• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İçel 23 °C

Ataş Yerleşkesi 'Kentsel Sit Alanı' ilan edildi!

Ataş Yerleşkesi 'Kentsel Sit Alanı' ilan edildi!
Akdeniz Belediyesi'nin, arazinin kente kazandırılması için sürdürdüğü hukuki mücadele meyvesini verdi. Ataş Yerleşkesi 'Kentsel Sit Alanı' ilan edildi!

Haber MerkeziAkdeniz Belediyesi'nin, Ataş Yerleşkesi'nin koruma altına alınarak restore edilmesi, Mersin'e ve Mersinliler'e kazandırılması için yürüttüğü hukuki mücadelede önemli bir kazanım elde edildi.

Belediyenin girişimleri sonucu Ataş Yerleşkesi, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından Mayıs 2015'te tescillendi ve Haziran 2015'te de imza altına alınarak 'Kentsel Sit Alanı' ilan edildi. Bu kararla yerleşkede yıkım yapılması yasal anlamda suç haline gelirken alandaki tüm yıkımlar da durduruldu. 

Akdeniz Belediyesi'nin, Çay ile Karaduvar mahalleleri arasında yer alan Ataş Yerleşkesi'nin korunarak geleceğe taşınması ve kente kazandırılması için yürüttüğü yasal mücadele meyvelerini verdi. Süreçte gelinen son aşamayı değerlendirmek üzere bir basın toplantısı düzenlendi.

Akdeniz Kent Konseyi Salonu'ndaki toplantıya Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, Eş Başkan Yardımcıları ve Meclis üyeleri, Mimarlar, Çevre ve Elektrik Mühendisleri ile Şehir Plancıları Oda temsilcileri, Mersin Üniversitesi'nden akademisyenler, Akdeniz Kent Konseyi Eş Başkanları Ful Uğurhan ve Faik Burakgazi ile konsey üyelerinin katıldığı toplantıya basın mensupları yoğun ilgi gösterdi. 

Mersin'in kaybettiği 'Metropol Miting Alanı' örneği...

Toplantıya katılımları ve destekleri nedeniyle oda, kurum temsilcileri ile akademisyenlere teşekkür eden Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, Ataş Yerleşkesi'nin, Mersin'e ve Mersinlilere kazandırılması amacıyla başlattıkları hukuki mücadelede önemli bir kazanım elde ettiklerinin altını çizdi.

Betonlaşma ve çarpık yapılaşmanın, büyük kentlerinin en ciddi sorunları arasında olduğunu kaydeden Mutlu, "Bu anlamda, çok geniş bir yeşil dokuya ve zengin ağaç varlığına sahip olan Ataş Yerleşkesi'nin; yeşil alan varlığı açısından ne yazık ki pek de zengin olmayan kent merkezimiz için taşıdığı değer bir kez daha görülecektir" dedi.

Yakın geçmişte Metropol Miting Alanı'nın kente kazandırılması için çevre örgütleri ve halkın yürüttüğü mücadeleyi de hatırlatan Mutlu, ancak insanların nefes alabileceği, gezip dinlenebileceği nadir yerlerden biri olan alanın üzerine adliye binasının inşa edilmesine engel olunamadığını dile getirdi.

Erken Cumhuriyet döneminin tarihi, kültürel ve mimari bir değeri...

Bugün Akdeniz Belediyesi olarak, aynı amaçla bir mücadeleyi Ataş Yerleşkesinin Mersin'e ve Mersinlilere kazandırılması için başlattıklarını kaydeden Eş Başkan Yüksel Mutlu, yaklaşık 26 hektarlık bir alan olan Ataş lojman alanının, TOKİ tarafından rezerv konut alanı olarak kullanılmak istendiğini hatırlattı.

"Bu amaçla kullanılması durumunda, yerleşkenin tamamının yıkılarak konut üretilmesi ve alanının tüm özelliklerini kaybetmesi söz konusuydu" diyen Mutlu, "Oysaki belediyemiz, yaptığı incelemeler ve araştırmalardan sonra yerleşkenin Cumhuriyet dönemi sanayileşmesinin Akdeniz Bölgesi’ndeki önemli temsilcilerinden biri olması ve sergilediği modernist estetik özelliklerin, yerleşkeyi korunması gereken tarihsel, kültürel bir değer haline getirdiğini göstermiştir" diye konuştu.

Yerleşke, cumhuriyet döneminin mimari belleği için eşi­-benzeri olmayan özelliklere sahip!

Böylesi bir değere sahip yerleşkenin acilen tescillenmesi için Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvurduklarını kaydeden Mutlu, fakat Kurulun, alanı, 'sit alanı özelliği taşımadığı' gerekçesiyle tescile değer görmediğini, Kurul'un bu kararına karşı belediye olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na karşı Mersin 2. İdare mahkemesinde dava açtıklarını belirtti.

Eş Başkan Yüksel Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dava sürecinde Bilirkişi Heyeti atanmış ve bu kapsamda heyet bölgede keşif yapmıştır. Bilirkişi Heyeti'nin rapor ve incelemeleri sonucunda Mahkeme, hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle Bölge Kurulu'nun kararını iptal etmiştir. Mahkeme kararıyla, ATAŞ lojman Yerleşkesi'nin, 2'nci Dünya Savaşı sonrasında dünya genelinde gelişen rasyonel-işlevsel mimarlık akımını temsil ettiği, yerleşkenin yapısal özellikleri ve tasarımda öngörülen yaşam şekli itibariyle 'Erken Cumhuriyet Dönemi Türkiye'sinin mimari belleği için ünik, (yani tek, eşi­-benzeri olmayan) sayılabilecek özellikler yansıttığı tespit edilmiştir. Cumhuriyet dönemi Türkiye'sinin mimari belleği için 'tek örnek' sayılabilecek bu alanın, TOKİ tarafından yapılmak istenen yıkım projesine karşı mücadele eden ve yıkımları Yargı kararlarıyla durduran belediyemiz, bu yaptırımıyla da bu değerin rant uğruna yok olmasını engellemiştir."

'Yerleşkeyi, sosyal, kültürel, sportif tesisler ve rekreasyon alanı olarak koruyacağız'

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, Bilirkişi Heyetince, ATAŞ yerleşkesinin, tarihi özgünlük, enderlik, belge, ekonomik ve işlevsellik açılarından da değer taşıdığının belirtildiğini de sözlerine ekledi.

"Yerleşkenin öneminin ortaya konması ve korunması gerektiğine dair ön tespitlerimizin Bilirkişi Heyetlerince de tescillenerek onaylanması ve bunun akabinde alanın tarihe, gelecek nesillere ve kente kazandırılması, Akdeniz Belediyesi olarak ne kadar doğru bir politika izlediğimizin de bir göstergesidir" diyen Mutlu, "Belediyemiz, 1/25.000 Nazım İmar Planında, 'Sosyal ve Kültürel Tesisi Alanı' ile 'Rekreasyon Alanı' olarak planlanan 26 hektarlık Ataş Lojman alanına ilişkin, koruma-kullanma yöntemiyle ve kentin tamamına yönelik sosyal, kültürel ve eko-kent kimliğini koruyan kamuya açık mekânsal alanlar olarak işlevlendirilip kullanılması öngörüsündedir. Yerleşke Valiliğin çıkaracağı ödenek ve vereceği destekle Mersin halkına kazandırılabilir. Yerel yönetim olarak ATAŞ yerleşkesinin kamu yararı kapsamında restore etmek ve işlevlendirmek amacıyla kurumlar arası tahsis işlemi ile TOKİ ve ATAŞ Anadolu tasfiyehanesi tarafından yerleşkenin kurumumuza tahsis edilmesi durumunda; alanın korunması ve sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler amacıyla kentimize kazandırılması konusunda çalışmalar yürütmek, ekoloji politikamız gereği bizim için bir onur, kentimiz ve halkımız için ise çok değerli bir kazanım olacaktır" şeklinde konuştu.

Ataş Yerleşkesi'nin mevcut durumu ve Akdeniz Belediyesi'nin alanda hayata geçirmeyi düşündüğü önerilerini yansıtan taslak projenin sunumuyla devam eden toplantıda, Oda ve STK temsilcileri de yerleşkenin kente kazandırılması mücadelesinde Akdeniz Belediyesi'nin yanında olduklarını ifade etti, yerleşkesinin kullanım alanları ve bu konuda yapılabileceklerle ilgili farklı fikir ve önerilerini anlattı. 

atas-yerleskesi-basin-toplantisi-(1).jpg

atas-yerleskesi-basin-toplantisi-(4).jpg

atas-yerleskesi-basin-toplantisi-(5).jpg

atas-yerleskesi-basin-toplantisi-(11).jpg

Bu haber toplam 1745 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • AHMET DOĞAN'IN GÜNDEME DAİR YAZISI"NEYİ BEKLİYORUZ"01 Mart 2024 Cuma 16:43
  • ANAMUR'A MUHTEŞEM PROJE23 Şubat 2024 Cuma 21:37
  • AHMET DOĞAN'IN GÜNDEME DAİR YAZISI16 Şubat 2024 Cuma 18:52
  • ANAMUR 7/24 TOUR;VATANDAŞA HİZMETE DEVAM26 Ocak 2024 Cuma 12:18
  • KIZILALİLER'DE MERÇED TOPLANTI YAPTI20 Ocak 2024 Cumartesi 13:10
  • ATATÜRK STADI HAYIRLI OLSUN07 Ocak 2024 Pazar 18:09
  • İLK ATEŞ YAKILDI06 Aralık 2023 Çarşamba 17:01
  • 1/1000 ÖLÇEKLİ PLANLAR ASKIYA ÇIKTI.KONTROL EDİNİZ30 Kasım 2023 Perşembe 16:58
  • ANAMUR BELEDİYESİ KALINÖREN'E ASFALT DÖKÜYOR30 Kasım 2023 Perşembe 15:05
  • UNCU HİDAYET LAKAPLI HİDAYET BULUT VEFAT ETTİ25 Kasım 2023 Cumartesi 23:06
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0324 8164862