• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İçel 23 °C

Google Chrome kullanıcıları dikkat!

Google Chrome kullanıcıları dikkat!
Güvenlik araştırmacıları kendisini Google Chrome gibi gösteren yeni bir yazılım tespit etti.

Haber Merkezi - PCRisk tarafından oluşturulan zararlı tarayıcı öncelikle kendisini varsayılan hale getirerek işe koyuluyor.

Güvenlik araştırmacıları kendisini Google Chrome olarak gösteren yeni bir zararlı yazılım tesit ettiler. eFast Browser ismindei sahte web tarayıcısı kendisini Chrome’un bulunduğu konuma yüklüyor ve bu şekilde çalışıyor. Tarayıcı açık kaynak kodlu Chromium’u temel aldığı için ilk bakışta Chrome’a oldukça fazla benziyor, ancak davranışları oldukça kötü bir yol izliyor.

KISAYOLLARI DEĞİŞTİRİYOR

PCRisk tarafından hazırlanan rapora göre zararlı tarayıcı öncelikle kendisini varsayılan tarayıcı olarak ayarlıyor. HTML, Jpg, pdf ve gif dosya türlerini kendisiyle ilişkili hale getiriyor. Http, https, mailto gibi URL ilişkilendirmelerini de ele alan tarayıcı, Chrome’la ilgili masaüstü kısayollarınıda kendi kısayolu ile değiştiriyor.

KİŞİSEL BİLGİLERİNİZİ ÇALIYOR

eFast’ı kullandığınızda sık sık açılır pencerelere maruz bırakılıyor ve ziyaret ettiğiniz sayfaların tepesinde arama reklamlarına rastlıyorsunuz. Bazı reklamlar sizi e-ticaret sitelerine yönlendirirken, bir başkası PC’nize daha fazla zarar verebilecek zararlı web sayfalarına yönlendiriyor. PCRisk’e göre tarayıcı tanınmanızı sağlayacak kişisel bilgilerinizi de topluyor. eFast Browser’ın herhangi bir gizlilik politikasının olup olmadığı bilinmezken, tarayıcıyı geliştiren Clara Labs kedi gizlilik ilkesine sahip.

Söz konusu zararlar tarayıcı PC’nize nasıl girebiliyor? Yazılım çok büyük ihtimalle diğer yazılımları yüklediğiniz sırada siz farkında olmadan yüklenen yazılımlar arasında yer alıyor. Ayrıca Ayarlar -> Hakkında bölümünde eFast’i kullandığınızı açık bir şekilde görebiliyorsunuz.

Kullanıcıların dinlendiği iddia edilen OK Google özelliği, Chrome’un masaüstü sürümlerinden kaldırılmıştı. Şimdi ise masaüstü bilgisayarlarda sesli aramayı başlatmayı sağlayan OK Google fonksiyonunu Chrome tarayıcısından kaldırdı.

Bu özellik yüzünden web tarayıcılarının güvenlik simgelerinin yenilendiği ve bazı geliştirici özelliklerinin geldiği Chrome 46 sürümü ile birlikte Windows, OSX ve Linux işletim sistemleri için kaldırılmış durumda. Ancak tarayıcının son sürümü ile beraber kullanıcıların yine kendi sesleriyle Google araması başlatmaları mümkün hale gelecek.

Google kullanıcılarının çoğunun bu fonksiyonu kullanmaması nedeniyle özelliğin kaldırıldığı söyleniyor. Chrome, Google’ın diğer ürünleri ile entegrasyon sağlayan ve aynı zamanda zengin özellikleriyle dünyanın en popüler tarayıcıları arasında yer alıyor.

Kaynak: Donanım Günlüğü

Bu haber toplam 1286 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862