• BIST 11165.44
  • Altın 6437.1
  • Dolar 49.943
  • Euro 55.9452
  • İçel 18 °C

Mersin'de ağlara takıldı, satılsa felaket olacaktı!

Mersin'de ağlara takıldı, satılsa felaket olacaktı!
Mersin'de daha önce balıkçıların görmediği bir balık ağlara takıldı. Yapılan incelemeler sonrasında balığın zehirli toksinler taşıyan okyanusların 800 metre derinliğe kadar yaşayabilen, 'yağ balığı' olarak da bilinen 'Ruvettus Pretiosus' olduğu belirlendi

Haber Merkezi - Mersin Körfezi'nde balıkçılar, ağlarına takılan danha önce hiç görmediği balığı Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne teslim etti.

Yapılan araştırmada balığın zehirli toksinler taşıyan, okyanusların 800 metre derinliğe kadar yaşayabilen, 'yağ balığı' olarak da bilinen 'Ruvettus Pretiosus' olduğu belirlendi.

Balıkçılar, Mersin'in Gülnar İlçesi'nin Büyükeceli Mahallesi açıklarında 110 metre derinliğe dip trolü attı.
Daha sonra trolü çekip Silifke İlçesi'ne bağlı Taşucu Mahallesi'ne götüren balıkçılar, ağlardan balıkları alırken farklı bir cinse rastladı.

Balıkhane sahipleri, daha önce hiç görmedikleri balığı Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne ulaştırdı. Yapılan incelemede, 48 santimetre boyunda ve 1 kilo 200 gram ağırlığında olan balığın, okyanuslarda 800 metre derinliğe kadar yaşayabilen yağ balığı olduğu belirlendi.

Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Ayas, latincesi 'Ruvettus pretiosus' olan yağ balığının, kemikli balıkların 'Gempylidae' familyasına ait olan bir tür olduğunu söyledi.

Mersin Körfezi'nde ilk defa görülen yağ balığına Atlantic, Pasifik, Hint okyanusları ve Akdeniz'de rastlanabildiğini belirten Ayas, şunları söyledi: "Balıklar, kabuklular ve kalamar türleri ile beslenen etçil bir türdür. Derisi pürüzlü ve kemiksi çıkıntılar ile kaplıdır. Karın ve göğüs yüzgeç ışınları siyahtır. Vücut rengi kahverengi ile koyu kahverengi arasında değişim gösterir. 300 santimetre boya ulaşabilir. Bilindiği gibi Akdeniz'de zehirli balon balıkları (Lagocephalus sceleratus) bulunmaktadır.

Balon balıklarını yiyen insanlarda hayati risk oluşmaktadır. Balıkhaneler de tanımadıkları balıkları halka satmadan önce zehirli olup olmadığını öğrenmeye çalışıyorlar. Bu konuda bize ulaşıyorlar. Daha önce birçok tür için balıkçılara ve balıkhanelere yardımcı olduk. Balıkçıların bu duyarlılıkları önemlidir" dedi.

YAĞI SİNDİRİLEMİYOR

Bu cinsin tüketilmesinin sağlık açısından sakıncalı olduğunu belirten Ayas, şöyle devam etti: "Söz konusu yağ balığı da 'Gemfilotoksin' içeriyor. Gemfilotoksin aslında sindirilemeyen bir yağdır. 34 karbon uzunluğunda bir yağ asidi esteridir. Bu toksine maruz kalan kişilerde yoğun ishal etkisi ortaya çıkar. Ortaya çıkan hastalık 'Gemfilid balık zehirlenmesi' ya da 'Gemfilotoksizim' ismi ile adlandırılmıştır. Semptomlar turuncu-yeşil renkli yoğun ishal, sıvı kaybı, karın bölgesinde kramplar, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma olarak ortaya çıkar. Balık tüketildikten ortalama 2,5 saat içerisinde ilk belirtiler ortaya çıkmaya başlar ve 2 gün sürer.

Hastalığın şiddeti yenilen balık miktarı ile ilişkili olarak artar. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (USFDA) bu balığın taze ve işlenmiş ürünlerin satışının yasaklanmasını istemiştir. Ancak balıkçılar ve balıkhanelerin tümü aynı bilinç ve duyarlılıkta değil. 'Denizden babam çıksa yerim' anlayışı hâkim. Çok sayıda bireyin yakalandığı ve tüketildiğini düşünüyorum. Semptomlar birçok besin zehirlenmesi tablosuna benzediğinden hastanelerde 'Gemfilotoksin zehirlenmesi' olarak kayda geçmediğini düşünüyorum."

Akdeniz'in yerli türlerinin dışında Cebelitarık Boğazı ile Süveyş Kanalı'ndan giren yeni türleri de barındırdığını kaydeden Deniz Ayas, özellikle Süveyş Kanalı'ndan girenlerin tropik deniz türleri ve bu balıklardan en bilineninin de balon balıkları olduğunu söyledi. Bu türlerin ölümcül tetradotoksin zehri içerdiğini belirten Ayas,  Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından balon balıklarının avlanmasının ve satılmasının yasaklandığını söyledi.

090820151454180648999.jpg

090820151454460643213.jpg

090820151455250649431.jpg

090820151454310648053.jpg

Kaynak: f5haber

Bu haber toplam 3032 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • KENT KONSEYİ TOPLANTILARA DEVAM EDİYOR09 Ekim 2026 Cuma 12:20
  • ANAMUR HALK OYUNLARININ DÜNÜ BUGÜNÜ07 Ekim 2026 Çarşamba 14:32
  • ELEKTRİK DİREKLERİ TEHLİKE SAÇIYOR06 Ekim 2026 Salı 10:56
  • KENT KONSEYİ ZİYARETLERİNE BAŞLADI29 Eylül 2026 Salı 14:11
  • BEKLİYORUZ...28 Eylül 2026 Pazartesi 12:12
  • TÜRK DİL BAYRAMI KUTLU OLSUN28 Eylül 2026 Pazartesi 10:19
  • KENT KONSEYİ GÖREV DAĞILIMI BELLİ OLDU25 Eylül 2026 Cuma 10:21
  • ANAMUR'DAN KKTC'YE DOĞALGAZ24 Eylül 2026 Perşembe 10:42
  • HAYDİ ANAMUR!BU KEZ ADEM İÇİN22 Eylül 2026 Salı 11:05
  • KENT KONSEYİ YÜRÜTME KURULU DEĞİŞTİ20 Eylül 2026 Pazar 18:09
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0324 8164862