• BIST 9093.58
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9781
  • İçel 25 °C

Mersin’in yeni yol haritası ‘Rıs Mersin +’

Mersin’in yeni yol haritası ‘Rıs Mersin +’
Mersin, yeni bir yol haritası için kolları sıvadı.

Haber Merkezi - Mersin’e yeni bir ivme kazandırılması amacıyla harekete geçen Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi (MEÜ) ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) koordinasyonunda işbirliği protokolü imzalayarak, ‘RIS Mersin +’ projesinin çalışmaları için ilk adımı attı.

Mersin’in sosyo-ekonomik kalkınmasında inovasyonun önemli bir araç olarak kullanılabilmesi ve Mersin’e yeni bir ivme kazandırılması amacıyla bölgedeki kurum ve kuruluşların performansını artırmaya, yerelde inovasyon kültürünü yaygınlaştırmaya yönelik stratejilerin belirlenmesi için kent dinamikleri bir araya gelerek, ‘RIS Mersin’ projesinin devamı niteliğinde yeni bir projeye imza attı. ‘RIS Mersin + Strateji Çalışması’nın protokol imza töreni, MEÜ Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde yapıldı. Törene, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, ÇKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ve davetliler katıldı.

Törenin açılışında ‘RIS Mersin + Strateji çalışması’nın sunumunu yapan MEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yağcı, 40 ay sürecek projenin yürütülmesine ilişkin bilgi verdi. Dünyada büyük değişimler olduğunu belirten Yağcı, ‘RIS Mersin +’ çalışmasında bunu göz önüne alarak yeni bir bakış açısıyla artık bölgesel inovasyon stratejisinden rekabetçiliği artıracak, rekabet için stratejiler anlayışına geçen bir bakışla yola çıktıklarını söyledi.

2005-2008 yılları arasında 6. Çerçeve Programı kapsamında uygulanan RIS Mersin projesinin tamamlanmasının üzerinden 7 yıl geçtiğini ve projenin yenilenmesi gerekliliğinin ortaya çıktığını dile getiren Yağcı, “Kent için dinamik ve potansiyeli olan yeni sektörlerin belirlenmesi yönünde çalışmalar yapmalıyız. Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu’nun sıralamasında Mersin ilk 10’da yer almıyor. En son 14. ve 12. sıralar arasında gidip geliyor. Bunu düzeltecek, ilk 10’a girecek hem nüfus hem ekonomik büyüklük açısından cazip merkez tutabilecek çalışma yapmanın gerekliliği var. Bölgede yeni sektörlerin gelişmesi için potansiyel oluşmuş durumda. Sağlık, kültür, endüstrisi, yoksulluk, işsizlik, hizmetlere erişim, eğitim ve diğer hizmetler alanında önemli sorunlar var. Sosyal inovasyona ihtiyaç var. Bu projedeki yürütücülerin temel olarak gayesi, tüm Mersin’deki paydaşların Mersin’in gelişimi için, daha yaşanabilir bir kent haline gelmesi ve rekabet gücünün artması için Mersin’de duyarlılığı olan tüm dinamiklerin harekete geçmesi.

Sadece prejedi kurumlar değil, herkes bu işin ucundan tutmalı. Dünyadaki gelişmeler çerçevesinde, ‘yaratıcı kentler’, ‘akıllı kentler’, ‘marka kentler’, ‘sosyal inovasyon’ ve ‘kültür endüstrisi’ gibi 2000’li yıllarda öne çıkan, toplumsal refahı artırıcı önemli kavramları da bu projeye dahil etmek istiyoruz. Mersin’i, UNESCO Yaratıcı Kentler Ağı’na üye yapmak istiyoruz” dedi.

“SOSYAL UYUM, İLLERİN REKABET GÜCÜNÜ ARTIRMAYI ZORUNLU KILIYOR”

Sunumun ardından konuşan Vali Çakacak ise Mersin’in geçmişten bu yana önemli bir çekim merkezi olarak Türkiye ve bölgede ticaretin öncü şehirlerinden biri olduğunun altını çizdi.

Mersin’in ulaştırmada da Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’in en önemli ulaştırma ve lojistik merkezi konumunda bulunduğuna işaret eden Çakacak, dışa açılma kapısı olarak stratejik bir konumda olan kentin bu konumunun, 10. Kalkınma Planı’nda yer alan ve yapımı devam eden projelerin hayata geçirilmesiyle daha da pekişeceğini vurguladı.

“Ayrıca 10. Kalkınma Planı’nda yer aldığı gibi yük taşımacılığında demir ve denizyoluna ağırlık verilmesiyle iç bölge bağlantıları geliştirilerek kombine taşıma yapılan merkezler haline getirilmesi bu sürece önemli katkılar sağlayacak” diyen Çakacak, şöyle devam etti: “Mersin, küresel güç olmak için eşine az rastlanır şekilde potansiyele tek başına sahip. Bu zengin potansiyelimizi, genç ve dinamik insan kaynağımızı, değerimizi, etkin ve ufku açık iş insanlarımızı, kamu ve yerel gücümüzü, akademik desteğimizi ilimizin kalkınması ve rekabette öne çıkmasına kanalize etmek RIS Mersin ve RIS Mersin + gibi stratejik çalışmalarla mümkün olabilecektir. Küreselleşmenin ekonominin tüm sektörlerinde egemen olduğu günümüz dünyasında, tüm alanlarda olduğu gibi kalkınmanın sadece kamu eliyle değil, kamu, özel sektör, STK ve akademik çevrelerin işbirliğiyle başarılabileceği ortaya çıkmıştır.

Sosyal uyum, potansiyelin yüksek olduğu alanlarda ülke ve illerin rekabet gücünü artırmayı zorunlu kılmakta. Ülke ve il olarak bu şartla inovasyon yoluyla ekonomik büyümeyi, istenen istihdam oranlarını yakalayabileceğiz. Mersin, sahip olduğu çok kültürlü sosyo-ekonomik yapısını, göreli avantajlara sahip bölgelerden biri olmanın avantajını en iyi şekilde değerlendirmek için böylesi inovasyon temelli projelere ihtiyaç duymaktadır. Bölgemiz ve ilimizde yenilikçiliğin artırılması adına mevcut altyapı ve insan sermayesinin en iyi şekilde kullanılıp geliştirilmesine katkı sağlayacağına inandığım RIS Mersin + projesini önemsiyorum.”

“SÜRDÜRÜLEBİLİR BAŞARIYI HEP BİRLİKTE PLANLAMALIYIZ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz da bölgesel yenilikçilikte önemli yere sahip RIS Mersin + projesinin bölgenin kalkınmasına ve gelişimine katkı sağlamasını diledi. Bu projeyi kentin önceliklerini belirleme, doğru işleri hayata geçirme ve kentin sürdürülebilir gelişimine doğru katkılar sağlaması adına oldukça önemli bulduklarını ifade eden kocamaz, “Kentimizin bölgesel yenilik kavramıyla anılıyor olması, ilk olma gururu bizlere mutluluk veriyor. Mersin olarak, nerede olmak istediğimizi ve öncü olduğumuz alanlarda sürdürülebilir başarıyı nasıl devam ettirmemiz gerektiğini hep birlikte planlamalıyız.

Bu proje bize ortak hareket etme bilincini, ar-ge yatırımlarına verilen değerin ve rekabet gücünün artırılması gerekliliğini ortaya koyuyor. Tüm bunları yapmak ortak strateji gerektiriyor. Stratejik planını yapmadığımız her iş ileride karşımıza eksik, yanlış ve altyapı hatası olarak çıkacaktır. Belediye olarak RIS Mersin + projesine destek amaçlı elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız” diye konuştu.

MEÜ Rektörü Çamsarı da bu çalışmada yerel yönetimleri yanlarında görmekten mutlu olduklarını dile getirdi. MTSO Başkanı Aşut ile yaptığı görüşmede RIS Mersin projesinin yenilenmesi konusunda fikir birliğine vardıklarını aktaran Çamsarı, “Tarım, turizm ve lojistiğin Mersin’in ayrılmaz parçaları olduğu tartışılmaz, fakat bunlara yeni kollar eklenmeli. Biz, turizmin ve tarım ürünlerinin çeşitlendirilmesi, lojistiğe ve teknolojik altyapıya destek verilmesi ve sosyal olarak kentimizin desteklenmesi konularında üzerimize düşeni yapacağız” şeklinde konuştu.

Bu projenin, bölgenin kalkınması için hazırlanan 10 yıllık eylem planını hayata geçirmek, bölge için belirlenen stratejik konumu Doğu Akdeniz’in lider bölgesi olmasına katkıda bulunacağına inandığını kaydeden ÇKA Genel Sekreteri Altunsu, “Bölge planında belirlenen temel stratejik amaçlar olan bölgenin uluslararası çekim merkezi olmasına, bölge içi farkları azaltmaya, yeşil büyüme ve çevresel büyümeyi sağlamaya, kentsel yaşam kalitesini artıran cazip metropol haline gelmesine de bu çalışmanın hizmet edeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“RIS MERSİN +, DEĞİŞİMİN ARKASINDAN DEĞİL, ÖNÜNDEN GİTMEKTİR”

MTSO Başkanı Aşut ise Mersin’in duygusal ve irrasyonel düşünmeye, zamanını boşa geçirmeye tahammülü olmadığının altını çizerek, şunları söyledi: “RIS Mersin +, değişimi takip etmektir, değişimin arkasından değil önünden gitmektir. Tüm yerel yönetimler, STK’lar, kamu ve özel dinamikler bir arada olacaklar. Daha bilgili, tecrübeli şekilde bu yeni sürecin daha etkin parçası olacaklar. Artık ne yapacağımızı ve ne beklediğimizi de biliyoruz. Yol haritasının nasıl hazırlanacağını biliyoruz. Toplum kendisini nasıl dönüştüreceğini daha iyi biliyor. RIS Mersin yapılırken karşılaştığımız dirençlerle artık karşılaşmayacağız. İş dünyasını değişime ikna etmek zorunda kalmayacağız. RIS Mersin +, eksik kalan kısmın tamamlayıcısı olacaktır. Eksik kalan ekonominin, kentsel yaşamın ve tüm alt ve üst yaşamın bilgi ve iletişim teknolojilerine entegre olmasıdır. Tüm bu çabaların ekonomimiz ve firmalarımız adına somut getirilere dönüşmesidir. RIS Mersin + ile ekonomimizi bilgi ve iletişim teknolojilerine entegre edeceğiz. Daha akıllı, daha çevreci bir kent hedefliyoruz.”

Konuşmaların ardından, Vali Çakacak, Rektör Çamsarı, ÇKA Genel sekreteri Altunsu, MTSO Başkanı Aşut ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Celal Taş, ‘RIS Mersin + Stratejik Çalışması’nın protokolünü imzaladı.

gelece--n--ehr--mers-n-oluyor-(2).jpg

gelece--n--ehr--mers-n-oluyor-(4).jpg

gelece--n--ehr--mers-n-oluyor-(1).jpg

gelece--n--ehr--mers-n-oluyor-(3).jpg

Bu haber toplam 1524 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862