• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İçel 23 °C

Zararlı bitti ihracat arttı

Zararlı bitti ihracat arttı
Mersin’de biber yetiştiriciliğinde yüksek miktarda ürün kaybına yol açan nematod zararlısı ile mücadelede solarizasyon uygulamasının kullanılması, biber ihracatını yüzde 20 arttırdı.

Haber Merkezi - Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu, Mersin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliği ile Mersin’in Kazanlı, Adanalıoğlu ve çevre bölgesinde yapılan biber üretiminde, nematod ve toprak kökenli hastalıklarla mücadele için 2013’te bir proje başlattı.

Proje kapsamında bu bölgede solarizasyon yani güneş ve su ile toprağın dezenfekte edildiği uygulama ve 2008 yılında yasaklanan ancak proje kapsamında kullanımına yalnızca bu bölgede kısıtlı olarak izin verilen 1-3 dichloropropene aktif maddeli ilaç ile verim artışı hedeflendi.

Yaklaşık 40 bin dekar alanda biber yetiştiriciliğiyle Türkiye’nin ikinci büyük ili olan Mersin’de biber üreticileri, solarizasyon ve özel izinle doğru miktar ve zamanda kullandıkları ilaç yöntemiyle verimi yüzde 20 artırmayı başardı. Bu kapsamda MTSO, elde edilen başarıları yerinde göstermek için Kazanlı bölgesinde bir basın gezisi düzenleyerek, projenin sonuçları hakkında bilgi aktardı. Geziye, MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Enis Gürbüz Hekimoğlu, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü’nden Doç. Dr. Seral Yücel ve Nematod Uzmanı Dr. Adem Özarslan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri ile biber üreticisi Ziraat Mühendisi Uğur Çetinkaya ve basın mensupları katıldı.

“150 MİLYON TL’YE VARAN KAYBI, DOĞRU MÜCADELE İLE ÖNLEDİK”

MTSO’un fienis hekimoğlunanse ettiği proje hakkında bilgiler aktaran MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Enis Hekimoğlu, projenin bölgede ciddi bir verim artışı sağladığını ve üreticilerin 150 milyon liralık kaybının önüne geçildiğini vurgulayarak, kalıntı analizlerinde sıfır kalıntıyla ihracattaki sorunlarınla bu sayede çözüldüğünü söyledi. 2010 yılından sonra bölgede ciddi bir nematod hastalığının baş gösterdiğini ifade eden Hekimoğlu, “Biz MTSO olarak 2013 yılında, 2014-2015 sezonu için Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu, Mersin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliği ile bir proje başlattık. Solarizasyon uygulaması ve yalnızca bu bölgede kısıtlı olarak izin verilen 1-3 dichloropropene ilacını kullanarak yüzde 50 oranında kayıplarımızın azaldığını çiftçilerimize gösterdik. Uygulanan yerdeki sonuçlarla uygulanmayan yerler arasında ciddi farklar var. Ama bu proje çerçevesinde Mersin’de 150 milyon TL’ye varan kaybı bu doğru mücadele ile önlemiş olduk” dedi.

“HALK SAĞLIĞI VE ÇEVRE AÇISINDAN DA DOĞRU MÜCADELE VERDİK”

Öte yandan gıda güvenliği açısından da doğru ilaçların ve daha az zirai ilaçların kullanılması ile halk sağlığı ve çevre açısından da doğru mücadeleyi verdiklerini başarılı bir şekilde kanıtladıklarını belirten Enis Hekimoğlu, proje öncesinde biber ihracatında Avrupa Birliği’nden ve Rusya’dan ciddi bir uyarılar aldıklarını anımsatarak, bu uyarıların geçtiğimiz dönemde azaldığını hatta sıfıra yakın noktasına geldiğini, artık Mersin çiftçisinin gıda güvenliğinde sorun yaşamadan rahatlıkla ihracata gidebildiğini aktardı. Tüketicilerin gönül rahatlığıyla bu bölgeden biber yiyebileceklerini belirten Hekimoğlu; “Bizde bu projeyle Tarım Bakanlığımızla beraber sıfır kalıntıyla gıda güvenliğine uygun ürünler yetiştireceğimizi kanıtlamış olduk” dedi.

“DÖNÜM BAŞINA YÜZDE 20’YE YAKIN VERİM ARTIŞI GÖRDÜK”

Kazanlı bölgesinde biber üreticisi ve ziraat mühendisi olan Uğur Çetinkaya, bölgenin uzun yıllar nematoduğur çetinkayazararlısına karşı çok büyük sıkıntılar ve zorluklar çektiğini belirterek, bundan dolayı çok büyük verim kayıpları yaşadıklarını ve mücadele için mali harcamalarının çok büyük boyutlara ulaştığını dile getirdi. Çetinkaya proje uygulayanlar arasında yer aldığını belirterek, “Bitkilerimizi topraktan çıkarttıktan sonra, toprağı hiç hava almayacak şekilde naylon örtülerle örterek, su ve sıcaklık yardımıyla ve tamamen ruhsatlı ilacımızı kullanarak 60 gün beklemeye aldık. 60 günün sonunda toprağımızı açtık ve biber dikimimizi yaptık. Sonra ürünlerimizde ciddi bir verim artışı gördük. Solarizasyon sayesinde daha az maliyetle, daha fazla verim elde etmiş olduk. Bu sene yapmış olduğumuz uygulama ile dönüm başına yüzde 20’ye yakın artış gösterdiğini görmüş olduk” diye konuştu.

“BİZİM ÖNERİMİZ SOLARİZASYON”

Adana Biyolseral yücelojik Mücadele Araştırma Enstitüsü’nden Doç. Dr. Seral Yücel, enstitü olarak solarizasyonu önerdiklerini, tüm biber üreticilerine de bu uygulamayı kullanın çağrısı yaptı. Yücel; “Eğer kimyasalla kombine edilecekse, kimyasalında azaltılan dozu solarizasyonla birlikte verilerek iyi bir sonuç alınmaktadır. Böylece hem çevreyi hem de doğanın bize sağladığı güneş enerjisinden topraklarımızı ısıtarak dezenfekte etmiş oluyoruz. Çok yararlı bir yöntem ve bütün üreticilerimizin bu metodu doğru bir şekilde uygulamasını öneriyoruz” diyerek solarizasyon hakkında bilgiler aktardı.

Kaynak: Mersin Haberci

Bu haber toplam 1972 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862