• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İçel 26 °C

TROPİKAL MEYVELERİMİZE SAHİP ÇIKALIM

TROPİKAL MEYVELERİMİZE SAHİP ÇIKALIM
Ahmet DOĞAN'ın gündeme dair yazısı.

Saygıdeğer okurlarım;

            Bildiğiniz üzere Türkiye’de muz denilince akla gelen tek yer memleketimiz Anamur’dur. Geçtiğimiz süre içerisinde muzun kazançlı bir meyve olmasından dolayı çevre ilçelerimiz hatta ki Adana’ya kadar olan bölgede seralar yapıldı ve muz üretilmeye başlandı. Doğal olarak ta ürün çoğaldı. Şu anda küçük üretici artık harcadığı emeğin karşılığını alamıyor ve büyük üreticilerin altında ezilmeye başladı. Aslında bu durum üç beş yıl öncesinden belliydi.

            Hal böyle olunca üreticimiz farklı meyve çeşitlerini üretme yoluna girmeye başladı. Maalesef mevsimlerin daha sıcak olması ve kurak geçmesi nedeniyle bölgemiz artık tropikal ürünlerin yetiştirilmesi için uygun bir bölge olmaya başladı. Bir yandan kuraklık nedeniyle havaların ısınması üzücü olsa da, tropikal ürünlerin yetiştirilmesi için daha uygun bir ortamı sağladı diyebiliriz.

            Bölgemizde uzun zaman önce başlayan avokado üretimi neredeyse her bahçede  mevcut. Muz serası yapmayanlar avokado üretimine başladı. Avokado Türkiye’de bir tek Akdeniz bölgemizde yetiştirilmekte. İnanıyoruz ki bilinçli üretim yapıldığı taktirde Avrupa’da da söz sahibi olacağız. Diğer yandan özel bir limon çeşidi olan lime limon birçok üreticide bulunmakta. Bu limon yeşil, çekirdeksiz ve aroması hoş olduğundan özel içeceklerde kullanılıyor. Doğal olarak da diğer limondan kat be kat daha pahalı. Bir başka ürün ise Mango. Mangonun ana vatanı Mısır’dır. Bölgemizde de artık birçok yerde muz seralarının içine mango fidesi ekilmeye başladı ve mango üretimi de çok kısa zamanda artacak diye düşünüyoruz.

            Bu ürünlerin yanında az da olsa yıldız meyvesi, pasiflora, guava, papaya gibi ürünleri de sayabiliriz. Bu ürünlerin de tamamı tropikal meyve cinsinden. Bu meyveler de bölgemizde üretilmeye başladı.

            Bölgemizdeki tropikal meyve hareketliliğinden dolayı bu ürünlerin tanıtılması da gerektiğinden Alanya’da 6-8 Ekim 2023 tarihlerinde festival ve fuar yapıldı. Burada üreticiler tropikal meyvelerini ve bunlardan ürettikleri çeşitli ürünleri tanıtma fırsatı ve Pazar bulma şansını aradılar. Aynı zamanda fide üreticileri de çeşitli tropikal meyve fidelerini tanıtmaya çalıştılar. Bunun yanında komşu ilçemiz Gazipaşa’da 21-23 Ekim 2023 tarihinde yine tropikal meyve fuarının 13.sü gerçekleştirilecek. Bunların tamamı bölgemiz için bulunmaz fırsatlar.

            Kendi memleketimiz Anamur’da bu tür fuarların yapılması yönünde girişimlerde bulunulması gerektiğini düşünüyorum. Zira bu tür festival ve fuarları yaparsak eğer tropikal fide üreticileri de bu fuarda yer alacaktır. Bölgemizde de üreticilerimiz fide temin etmek suretiyle ürünlerini çoğaltacaktır diye düşünüyorum. Diğer yandan Anamur’da üretilen tropikal ürünlerinde tanıtılması için büyük katkı sağlayacağı düşüncesindeyim. Anamur’da mevcut kurulmuş olan Anamur Tropikal Meyve kooperatifi bir işe imza atmaya çalışıyor. Ancak tek başına maalesef bir yere kadar. Bir başka kooperatifi ise kadınlarımız kurdu. Kadınlarımız da tropikal meyvelerden ürettikleri ürünleri Türkiye’de açılan birçok fuarda tanıtmaya çalıştı ve çalışmaya da devam ediyor. Dediğimiz gibi tek başına nereye kadar.

            Bu nedenle önümüzdeki yıllarda gelin hep beraber Anamur Tropikal Tarım Fuarının temellerini ve çalışmaları bugünden başlatalım. Yerel yönetimimiz ve diğer kooperatifler ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte el ele verdiğimiz zaman bu işi başarırız diye düşünüyorum.

            Daha önce de söylediğim gibi, emekli olmamız nedeni ile eşim ve ben artık Anamur’da yaşamaya karar verdik. Bundan böyle daha çok zamanımız olacak. Bize düşen bir konu olursa da her türlü desteği yapmaya hazırım.

            Saygılarımla 16.10.2023

Ahmet DOĞAN

Harita ve Kadastro Mühendisi

alanya-tropical-meyve-festivali-2023-037463600-1693651566-0.jpggazpasabrosur.jpg

 

Bu haber toplam 583 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • AHMET DOĞAN'IN GÜNDEME DAİR YAZISI"NEYİ BEKLİYORUZ"01 Mart 2024 Cuma 16:43
  • ANAMUR'A MUHTEŞEM PROJE23 Şubat 2024 Cuma 21:37
  • AHMET DOĞAN'IN GÜNDEME DAİR YAZISI16 Şubat 2024 Cuma 18:52
  • ANAMUR 7/24 TOUR;VATANDAŞA HİZMETE DEVAM26 Ocak 2024 Cuma 12:18
  • KIZILALİLER'DE MERÇED TOPLANTI YAPTI20 Ocak 2024 Cumartesi 13:10
  • ATATÜRK STADI HAYIRLI OLSUN07 Ocak 2024 Pazar 18:09
  • İLK ATEŞ YAKILDI06 Aralık 2023 Çarşamba 17:01
  • 1/1000 ÖLÇEKLİ PLANLAR ASKIYA ÇIKTI.KONTROL EDİNİZ30 Kasım 2023 Perşembe 16:58
  • ANAMUR BELEDİYESİ KALINÖREN'E ASFALT DÖKÜYOR30 Kasım 2023 Perşembe 15:05
  • UNCU HİDAYET LAKAPLI HİDAYET BULUT VEFAT ETTİ25 Kasım 2023 Cumartesi 23:06
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0324 8164862