• BIST 8884.22
  • Altın 2238.926
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.0937
  • İçel 19 °C

MAŞPATDER, Mersin yemek kültürünü tescilleyecek

MAŞPATDER, Mersin yemek kültürünü tescilleyecek
MERSİN Aşçılar Pastacılar ve Turizmciler Derneği (MAŞPATDER) Başkan Yardımcısı Murat Baziki, kentin yemek kültürünü tescillemek için çalışma başlattıklarını söyledi.

Haber Merkezi - Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenleyen Murat Baziki, adı Mersin ile özdeşleşen tantuninin Akdeniz mutfağının bir ürünü olmadığını, Akdeniz mutfağının daha çok bitkisel ürünlerin yoğunlukta olduğu yemeklerin temsil ettiğini savundu.

MAŞPATDER Yönetim Kurulu Üyesi Figen Erdoğuş ile birlikte konuşan Murat Baziki, "Şu anda Mersinle özdeşleşen yemekler aslında Akdeniz mutfağını çok fazla yansıtmayan yemeklerdir. Akdeniz Mutfağı sebze, çeşitli otlar, deniz ürünleri ve özellikle de sağlıklı yaşam için tercih edilen zeytinyağının eksik olmadığı sağlıklı bir mutfaktır. Ama Mersin denilince ilk akla gelen Tantuni, Akdeniz kültürüne uymayan bir yemek çeşididir. Biz dernek olarak Akdeniz mutfak kültürünün geliştirilmesi ve tescili için çalışmalar yapacağız" diye konuştu.

KİTAP HAZIRLAYACAKLAR

Yapmayı planladıkları çalışmaları anlatan Baziki, şunları kaydetti: "Aşçılık mesleğinin saygınlığını artırarak, üyelerimizin mesleki eğitimlerini yapmak istiyoruz. Aşçı ve pastacı üyelerimizin reçetelerinden oluşan bir yemek kitabı yaptırmayı hedefledik. Bir yayın organı çıkararak, Mersin'in eşsiz mekânlarını, tatlarını, mutfak sanatçılarını tanıtmak istiyoruz. Yemek ve pasta yarışmaları düzenleyerek Mersin'imizin sesini yurt içinde ve yurt dışında tanıtacak faaliyetlerde bulunacağız. Dernek ofisimizde kapsamlı örnek teşkil edecek bir mutfak oluşturmak, sektörde iş ve vasıflı eleman bulma konusunda kurumsallaşmak, amatör aşçı ve pastacılara hobi kursları açmak istiyoruz."

KADINLARA DİKKAT ÇEKTİ

Meslekte aşçı denildiği zaman akla ilk olarak erkeklerin geldiğini anlatan Figen Erdoğuş ise, şunları söyledi: "Amacımız kadınlarımızın her konuda her dalda başarılı olacağını göstermek. Şuan Türkiye'de mutfakta çalışan kadın sayısı çok çok azdır. İşverenlerimizin mutfakta erkeklerin yapabileceği her işi kadınlarında yapabileceğini bilmesi gerekiyor. Beyaz önlüğümüzü giydiğimiz zaman , aşçı pastacı ne olursa oldun erkeklerden daha iyi bu işi yapabileceğimizin bilinmesini istiyorum.

Bizim dernek olarak amaçlarımızdan birisi de bu. Şuan Türkiye'de dernek başkanlarımızdan sadece 2'si kadın ve birisi de bizim Mersin'de. Derneğimiz kadınların seslerini duyurabileceği bir alan olacaktır."

Bu haber toplam 1636 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862