlendi. CNR EXPO Yenişehir Fuar Merkezi’nde bugün açılışı gerçekleştirilen fuarda, gıda, gıda teknolojileri ve paketleme firmaları ile narenciye firmaları yer aldı.

Fuarın açılışına, Mersin Vali Yardımcıları Cezmi Türk Göçer, Mahmut Halal ve Süleyman Deniz, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, AK Parti Mersin Milletvekilleri Yılmaz Tezcan ve Hacı Özkan ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkan Vekili Kasım Tanrıöver, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ve davetliler katıldı.

Açılışta konuşan Vali Yardımcısı Göçer, hedeflerin büyük tutulması ve EXPO’nun hedeflenmesi gerektiğini söyledi. EXPO’nun kent tanıtımlarındaki önemine dikkat çeken Göçer, bir haftalık etkinlik için organizasyonun düzenlendiği kente 20 milyon dolarlık yatırım götürüldüğünü, 20-40 milyon arası ziyaretçinin geldiğini belirtti.

“TARIM ÜRÜNLERİNİN SANAYİ ÜRÜNÜNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ GİRİŞİMLERİNİ DESTEKLİYORUZ”

Başkan Kocamaz da tarımın Mersin ekonomisi için önemi üzerinde durarak, Mersin’in tarım alanında Türkiye’nin lokomotifi sayılabileceğine işaret etti.

Mersin’in, ürettiği ürünler ve çeşitlilik açısından sadece Türkiye’de değil dünyada birçok kente nasip olmayan değerlere sahip olduğuna vurgu yapan Kocamaz, “En büyük sıkıntımız, ürettiğimiz ürünün yeterince karşılık bulamıyor olması. Özellikle de ürettiğimiz ürünlerin ağırlıklı pazarı olan Ortadoğu’ya götürülememiş olması üreticilerimizi büyük sıkıntılara sokmakta. Maalesef üreticilerimizin ürettiği ürünler ya elinde kalıyor ya da tarlada çürümeye terk ediliyor” dedi.

Üretilen tarım ürünlerinin sanayi ürününe dönüştürülmesi yönündeki girişimleri desteklediklerini dile getiren Kocamaz, destek konusunda Büyükşehir Belediyesi’nin tek başına yeterli olamayacağını, merkezi hükümetin, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşları ve ziraat odasının birlikte hareket ederek, ürünlerin kalitesinin artırılması ve bunların değerlendirilmesi yönünde projeler üretmesi gerektiğini ifade etti.

Belediye bünyesinde Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nı kurduklarını anımsatan Kocamaz, üreticilere eğitimlerle yol gösterici olmak, bir taraftan da üretilen ürünlerin saklanması, pazarlanması, konsantre ürünlere dönüştürülmesi gibi birçok projeyi hayata geçirmek için çalışmalar başlattıklarını kaydetti.

“MERSİN’İN ZENGİNLEŞEBİLMESİ İÇİN ÜRETTİĞİNİ MARKALAŞTIRMAKTAN BAŞKA ÇARESİ YOKTUR”

MTSO Başkan Vekili Tanrıöver ise çadırda başlayan fuar serüveninin bugün uluslararası bir boyutta devam ettiğini söyledi. Küresel ekonomik krizlere rağmen fuar organizasyonlarına aralıksız devam edildiğini ifade eden Tanrıöver, önceleri tarım ve gıdanın tek bir fuar çatısı altında düzenlendiğini, ardından kendi içinde ikiye ayrılarak ihtisaslaştığını anlattı.

Bugün ise gıda fuarına narenciye fuarının da entegre edildiğini belirten Tanrıöver, bu yeniliğin fuara başka bir boyut kattığını, tarımsal üretici ve teknoloji üreticisinin bir araya geldiğini kaydetti.

Küresel ekonomik sıkıntılara, seçim durgunluğu nedeniyle piyasalarda oluşan olumsuz tabloya rağmen fuarlara kesintisiz devam edilmesinin büyük önem taşıdığının altını çizen Tanrıöver, “Mersin, temel anlamda tarımda çok güçlü bir kent. Ancak, gıda sektörünün önemi, tarım ve hayvancılıktan elde edilen ana ürünleri katma değere dönüştürmesidir. Gıda sektörünün bilim ve ileri teknoloji desteğinde gelişmesiyle birlikte tarım ürünlerinin işlenmeden, katma değer yaratılmadan, para kazanmayan bir anlayışla yurt dışına ihraç edilmesi dönemi geride kalmıştır.

Mersin, artık gıdada katma değer yaratır hale gelmiştir. Mersin uluslararası alanda aldığı yeni rollerle, lojistik gücüyle, ihracat deneyimleriyle ülkemizin gıda sektörünün pazarlandığı yer haline gelmiştir. İşte bu fuarın önemi ve amacı budur. Mersin’in zenginleşebilmesi için üretmekten, özellikle ileri teknoloji ve yenilikçiliği kullanarak katma değer yaratmaktan, ürettiğini markalaştırmaktan başka çaresi yoktur” dedi.

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kaçmaz da narenciyenin Mersin için önemi üzerinde durarak, 2020 yılında 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi’nin Mersin’de düzenleneceğini anımsattı.

Kaçmaz, hazırlıklarına devam ettikleri bu kongrenin Mersin’in uluslararası alanda tanınırlığına büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi. Vali Yardımları ve Başkan Kocamaz ile beraberindekiler daha sonra fuarda açılan stantları gezerek, firma temsilcilerinden bilgi aldılar.

Bu haber toplam 1837 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862