• BIST 10045.74
  • Altın 2412.19
  • Dolar 32.2444
  • Euro 34.5848
  • İçel 20 °C

Kalıntısız ürün için tarlada buluştular

Kalıntısız ürün için tarlada buluştular
Örtü altı sebze yetiştiriciliğinde toprak kökenli hastalıklar ve nematodlarla mücadelede solarizasyon ve toprak dezenfeksiyonu kapsamında Kazanlı’da Tarla Günü etkinliği gerçekleşti.

Haber Merkezi - Mersin Valiliği himayesinde, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) finanse ettiği Mersin Tarım İl Müdürlüğü ve Adana Biyolojik Mücadele İstasyonu işbirliğiyle Mersin’in merkez Akdeniz ilçesi Kazanlı Mahallesi Malaz mevkisinde ‘Doğru Mücadele Kalıntısız Ürün’ temasıyla ‘Tarla Günü’ etkinliği düzenlendi. 

Düzenlenen ‘Tarla Günü’ etkinliğine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Çiftepala, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Nevzat Birişik, Mersin Vali Yardımcısı Turgut Serimer, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Enis Hekimoğlu, Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Müdür Yardımcısı Aytaç Onkun, Adana Biyolojik Mücadale Araştırma İstasyonu üyeleri ve çiftçiler katıldı.

“MERSİN ÇİFTÇİSİNİN AKLI BAŞINA 2012’DE GELDİ”

“Biz milleti beslerken zehirleme hakkına sahip değiliz” diyen Nevzat Birişik; “Biz yıllardır biliyoruz burada nematod sorunu olduğunu. Ben bu bölgede 16 yıl çalışmış birisiyim. Mersin çiftçisinin aklı başına 2012’de geldi. Çünkü artık sürdürülemez hale geldi ve siz para kaybetmeye başladınız. Bu ürettiğimiz çözüm eğer sabote edilirse kalıcı değildir. Ve devlet toplum sağlığını ve toprağını korumak için bu ilacı tekrardan yasaklar. Yasaklamazsa ben yasaklarım. Çünkü hiç birimizin beslenirken aynı zamanda zehirlenmek gibi bir düşüncesi olabilir mi? Dolayısıyla biz burada sadece bir ilaca izin vermedik. 2014 hatta 2015 yılının ilk aylarının verilerine göre bu ürünlerde hiçbir kalıntı riskine rastlanmadı. Eğer ki en ufak bir kalıntı olsaydı ben bu toplantının düzenlenmesine müsaade etmeyecektim. Siz de muhtemelen gelecek yıl hasadınızın yarısını hasat edecektiniz” açıklamasında bulundu.

“MALATYA’NIN KAYISIDAN KAZANDIĞININ İKİ KATI”

Etkinlikte konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Nevzat Birişik, proje kapsamında ilave ek olarak 200 milyon kaynak sağlandığı ve bu bölgeden seracılıktan elde edilen hasılatın sadece 1 milyar TL’ye yakın olduğunu söyledi. 3-4 köyden elde edilen bu rakamların Malatya’nın kayısıdan kazandığının iki katı olduğunu vurgulayan Nevzat Birişik; “Burada 30 bin çiftçinin kazandığı geliri Konya’da 110 çiftçi paylaşıyor. Mersin bu yüzden Allah’ın rahmet yağdırdı bir yer. Bu yüzden hepimiz bunun kıymetini bilmemiz gerekiyor” dedi.

“ARTIK ÇOK ÜRETMEK BİR DEĞER İFADE ETMİYOR”

Biricik; “Mersin yılardır çok üretiyor. Artık dünyada çok üretmek ve ya tek başına üretmek bir değer ifade etmiyor” diyerek; “Eğer o ürünü satamıyorsanız. Sattıktan sonra arkasında duramıyorsanız ve o ürünü üretmeye devam edemiyorsanız, hiç kimse sizin ürününüzü bir daha almaz. Türkiye artık üçüncü dünya ülkeleri gibi yarını belli olmayan, ne yaptığından bir haber bir toplum değil, tarım sektörü de böyle olamaz. Sizler üretirken ülkeyi ve dünyayı beslerken gurur duyuyorsunuz. Bizlerde sizinle gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

“MERSİN ÖRTÜ ALTI ÜRETİMİNDE 2’NCİ SIRADA”

Mersin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Çiftepala, Mersin’in zengin tarımsal çeşitliliği ve dört mevsim üretimi ile Türkiye’nin önde gelen tarım merkezlerinden birisi olduğunu söyleyerek;“Üreticilerimizin büyük bir emek ve çaba göstererek yaptığı üretim, Türkiye’nin en büyük ikinci üretim merkezi haline getirmiştir. Mersin 395 hektar tarım alanı ile 500 milyon ton tarımsal üretim yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin toplam yaş meyve sebze üretiminin yüzde 11’ni, muz üretiminin yüzde 75’ni, liman üretiminin yüzde 56’sını ve çilek üretiminin yüzde 36’sını gerçekleştirmektedir. Bu ürünlerin üretimi bakımında ilimiz Türkiye de ilk sırada yer almaktadır. Mersin örtü altı üretimi bakımından 2’nci sırada yer almaktadır. Ülke seralarının yüzde 28’i Mersin’dedir” dedi.

“KAZANLI VE ADANALIOĞLU, 255 BİN TON BİBER ÜRETMEKTEDİR”

Bölgede yaşanan bir sorunun çözümü noktasında oluşturulan proje sonucunu paylaşmak üzere toplandıklarını belirten Çiftepala; “Kazanlı, Adanalıoğlu ve Yenitaşkent bölgesinde yaklaşık 4 bin 500 sera üreticisi bulunmaktadır. Kazanlı ve Adanalıoğlu bölgelerimiz ağırlıklı olarak örtü altı biber yetiştiriciliği yapmaktadır. 205 bin ton örtü altı, 50 bin ton açık olmak üzere yaklaşık 255 bin ton biber üretmektedir. Mersin Türkiye’nin üçüncü en büyük biber üretimine sahiptir” bilgisini aktardı.

“ÇEVREYİ KORUMAK ZORUNDAYIZ”

Sağlıklı toplum ve sağlıklı gelecek neslin yolu sağlıklı beslenmeden geçtiğine dikkat çeken İl Müdürü Kadir Çiftepala, “Her gün artan gıda ihtiyacına karşılık birim alandan daha fazla ürün elde etmek amacıyla tarımsal tekniklerde her geçen gün gelişmektedir. Yetiştirdiğiniz ürünlerin hak ettiği değeri bulabilmesi, siz çiftçilerimizin emeğinin karşılığını alabilmesi bu teknikleri takip etmenize bağlı. Ürünlerimiz artık dünya piyasaları ile yarışmaktadır. Bu nedenle günümüzün gerektirdiği teknik donanımları doğru bir şekilde uygulamak yüksek ve kaliteli verim elde etmek, bunları gerçekleştirirken de çevreyi korumak zorundayız” uyarısında bulundu.

“TARIM, ULUSAL BİR GÜVENLİK MESELESİDİR”

Tarımın Mersin’in öncü sektörü olduğunu söyleyen MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, “Üretim burada, ihracat burada, istihdam burada. Tarım sadece parasal bir konunun da ötesinde, 8 milyar nüfusa yaklaşan dünya da, artık ulusal bir güvenlik meselesidir” dedi. Aşut, güvenlik kavramının aynı zamanda vatandaşın sağlığını da içeren bir kavram olduğunu belirterek; “Yanlış ve bilinçsiz tarım uygulamaları ve hastalık mücadeleleri sağlığımızı tehdit edecek boyuta gelmiştir. İşte bu anlamda bu proje çok önemli ve değerlidir. Demek ki doğru ve bilinçli, bilgi ve bilime dayalı bir mücadele yapılırsa bu sorunlar ortadan kaldırılabiliyormuş. Bu anlamda bu proje bir başarı hikâyesidir” şeklinde konuştu.

“TARIM-GIDA TEKNOPARKINA İHTİYACIMIZ VAR”

Her geçen gün Mersin’in bir tarım-gıda teknoparkına daha çok ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Aşut; “Bölgemizin ihtiyaç duyduğu tarım OSB’leri kuruldukça, tarım-gıda teknoparkımızın önündeki engeller kaldırıldıkça, üreticimiz bu anlamda bilinçlendikçe, Mersin tarım ve gıda da sadece Türkiye’nin değil, dünyanın cazibe noktası olacaktır” diye konuştu.

“ENERJİNİN KARŞISINA ÇIKARILAN İLK SİLAH TARIM”

MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Enis Hekimoğlu; “Dünya da artık, enerjinin karşısına çıkarılan ilk silah tarım ürünleri ve gıda oluyor. Bu demek oluyor ki önümüzde ki yıllarda tarım ne kadar değerli olacağını ortaya seriyor. Tüm dünyada 2015 yılı uluslararası toprak yılı ilan edilmiştir. İşte bizde tam bu konuda topraklarımızı korumak ve gıda sektörünü ön plana çıkarmak için bir proje başlattık” dedi. Hekimoğlu, Kazanlı bölgesinde biber yetiştiriciliğine son yirmi yıldır esaslı bir tarım uygulandığına vurgu yaparak; “Biz çiftçiler ve ziraat mühendisleri olarak gönlümüzden geçen hiç zirai ilaç kullanmadan, doğru sulama yöntemleri ile doğru alt yapı ile doğru zamanda doğru ürünleri yetiştiricilik yapmak istiyoruz” ifadeleri kullandı. Mersin’de özel bir ziraat fakültesi için çalışmalar yürüttüklerini belirten Enis Hekimoğlu; “Mersinde bir ziraat fakültesinin ama standart bir ziraat fakültesinin değil, özel bilim dallarının bulunduğu, işte bu projelere destek çıkacak özel bir fakültenin kurulması içinde çalışmalarımız devam etmektedir. Önümüzdeki dönemlerde bunları da tamamlarsak Mersin’i tarımda söz sahibi yapıp, sorunsuz, kalıntısız bir meyve sebze tüketebileceğiz” dedi.

ÜRETİCİLER MEMNUN

Tarım uygulamalarında kullandıkları tekniklerden ve verimden memnun olan tarım üreticisi Erdal Yorulmaz ise “Kazanlı’da biber üreticiliği yapıyorum. Geçen sene de solarizasyon yaptım. Bu sene tabi farklı oldu. Tarım Bakanlığı’yla işbirliğiyle solarizasyon uygulamasını yaptım. Gerçekten iyi verim aldım. Güzel bir başarı oldu. Ürettiğim ürünleri ihracatta da kullanabildim. Buradan üretici arkadaşlara doğru uygulamaları yapmalarını tavsiye ediyorum” dedi. Bir başka tarım üreticisi Ali Kandilli de şunları söyledi; “Uzun yıllardır Kazanlı’da biber üreterek geçimimizi sağlamak ve hayatımızı geçindirmeye çalışıyoruz. Son 4-5 yıldır solarizasyon yaparak tarlalarımızı düzgün şekilde dezenfekte etmeye çalışıyoruz. Doğru uygulamalarla iyi ürünler alabiliyoruz. İhracata uygun ürünler de üretebiliyoruz. Bu şekilde dünyaya sağlıklı ve güzel ürün sunabiliyoruz.”

Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Serimer, Nevzat Birişik’e plaket verdi. Daha sonra seraları gezen grup, üretilen tarım ürünleri hakkında bilgiler aldı.

Kaynak: Mersin Haberci

birinci-sayfa8.jpg

Bu haber toplam 1544 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862