• BIST 9079.97
  • Altın 2323.673
  • Dolar 32.366
  • Euro 34.9506
  • İçel 19 °C

“Kadın Kooperatifi” yolunda ilk adım

“Kadın Kooperatifi” yolunda ilk adım
Akdeniz Belediyesi, kadınların yaşam kalitesini iyileştirmek ve ekonomik özgürlüklerini kazandırmak amacıyla projelendirdiği “Kadın Kooperatifi” için ilk adımı attı.

Haber Merkezi - Akdeniz Belediyesi ve Türkiye-İsveç Yerel Yönetimler Ortaklığı Programı (TUSELOG) işbirliği ile kooperatifçilik ile ilgili 2 günlük bir eğitim verildi.

Ekonomik ve sosyal hayatta kadınların daha aktif olmalarını hedefleyen Akdeniz Belediyesi, bu çerçevede yürüttüğü çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Kadın emeğinin ekonomik değere dönüşmesi ve kadınların yaşam kalitesinin yükseltilmesi amacıyla projelendirilen “Kadın Kooperatifi” konusunda somut adımların ilki atıldı. Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize edilen ve Türkiye-İsveç Yerel Yönetimler Ortaklığı Programı (TUSELOG) işbirliği ile hazırlanan 2 günlük kooperatifçilik eğitimi, Akdeniz Kent Konseyi toplantı salonunda yapıldı. 

Eğitim programına Akdeniz Belediyesi Eş Başkan Yardımcısı Hâkim Baykara, Belediye Meclis Üyeleri Ayşe Aydoğan ve Canan Yüce, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mehtap Sili, çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri ve proje çalışmalarını yürütecek belediye personeli katıldı. Eğitim programı öncesinde katılımcılara bilgi veren TUSELOG Yerel Koordinatörü Oya Otman, TUSELOG’un Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ile eş kuruluşu olan İsveç Yerel Yönetimler ve Bölgeler Birliğinin 2004 yılından bu yana yürüttükleri farklı işbirliklerinin bir sonucu olarak ortaya çıkan projelerden biri olduğunu ifade etti. 2016 yılına kadar sürecek olan ve 5 bileşen altında 62 faaliyetin yürütüldüğü TUSELOG’un yerel katılımcılık bileşeni altında çalıştıklarını dile getiren Otman, Akdeniz Belediyesi’nin bu program çerçevesindeki 6 pilot belediyeden biri olduğunu sözlerine ekledi.

Her yönüyle kooperatifçilik

Kooperatifçilik eğitim sunumunu, Eski Alman Kooperatifleri Konfederasyonu Türkiye Temsilciliği Proje Müdürü İbrahim Çelebi gerçekleştirdi. Aynı zamanda Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesinde de uzman olarak görev yapan Çelebi, ilk gün programında “Kooperatiflerin Toplum Kalkınmasındaki Yeri ve Önemi”, “Evrensel Kooperatif İlkeleri ve Değerleri”, “Dünyada ve Ülkemizde Kooperatifçilik”, “Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi” ve  “Kooperatif Ana Sözleşmesi” gibi konuları paylaştı. İkinci gün eğitimlerinde ise “Kooperatiflerin Yapısı ve İşleyişi”, “Kooperatiflerde Denetim”, “Kooperatiflerine Yararlanabileceği Hibe ve Destekler” ve “Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı” başlıklı konular ele alındı. Eğitimin son bölümünde ise Ortalıca Tarımsal Kalkınma Kooperatifini anlatan 50 dakikalık “Kesişen Yollar” adlı tanıtım filmi izlendi. Genel değerlendirme ve katılımcı görüşlerinin ardından eğitim sona erdi.

“Kadın dayanışması ve kalkınmasına öncülük edecek”

Kendisinin de Ankara merkezli ve kadına yönelik şiddetle mücadele kooperatifi olan Kırkörük Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kooperatifi kurucu üyesi olduğunu dile getiren Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, Akdeniz’de kadınların ekonomik kalkınmalarını ve sosyal dayanışmalarına öncülük edecek bir kadın kooperatifine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. 

Kooperatiflerin Birleşmiş Milletler (BM) ve onun uzmanlık kuruluşu olan Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) desteklediği oluşumlar arasında olduğunu da kaydeden Eş Başkan Mutlu, “Kuracağımız kadın kooperatifi yerel ölçekte kadınların bireysel ve kolektif kapasitelerini artıracak, ekonomik yönden daha güçlü hale getirecek. Kadınlarımız kendilerinin ve çevrelerinin yaşamına değer katacak ve kendi kaynaklarını yaratacak potansiyele sahiptir. Biz Akdeniz Belediyesi olarak, bu potansiyelin açığa çıkması için aracılık edeceğiz” dedi. 

Kooperatiflerin dünyadaki başarılı uygulamalarına da değinen Eş Başkan Mutlu, “Dünya ölçeğinde kadınların kurduğu kooperatiflerin sayısı her geçen gün artıyor. Başarı hikâyeleri kadınların ellerinden ve emeğinden yazılıyor. Biz de TUSELOG’un pilot belediyelerinden biri olarak kuracağımız kooperatifimizde kadınların başarı öyküsüne bir yenisini daha ekleyeceğiz. Kadın emeğinin sömürülmesi yerine o emeğin en verimli biçimde değerlendirilip yine kadınlara dönmesini temin edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

220615-(2).jpg

220615-(1).jpg

Bu haber toplam 1375 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862