• BIST 9699.56
  • Altın 2740.27
  • Dolar 34.0438
  • Euro 37.6183
  • İçel 27 °C

Toros Üniversitesi’nde girişimcilik paneli düzenlendi

Toros Üniversitesi’nde girişimcilik paneli düzenlendi
Toros Üniversitesi tarafından düzenlenen 1. Girişimcilik Panelinde; girişimciliğin önemi ve gelişimi, girişimcilikte KOSGEB’in rolüve kendini geliştirmek konuları masaya yatırıldı.

Haber MerkeziTÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, Mersin İdman Yurdu Teknik Direktörü Rıza Çalımbay ve KOSGEB Kobi Uzmanı Selda Gezer konuşmacılığını yaptığı 1. Girişimcilik Panelinde; girişimciliğin önemi ve gelişimi, girişimcilikte KOSGEB’in rolüve kendini geliştirmek konuları masaya yatırıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İİBF Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Süleyman Türkel girişimcilerin günümüz dünyasındaki önemine ilişkin tespitlerde bulundu. Prof. Dr. Türkel, “Ülkemize baktığınız zaman demokrasinin gelişimi, kalkınma ve toplumsal refahın yükselmesinde en önemli unsurlardan birisi girişimcilerdir. Çünkü girişimciler ortaya koydukları cesaretle, imkanlarıyla insanların refahının yükselmesini sağlıyor, iş-aş üretmeye çalışarak son derece önemli bir fonksiyonu yerine getiriyorlar” dedi.

Dekan Türkel’den sonra kürsüye Toros Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. D. Tayyar Şen çıktı. Rektör Şen, girişimcilikte eğitimin önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Şen, “Girişimci dediğimiz iyi bir fikri olan, cesareti olan, büyük riskler almaya hazır olan ve maddi kaynağı olan kişilerdir. Bu kişilerin vereceği yanlış kararlar büyük zararları doğurabilir. Burada sınama yanılma yöntemi uygulanıyor oysa bu işin eğitimini aldığınız zaman başarısız olma ihtimalini asgariye indirmiş oluyorsunuz” şeklinde konuştu.

Rektör Şen’in konuşmasından sonra son açılış konuşmasını Toros Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Özveren yaptı. Özveren, “Geçen Cuma günü 1 Mayıs İşçi Bayramıydı. Bir şeyin üretilebilmesi için 4 temel faktörden bahsedilir, bunlar; tabiat, emek, girişimci ve sermayedir. Girişimciliğin diğer bir adı patronluktur. Patronaj anlayışı bana göre felsefi olarak; olmazsa olmaz bir faktör değildir ama günümüzde şu an da durum böyle. Hatta ülkelerde girişimciler ne kadar çok olursa, ne kadar yetenekli olurlarsa üretim o kadar fazla oluyor, ülkeler o kadar zenginleşiyor. Bir sosyolog olarak şöyle bakmak zorundayım; girişimciler bugün ülkeleri ayakta tutuyor ve ülkelerarası rekabette birincil derecede rol oynuyorlar” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Girişimcilik Panelinin ilk konuşmasını KOSGEB Kobi Uzmanı Selda Gezer yaptı. Girişimcilikte KOSGEB’in rolü konulu bir sunum yapan Gezer, KOBİ’lere sundukları destek programı hakkında bilgiler verdi. “İş hayatında başarılı olabilmek için özveri ve risk alabilmek şarttır. Girişimcilikte olmazsa olmaz ise; iyi bir fikirdir. Fakat iyi bir fikir tek başına yetmez. İyi bir fikriniz varsa o projeyi hayata geçirecek finansmana ihtiyacınız var. Finansmanda hazırsa ürünü pazarlayacak bir pazara ve o pazarda güçlü bir iletişime ihtiyacınız vardır. Networking konusu günümüzde çok önemli bir konudur. İletişimi iyi olan insanların iş hayatında başarıyı yakalama şansları daha yüksektir” şeklinde konuştu. Gezer’in konuşmasının ardından öğrencilere sertifikaları takdim edildi.

Panelin 2.konuşmacılığını iş dünyasının yakından tanıdığı bir isim olan TÜRKONFED’in Başkanı Süleyman Onatça yaptı. SteveJobs, Bill Gates, Mark Zuckerberg ve Nevzat Aydın gibi başarılı işin insanlarının hayatlarından kısa kesitler sunarak sunumuna başlayan Onatça, girişimciliğin kurallarını salondakilerle paylaştı.“Değerli arkadaşlar hayatta her şeyin başı sağlıktır. Sağlığınız yerinde değilse başarılı olamazsınız. Sağlıktan sonra ise en önemli şey insan olabilmektir. Daha sonra ise donanımlı olmak gelir. Donanımlı olmak için her gün okumalı, gündemi takip etmeli, ekonomi bilmeli ve sorgulamalısınız. Soru sormaktan, öğrenmekten korkmayın. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, başlayamazsınız ve tabii ki de başarılı olamazsınız. Sizi başarıya taşıyacak en önemli şey ise kendinize hedef koymanızdır. Şayet hangi limana gideceğinizi bilmiyorsanız, hiçbir rüzgâr sizin için doğru değildir. Hedef belirlemek geleceğinizin en büyük ve en önemli adımıdır” dedi.  Salonu dolduran üniversite öğrencilerine iş hayatı hakkında bazı ufak tüyolar veren Onatça, “İş hayatı karsızlık kabul etmez. Yanlış bir karar kararsızlıktan iyidir. Yanlış kararlar vermemek için büyüklerinizin deneyimlerinden faydalanın. Unutmayın tecrübe satın alınamaz” şeklinde konuştu.

Girişimcilik Panelinin son konuşmasını ise Mersin İdman YurduTeknik Direktörü Rıza Çalımbay yaptı. Başarmak için yılmamanınve kendini sürekli geliştirmenin gerekliliğine vurgu yapan Çalımbay gençlerle sohbet havasında geçen örneklemelerle spor yaşantısından anekdotları salondakilerle paylaştı.

İş ve özel hayatta başarılı olabilmenin sırrının yaptığı işi sevme kolduğunu belirten Çalımbay, “ Başarılı olabilmeniz için en önemli şart yaptığınız işi sevmektir. Ben o dönem maddi durumumuzun iyi olmamasından ötürü okuyamadım ama okumayı çok isterdim. Eğer okusaydım çok iyi bir doktor olmak isterdim. Dediğim gibi ben okuyamadım ama sevdiğim işi yaptım ve sürekli kendimi geliştirmek için çalıştım. Türk Milli Takımı'ndan sonra uzun bir süre İngiltere de kaldım, İngilizce öğrendim. Bu panelin konusunda futboldan örnek vermek gerekirse, eğer kendinizi yeterli görürseniz; hiç bir şey olmaz. Bir yerde mutlaka tıkanır kalırsınız. Eğer sürekli kendinizi geliştirirseniz, işte o zaman çok çok iyi yerlere gelirsiniz. Bazı arkadaşlarımız maalesef kendilerini yeterli gördükleri için özellikle 3 büyüklere gelen arkadaşlarımız bir süre sonra kaybolup gidiyor. İnsan kendini geliştirirse mükemmel yerlere gelebilir” diye konuştu.

Bu haber toplam 1739 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862