• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İçel 25 °C

Muzda ‘Nematod’a karşı mücadele eğitimi

Muzda ‘Nematod’a karşı mücadele eğitimi
TÜRKİYE'nin muz ihtiyacının yüzde 72'sinin karşılandığı Mersin'de muz üreticilerine yönelik, ağaçların kökünde bulunan nematod adlı bitki parazitine karşı, daha az zirai ilaç kullanılarak mücadele yöntemi anlatıldı.

Haber Merkezi - Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve Erdemli Ziraat Odası’nın ziraat mühendisi ve muz üreticilerine yönelik ortaklaşa düzenlediği bilgilendirme eğitimi toplantısı düzenlendi.

TÜBİTAK tarafından desteklenen 'Akdeniz Bölgesi muz alanlarında önemli bitki paraziti olan nematodlların yaygınlığı, popülasyon dalgalanması ve zarar durumlarının belirlenmesi' adıyla yürütülen proje kapsamında verilen eğitimde çalışmalar hakkında bilgi veren Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde Nematod hastalıkları uzmanı Dr. Adem Özarslandan, muzdaki besin eksikliği, sarılık hastalığı, gövdede incelme, yaprak sayısında azalma gibi olumsuzlukların ortadan kaldırılması amacı ile ilgili ortak çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Özarslandan, nematod hastalığına karşı yürütülen mücadelenin geçmişte kullanılan geleneksel yöntemlerden farklı olarak bu kez daha az zirai ilaç kullanılarak diğer olumsuzlukların da önüne geçilmesi ve girdi maliyetlerinin azaltılması hedeflendiğini belirtti.

Nematodların muzun kök ve dokularına saldırarak bitkinin fonksiyonlarını bozduğunu, su ve besin alımını engellemesinden dolayı da verim kaybına neden olduğunu kaydeden Özarslandan şunları söyledi: "Nematodlara yakalanan bitkinin verim kaybı yüzde 70'leri buluyor. Bu çalışma sayesinde ülkemizde daha kaliteli ve daha fazla muz üretilecek, çiftçilerimizin girdi maliyeti azalacak ve karı artacak. Ülke ekonomisine ve çiftçinin ekonomisine doğrudan katkı sağlayacağı gibi yüzde 70 civarındaki ürün kaybı da ortadan kalkacak.

Bu çalışmayla muzun en büyük düşmanı olan nematodları ortadan kaldırılması sağlanacak. Çalışma kapsamında Hatay ile Anamur arasındaki alanda nematodlara karşı mücadele edilecek. Zararlıya karşı mücadelede bu çalışma sayesinde kullanılan ilaç miktarı beşte bire indirilmiş olacak."

Kaynak: Hürriyet

Bu haber toplam 2602 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862