• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İçel 22 °C

Silifke yöresine ait Köşeli Kırtıl Davulu, İstanbul Müzik Müzesi'nde sergilenecek

Silifke yöresine ait Köşeli Kırtıl Davulu, İstanbul Müzik Müzesi'nde sergilenecek
Anadolu’nun tek köşeli davulu olma özelliğini taşıyan Silifke yöresine ait Kırtıl Davulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın İstanbul’da kuracağı Müzik Müzesinde sergilenecek.

Haber Merkezi - 2009 yılında kurulan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı İstanbul Müzik Müzesi'nin teshir tanzim ve kuruluşuna yönelik çalışmalar 01.01.2015 tarihinde başladı. Bu çalışmalar kapsamında Müzik Müzesi Müdürlüğü'ne sanat tarihçisi Halil Arça atanmış olup ilk alan çalışması ve eser toplama çalışması Silifke'de başladı.

"Türkiye’nin en önemli müzik üstadı rahmetli Ethem Ruhi Üngör’ün koleksiyonunun en önemli parçası Köşeli Davuldur" diyen İstanbul Müzik Müzesi Müdürü Halil Arça, “Köşeli Davul Anadolu da sadece Silifke yöremizde kullanılmış müzik aletidir. Başka bir deyişle dünyadaki Tibet Özerk Bölgesi ile birlikte Köşeli Davul Silifke yöremizde kullanılmıştır.

Günümüzde yok olmuş ve kullanılmamaktadır. Bu çok önemli müzik aleti ile Silifke’nin, Anadolu’nun tanınırlığını arttırmak önce ülkemize sonra Silifke ‘ye yerli ve yabancı turist çekmek amacımızdır. Daha sonra istihdam oluşturmak için geleneksel kültür özelliklerine göre yapılmış davulu hediyelik eşya biçiminde hazırlayarak ziyaretçilere satarak tanınırlığı ve ekonomik kazanç sağlanacaktır. Ayrıca bu davulun orijinal halinde üretilmesi ve bunu kültürel etkinlerde kullanılması, TRT’nin Müzik aletleri arşivine kazandırılması ile çalışma çok başarılı olup Silifke tanınırlığı artacaktır.

Ayrıca unutulmaması gerekir ki ülkemizin tarihsel ve kültürel birikimi dünyada hiçbir ülkeye nasip olmayan büyüklüktedir. Bu birikimin en önemli alanlarından birini de müzik kültürünü oluşturmaktadır. Müzik müzemizin kurtulması ülkemiz müzik kültürünü geniş ölçekli değişik bakış açıları ile yansıtılması ile ülkemizin uluslararası düzeyde tanıtılmasına katkılar sağlayacağı düşünülmelidir. Çalışmalarımızın basın mensuplarımızca bu çerçevede değerlendirilerek yorumlanması en büyük isteğimizdir. Böylelikle bu tanıtımda Silifke hak ettiği yeri de alacaktır” dedi.

Müzik müzemizin amacı hakkında bilgi veren Arça, “Yok olan kültürümüzü ortaya çıkartarak (köşeli davulu, Silifke davulunu, Kırtıl davulunu ) gelecek nesillerimize aktarmak, var olan kültürümüzü de yaşatıp gelecek nesillere aktarmak olacaktır. İşte bu amaç doğrultursun da yok olan Silifke kültürünün Anadolu da tek, ünik eser olan köşeli davulun yapımını tüm Silifkeliler olarak başardık. Bu guru hepimizindir. Eğer Belediye Başkanlığımız bu çalışmaya duyarlı davranıp destek çıkmasaydı bu heyecanımızla bu davulu kısa sürede yaptıramazdık.

Belki de çalışmamız başarısız olurdu. Her türlü lojistik desteği, Silifke Belediye Başkanlığı Kültür Müdürlüğü sayesinde her türlü kültürel yardımı sorunsuz almamız nedeniyle gurur duyduğumuz bu çalışmayı sorunsuz tamamladık. Belediye başkanımız nezdinde tüm Kültür Müdürlüğü çalışanlarımıza emeklerinden dolayı bakanlığım adına teşekkür eder saygılarımı sunuyorum.

Bu çalışmanın başlamasına vesile olan kültür bakanlığı personeli olarak Silifke protokolüne beni tanıtan Köşeli Davulun kültürel ve ekonomik getirisini hemen kavrayıp protokol dışında STK başkanlarına beni tanıtan sınıf arkadaşım, dostum hocam, İshak Kozak’a teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Çünkü ilim ve sanat takdir edilmediği yerden göç edermiş. 5 günlük Silifke alan çalışmasında Taşeli Kültür ve Sanat Derneği Başkanı İmdat Kömbe, Alevi Kültür Derneği Şube Başkanı Celal Üçyıldız, Silifke Yörük-Türkmen derneği başkanı Kerim Parlatan Silifke sevdalığını gösterip çalışmanın başından sonuna kadar desteklerini esirgememişleridir.

Kendilerine minnettarım. Bu çalışmanın başarılı olabilmesi Kırtıl, köşeli davulun Anadolu müzik tarihinde hak ettiği yeri alıp Silifke ilçemizin tanınırlığını arttırması sanatçı Cihangir Akdemir sayesinde olmuştur. Silifke’nin tek müzik aleti yapımcısı sanatçı Cihangir beyin emekleri hiç bedel ile ölçülemez.  Kültür ve Turizm Bakanlığımız olarak Silifke’nin tek müzik eseri yapımcısı, sanatçısı olan Cihangir Akdemir’ e her türlü desteği yapmak amacı ile İstanbul Müzik Müzesi Müdürü olarak çalışacağım.

Böylelikle sanatçımızın ölmemesi ve bu yurdu terk etmemesi sağlanacaktır. Böylelikle doğunun eserlerini batıya, kuzeyin eserlerini güneye yani tüm müzik eserlerini ve çalgılarını ülkemize ve dünyaya tanıtarak kültür birliğini ve gücümüzü göstermeyi sağlayacağız. Zenginliğimiz ve kültürel geçmişimizin çeşitliliğimiz her noktasına kadar hatıralarda kalıp unutulmaması sağlanacaktır” diye konuştu.

Kaynak: Silifke Gündem

Bu haber toplam 2426 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • TARİHTE BUGÜN16 Şubat 2019 Cumartesi 09:41
  • TARİHTE BUGÜN15 Şubat 2019 Cuma 09:13
  • TARİHTE BUGÜN14 Şubat 2019 Perşembe 08:47
  • TARİHTE BUGÜN13 Şubat 2019 Çarşamba 10:45
  • TARİHTE BUGÜN12 Şubat 2019 Salı 10:06
  • TARIM VE TURİZM06 Kasım 2018 Salı 12:38
  • Yep Yeni Kitabı İle Okuyucularla Buluştu27 Ekim 2018 Cumartesi 15:22
  • “Her Daim Okuyalım”24 Ekim 2018 Çarşamba 13:57
  • Nutuk, Her Kesim Elinde19 Ekim 2018 Cuma 10:23
  • “Dünle Gelme Bana” İmza Günü12 Ekim 2018 Cuma 08:18
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0324 8164862