• BIST 12433.5
  • Altın 7110.98
  • Dolar 44.2051
  • Euro 51.0883
  • İçel 12 °C

Akdeniz Belediyesi’nden Aşure etkinliği

Akdeniz Belediyesi’nden Aşure etkinliği
Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, Muharrem ayı dolayısıyla belediye bahçesine kazanlarla aşure dağıttı.

Haber Merkezi - “Kazanlarımız Barış İçin Kaynıyor” sloganıyla düzenlenen etkinlikte, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Fazıl Türk, konuklara aşure ikram etti.

Akdeniz Belediyesi, Alevi inancında kutsal bir yeri bulunan Muharrem ayında, geleneklere uygun bir aşure etkinliği düzenledi. Akdeniz Belediyesi merkez hizmet binası önündeki meydanda “Kazanlarımız Barış İçin Kaynıyor” sloganıyla düzenlenen aşure etkinliğine, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Mutlu ve Türk ev sahipliği yaptı.

Etkinliğe Alevi Kültür Derneği İnanç Kurulu Üyeleri, Kilikya Nehir Derneği Başkan ve yöneticileri, Alevi toplumu kanaat önderleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinlikte konuşan Eş Başkan Türk, aşurenin birlik olma, dayanışma ve paylaşmanın simgesi olduğuna işaret ederek, bin 372 yıl önce 72 can yoldaşı ile birlikte Kerbela’da şehit edilen Hazreti Hüseyin’in yüreklerdeki acısının hala taze olduğunu vurguladı.

Kerbela katliamının, kalbinde zerre kadar iman olan her insan için ortak bir acı olduğunun altını çizen Türk, “Bu katliam, insanların canileştiği zaman kendi peygamberinin aile efradına bile neler yapabileceğinin dramatik bir örneğidir. İnanç tarihimizde meydana gelen ve bugün de Ortadoğu topraklarında yaşanan benzeri elim olayları iyi düşünüp ders çıkarmamız gerekir. Temeli barış ve hoşgörü olan yüce dinin mensupları olarak bize düşen görev, bu tür olayların tekrarlanmasını önleyecek bilinç ve anlayışına sahip olmaktır. Bu ay vesilesiyle yapılan ibadetlerin ve tutulan oruçların Yüce Yaradan katında kabul olmasını temenni ediyorum. Yine bu anlamlı günlerin barışa, kardeşliğe ve hoşgörüye olan inancımızı artırması temennisiyle Alevi halkımızın Muharrem ayını kutluyorum” dedi.

Mersin’in küçük bir Türkiye örneği olduğunu ifade eden Eş Başkan Mutlu ise burada pek çok farklı inanç grubu bulunduğu gibi Alevilerin de yaşadığını kaydetti.

Yas-ı Muharrem’in aslında Hazreti Hüseyin’in Kerbela’da sergilediği bir direnişi ve mücadelenin yansıması olduğunu dile getiren Mutlu, “İmam Hüseyin’in 72 yoldaşıyla Yezid’e karşı verdiği bu mücadele ve direniş, 21’inci yüzyılın başında hala devam ediyor. O nedenledir ki, Yas-ı Muharrem ayı, sadece dinsel bir ritüel değil, bir çizginin, bir mücadelenin ve örgütlülüğün ifadesidir, insanlığın getirdiği bir noktadır. Biz de bu ayda Alevi toplumumuz, dedelerimiz ve pirlerimizle birlikte bu etkinliği gerçekleştirmeye çabalıyoruz. Bu aşuremizin bundan sonra da barışa, kardeşliğe, eşitliğe ve adalete vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Alevi Dedesi Erdoğan Sevil, aşurenin Gülbeng duasını verdi. Daha sonra Eş Başkanlar Mutlu ve Türk, kazanların başına geçerek konuklara bizzat aşure ikramında bulundu. Etkinlik, Alevi deyiş ve türküler eşliğinde aşurelerin yenmesinin ardından sona erdi.

Bu haber toplam 1833 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKMAK10 Şubat 2026 Salı 15:48
  • ANAMUR'A BİR MÜJDE DAHA25 Kasım 2025 Salı 20:06
  • ANAMUR'A KENT LOKANTASI AÇILIYOR18 Kasım 2025 Salı 22:49
  • MERSİN ARTIK DAHA YAKIN30 Ekim 2025 Perşembe 18:25
  • İŞGAL ALTINDAKİ ANAMUR29 Eylül 2025 Pazartesi 17:52
  • BAŞKAN DENİZ'DEN HAYVANSEVERLERE MÜJDE29 Eylül 2025 Pazartesi 16:53
  • GÜRÜLTÜLÜ BİR KENTİN SESSİZ ÇIĞLIĞI06 Eylül 2025 Cumartesi 12:50
  • KARDEŞ KENT AMBULANS HİBE EDECEK05 Eylül 2025 Cuma 20:33
  • ANAMUR'A HAYIRLI OLSUN01 Eylül 2025 Pazartesi 23:06
  • ANAMUR'DA 30 AĞUSTOS COŞKUYLA KUTLANDI31 Ağustos 2025 Pazar 12:22
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0324 8164862