• BIST 12433.5
  • Altın 7120.32
  • Dolar 44.1749
  • Euro 50.7877
  • İçel 17 °C

Mersin’deki 2000 yıllık Adamkayalar defineciler yüzünden yok oluyor

Mersin’deki 2000 yıllık Adamkayalar defineciler yüzünden yok oluyor
Mersin’deki 2000 yıllık Adamkayalar defineciler yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Haber Merkezi - Mersin’in Erdemli ilçesinde Şeytan Deresi Kanyonu’nun yamaçlarında MÖ. 2. ve MS. 3. Yüzyıl arasında yapıldığı tahmin edilen Adamkayalar, her geçen gün tahrip ediliyor.

Ulaşımı zor olan bölgedeki eserler define avcılarının talanına uğrarken, uzmanlar bölgenin `arkeolojik park` olarak ilan edilmesini istiyor.

11 erkek, 4 kadın, 2 çocuk, bir dağ keçisi ve kartaldan oluşan Adamkayalar’a ulaşım sarp bir yamaçta yer alması nedeniyle oldukça zor. Görkemli görünüşleri ile ziyaretçileri büyüleyen bu eserler, koruma olmaması nedeniyle definecilerin de talanına uğruyor.

Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serra Durugönül, Adamkayalar kabartmalarının, dünyanın hiçbir yerinde benzerinin olmadığını belirtti ve kabartmaların 1980’de bugünkü halinden çok daha iyi olduğunu söyledi.

Define avcılarının bu bölgede bir şey bulmasının mümkün olmadığını belirten Durugönül, “O dönemde yaşayanlar hırsızlara karşı, mezarlarını bambaşka yerlere yapmışlar. Aslında mezarların olduğu yerleri bulmak mümkün değil. Oraları define kaçakçıları boşuna kazıp, tahrip ediyorlar.” dedi.

Adamkayalar Korunmalı

Bölgenin korunması için bazı önlemler içeren projelerini Mersin Valiliği`ne ilettiklerini de hatırlatan Durugönül, şöyle konuştu: “Biz yıllar önce Mersin Valiliği’ne resmi bir başvuruda bulunduk. Oraya bakanlığın izin verdiği bir yürüyüş yolu, insanların rahatlıkla üzerinde durabileceği bir platform yapılarak, insanların rahatlıkla gezebileceği ve güvenlik kameraların yerleştirilmesi konusunda Valiliğe bir proje önermiştik. En iyi çözüm orada bir koruma görevlisinin bulundurulmasıdır. Buradaki kişi hem giriş-çıkışı kontrol eder hem de bir turist rehberi gibi bölge ile ilgili olarak gelenlere bilgi verir.

Valilik bu projeye sıcak baktı, konuyu bakanlığa bildirdi ama hala aynı noktadayız. Türkiye’yi bırakın çağdaşı eserler sunan Akdeniz coğrafyasında hiçbir yerde bu şekilde birbirleriyle bağlantılı anlatımı olan ve yan yana çok figürlü kabartmaların bir arada görüldüğü bir yer yok. Avrupa sınırlarında zaten yok. Adamkayalar bir defada yapılıp bitirilmemiş, arka arkaya yapılmış ve en erken örneği MÖ. 2. yüzyıl, en geç örneği MS. 3. yüzyılda yapılmış. 500 yıl boyunca orada insanlar ölülerini gömmüş, sonra da hep anma törenleri için gelmişler.”

adamkayalar1.jpg

adamkayalar2.jpg

Kaynak: Arkeofili

Bu haber toplam 2005 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKMAK10 Şubat 2026 Salı 15:48
  • ANAMUR'A BİR MÜJDE DAHA25 Kasım 2025 Salı 20:06
  • ANAMUR'A KENT LOKANTASI AÇILIYOR18 Kasım 2025 Salı 22:49
  • MERSİN ARTIK DAHA YAKIN30 Ekim 2025 Perşembe 18:25
  • İŞGAL ALTINDAKİ ANAMUR29 Eylül 2025 Pazartesi 17:52
  • BAŞKAN DENİZ'DEN HAYVANSEVERLERE MÜJDE29 Eylül 2025 Pazartesi 16:53
  • GÜRÜLTÜLÜ BİR KENTİN SESSİZ ÇIĞLIĞI06 Eylül 2025 Cumartesi 12:50
  • KARDEŞ KENT AMBULANS HİBE EDECEK05 Eylül 2025 Cuma 20:33
  • ANAMUR'A HAYIRLI OLSUN01 Eylül 2025 Pazartesi 23:06
  • ANAMUR'DA 30 AĞUSTOS COŞKUYLA KUTLANDI31 Ağustos 2025 Pazar 12:22
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0324 8164862